Nissan uzun bir süredir normal kullanıcıları unuttu. Güncel Micra nesli pek çekici değil ve crossoverlar da herkesin kıskandığı bir başarı hikayesine dönüştü. Fakat yerden yüksek araçların pazarı sınırlı ve görünen o ki Nissan bu sınırları zorlamaktan yoruldu. Hazır yönetim de distribütörden merkeze geçmişken satış rakamlarının yukarı taşınması gerekli. Bunu yapmanın yoluysa yeni pazarlara açılmak. Örneğin kompakt hatcbackler ve örneğin Pulsar. Peki yerden yüksek olmayan bir Nissan nasıl bir otomobildir?
Youtube kanalımız açıldı. Pulsar’ın videolu testini izlemek için tıklayın.
1- Nedir?
Nissan’ın kompakt sınıf hatchbacki. 4,39 metrelik boyuyla iri bir hatchback. İriliğinin kaynaklarından biri 2,7 metrelik aks mesafesi. Bu değer kompakt sınıfın sedanları için artık normal ama hatchbackleri için hala yeni. Tasarımında bolca Qashqai etkisi hissediliyor ama artık Nissan da tek tasarım dili kullananlar arasına katıldığı için bu çok normal. Pulsar çok yeni bir model değil. Ülkemize gelmesi yeni olsa da aslında ilk tanıtımı 2014 Mayıs ayında yapılmıştı.
2- İç mekanı nasıl?
Dış tasarıma bakıp kokpitinde de Qashqai etkisi bekleyenler yanılıyor. Kokpit tasarımı tamamen özgün ve belki biraz da sıradan. Güncel normlar daha albenili tasarımlar ve daha teknolojik detaylar bekliyor ama onun yerine Nissan oldukça tutucu davranmış. 5,8 inçlik küçük sayılabilecek bir dokunmatik ekran sadece en üst donanım seviyesinde sunuluyor ve bu da kokpitin tek teknolojik detayı. Kokpitteki malzemelerin kalitesi de çok etkileyici değil, hatta sert plastikler elinize beklenenden daha fazla geliyor. İç mekanın çekiciliği düşük olsa da fonksiyonelliği etkileyici. Örneğin ön koltuklardaki alan sunumu orta sınıf üyelerini andırıyor. Arka koltuklardaki diz ve baş mesafesiyse sınıfında az bulunacak kadar cömert. 385 litrelik bagaj hacmi sınıfının en iyisi değil ama bagajın kullanışlılığı oldukça iyi. Sadece yükleme eşiğiyle zemininin yükseklik farkının biraz daha az olması gerekirdi.
3- Motor seçenekleri neler?
Renault raflarından alınan 1,2 litrelik benzinli ve 1,5 litrelik dizel motorlar Pulsar’ın güç merkezleri. Turbo beslemeli 1,2 litrelik motor isteyenler için sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman X-Tronic ile de sunuluyor. Dizel motorsa sadece 6 vitesli manuel şanzımanla alınabiliyor. İki motor da yeterli çekiş sunuyor ama dizel motor bu konuda rahatça öne çıkıyor. Benzinli motorun ayrıcalığı yakıt tüketimi konusunda iddialı yapısı ama buna biraz sonra özel olarak değineceğiz. Buradaki konuğumuz 1,2 litrelik benzinli motora ve X-Tronic CVT şanzımana sahipti. Motor 115 HP güç ve 165 Nm tork (manuel şanzımanla 190 Nm) üretiyor. Motorun kağıt üzerindeki verileri turbonun kullanımının gereksiz olduğunu hissettiriyor çünkü bu verilere atmosferik beslemeli motorlar da rahatça ulaşıyor. Fakat 165 Nm’lik nispeten düyük torkun 1750 d/d gibi düşük bir devirde üretilmesi turbonun marifeti. Zaten Pulsar’ın sürüşünde de ilk hissedilen bu veri oluyor. Nissan’ın yeni CVT şanzımanları vites değişirtirme taklidi yapıyor ve Pulsar’ın şanzımanı bu konuda tam bir uzman. Şanzıman bu rolü o kadar ciddiye alıyor ki yavaşlarken vites düşürüyormuş gibi yapmayı bile ihmal etmiyor. Motorun sağladığı çekiş gücü çoğunlukla yeterli. Eğer otoyolda hız sınırlarını kırmayı denerseniz ona da karşılık veriyor.
4- Sürüşü nasıl?
Pulsar’ın tüm sürüş özellikleri konfor odaklı tasarlanmış. Kabini sessiz, süspansiyonu sessiz ve darbe emiş konusunda tam bir uzman, direksiyonu da biraz ağırkanlı. Aslında direksiyon sistemi Qashqai’dan alınmış ama tepkisizliği bir hatchbackte bir crossoverda olduğundan daha dikkat çekici. Aslında Pulsar’ın tutunma kararlılığında bir sorun yok. Fakat sürüşünden alacağınız keyif bir konserveden alacağınız balık yeme keyfi gibi; besleyici ama tam olarak tatmin edici değil.
5- Tüketimi nasıl?
Aslına bakarsanız bizim tüketim ortalamamız 100 km’de 7,3 litreydi ki bu değer alkışlanması gereken bir değer. Fakat bizim sürüşümüz normalden daha uzun sabit hızlı bölüme sahipti ki bu CVT şanzımanın tüketimi düşürmek için elinde çok iyi kozlar bulundurduğu anlamına geliyor. Yine de bu tüketim değeri etkileyici çünkü ağır akan trafikte bile tüketimi kontrol altına almak olası.
6- Fiyatı ve donanımları nasıl?
Fiyatı çok çekici. Hatta başlangıç fiyatı gerçekten düşük. Hatta daha uygun fiyata benzinli motor ve otomatik şanzıman ikilisine sahip olmanız biraz zor gibi görünüyor. Donanım konusundaysa ilginçlikler var. Örneğin 6 havayastığı ve aktif kafalıklar standart olarak sunuluyor. Fakat park sensörleri ya da yokuş kalkış desteği gibi donanımlar asla alınamıyor.
Nissan Pulsar fiyat listesi için tıklayın.
7- Satın almalı mıyım?
Aradığınız stil yerine işlevsellikse kesinlikle beklentilerinizi karşılayacaktır. Özellikle benzinli motoruyla çok iyi bir seçenek ama dizel motoru farklı yönlerden rakiplerin gerisinde kalıyor.