Bu yazının ana konusu Nissan Qashqai’ın genel özellikleridir. Özel olarak 1,2 litrelik benzinli motor ve X-Tronic şanzımanla ilgili bölümle ilgileniyorsanız doğrudan 7. maddeye geçebilirsiniz.

2007’de Nissan kompakt boyutlardaki yeni modelini tanıttığında yer yerinden oynadı desek yalan olur. Sonuçta Nissan kompakt sınıfta başarılı bir model üretmeyeli bir hayli zaman olmuştu ve yeni modelin de başarılı olması beklenmiyordu. Yerden yüksek ama herhangi bir arazi sürüşü yeteneği iddiasına sahip olmayan, kompakt bir hatchbackle aynı boyutlara sahip bu modelin adı Qashqai’dı. Qashqai o kadar başarılı oldu ki, Nissan yıllarca talebe yetişme zorluğu yaşadı. Qashqai o kadar başarılı oldu ki diğer üreticiler de kompakt crossoverlar üretmek için sıraya girdi. Bugün rakipleri makyajlanırken Qashqai ikinci nesliyle karşımızda.

Nissan qashqai

1- Nedir?

Nissan’nın kompakt crossoverı. 2007’de tanıtılan ilk neslin ardından karşımızdaki ikinci nesil Qashqai. Selefinden 47 mm daha uzun (4377 mm), 26 mm daha geniş (1806 mm) ama 25 mm daha alçak (1590 mm). Tasarımı bu rakamların gösterdiğinden çok daha farklı bir görüntü sergiliyor. Yeni Qashqai daha büyük ve heybetli görünüyor. Otomobilin ask mesafesi de 16 mm artmış. Bu artış beklendiği üzere büyük bir farklılık yaratmıyor.

Nissan qashqai Nissan qashqai

2- Eskisinden daha mı iyi?

Selefinden daha kötü özellikler sunan çok fazla model olmaz. Ama Qashqai’ın gelişimi gerçekten etkileyici. Öncelikle selefi sadece yerden yüksek bir hatchback olarak prim toplayabiliyordu ama yeni nesil için hayat o kadar kolay değil. Bu konfigürasyonu sunan bir çok rakibi var. Bu nedenle kalite algısı oldukça yükseltilmiş. Bunu, tasarımındaki büyük Nissan modellerine yapılan göndermelerden bile anlayabiliyorsunuz. Fakat otomobille ilk tanışmanız o kadar etkileyici olmuyor. Nissan, Tekna isimli orta seviye donanım listesinde bile apartman kapısı anahtarına benzeyen sustalı anahtar sunuyor. Muhtemelen işlev ya da güvenlik konusunda bir sıkıntı olmayacaktır ama sunum gerçekten kötü. Bunun dışında iç mekanda kullanılan malzemeler çok daha kaliteli görünüyor. Sert plastikler hala var ama genel yapı kokpite parmağının arkasıyla vurmayı sevenleri mutlu edecek. Görünüşüyse, tıklatma tahtası yerine otomobil kokpiti olarak kullanacaklar için yeterince kaliteli.

Nissan qashqai

3- İç mekanı ferah mı?

İlk nesil Qashqai’ın iç mekanında oturmak biraz taburede oturmayı hatırlatıyordu. Sürüş pozisyonu yüksek ve cam çizgisi de alçaktı. Ama bu seçimler ferahlık algısını da arttırıyordu. Yeni nesil daha alçak sürüş pozisyonuna ve daha yüksek cam çizgisine sahip. Bu sayede kendinizi sarmalanmış hissediyorsunuz. Alman otomobillerinin meşhur güvenlik hissi de bu iki özellik sayesinde elde ediliyor. Zaten Qashqai’ın iç mekanı incelendiğinde Nissan mühendis ve tasarımcılarının da Alman üreticileri yakından incelediği düşünülüyor. Ön ve arkada yetirince diz ve baş mesafesi sunuluyor. Yüksek cam çizgisi, arka kısımda ön koltuk kafalıklarının da yüksek olmasıyla birlikte ferahlığı kısıtlıyor. Eğer Skypack isimli paketi alırsanız, isminden tahmin etmişsinizdir, cam tavana sahip olabiliyorsunuz. Bu seçim ferahlık hissini bir adım yükseltiyor. Cam tavanın kalın ve elektrikli olarak kumanda edilen bir perdesi var ve bu da güneşli günler için iyi bir koruma sağlıyor.

Nissan qashqai

4- Bagajı nasıl?

430 litre olarak açıklanan bagaj hacmi bir kompakt hatchback için büyük sayılmalı. Çünkü ne kadar heybetli görünürse görünsün Qashqai’ın ebatları bir kompakt hatchback kadar. En önemli farklılık yükseklikte ve bu da yükleme eşiği açısından kötü haber. Bagajın eşiği yerden o kadar yüksek ki ağır bir yükü bagaja koymak için bolca fizik güce ihtiyacınız var. Bagajın yükleme eşiğiyle zemini aynı düzlemde. Bunun sağlanması için ikinci bir zemin kullanılması gerekmiş, bu da bagajın zeminin yükseltirken zeminin altında ikinci bir yükleme alanı oluşturuyor.

5- Sürüşü nasıl?

Qashqai, Renault-Nissan ortaklığının yeni geliştirdiği modüler altyapı üzerinde yükseliyor. Yeni altyapı bolca değişkenlik sunuyor. İlk neslinde önde McPherson arkadaysa çok kollu aksa sahip olan Qashqai, ikinci neslinde çok kollu arka aksı sadece X-Trail’le aynı 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip versiyonlar için kullanıyor. Tam bu noktada maliyet kaygısı duyan Nissan’ın torsiyon çubuğuyla, pek ucuz bir donanım olmayan çift pistonlu amortisörleri bir arada sunduğunu da atlamamalıyız. Sonuçta ortaya selefinin pahalı arka aksını aratmayacak kalitede sürüş çıkmış. Süspansiyon sistemi kısa ve enine darbeleri tamamen emmeyi başarıyor, bu sırada gövde salınımı az ve yol tutuş becerisi de yüksek kalmaya devam ediyor. Sistem zemin dalgalanmalarına neredeyse hiç cevap veremiyor ve sürüş sırasında en çok bu rahatsızlık veriyor. Bunun dışında meşhur bir Uzak Doğulu sorunu olan yol sesi de Qashqai’ın yakasını tam olarak bırakmamış. Sonuç olarak Qashqai’ın sürüşü kalitesi için yine de yüksek diyebiliriz. Derdi virajlar olanlarsa hem mutlu hem de mutsuz olabilir. Süspansiyon sistemi yukarıda da belirttiğimiz gibi yol tutuş konusunda elinden geleni yapıyor ve çoğunlukla başarılı da oluyor. Aşağıda listesini görebileceğiniz pek çok elektronik yardımcı da ona destek oluyor. Elektrikli direksiyon sistemi yeterince direkt ama yeterince hızlı ve tepkili değil. Emirler biraz gecikmeli yerine getiriliyor ve iletişimi de bir kilo parça etin iletişimi kadar. Sistemin sertliği iki ayar seviyesine sahip ama her zaman söylediğimiz gibi direksiyon sistemi daha sert olduğu için daha sportif olamıyor. Yerden yüksek bir araç olduğu için Qashqai’ın elektronik yardımcıları işlerini çok ciddiye alıyor, herhangi bir denge kaybının belirtisi bile görüldüğünde sistem sert müdahalelerde bulunuyor.

6- Elektronik yardımcılar çok mu?

Varlığını bildiğiniz tüm yardımcıları saysanız Qashqai’da kullanılanların tam listesini yapamayabilirsiniz. ESP standart donanımda. Bunun dışında donanım listesine bağlı olarak sunulan sistemler söz konusu. 4 kameralı çevre görüş sistemi, yorgunluk algılama sistemi, akıllı anahtar sistemi, hareketli nesne algılama (geri geri giderken çevrede yaya ya da araç gibi hareket eden bir nesne varsa sizi uyaran bir yardımcı) sistemi, akıllı park sistemi, kör nokta uyarı sistemi, otomatik çarpışma önleme sistemi, trafik işaretleri tanımlama sistemi, şerit takip sistemi, aktif uzun far yardımcısı, aktif yol kontrolü (ESP dışında sürüşü takip edip aracın yönünden sapmasını beklemeden içeride kalan tekerleğe çok küçük düzeltmeler yapan ve bu sayede hissettirmeden sürüş güvenliğini arttıran bir yardımcı) sistemi, X-Tronic otomatik şanzımanlı versiyonlarda aktif motor freni sistemi, bozuk zeminlerde daha konforlu bir sürüş için aktif sürüş (zemin bozukluklarını algıladığında hafif bir fren darbesiyle bunun gövdeyi sarsmasını önleyen bir yardımcı) sistemi. Bunun üzerine bir sürü havayastığı, konfor donanımları ve daha fazlası. Nissan bu konuda Mercedes S Serisi’ni örnek almış gibi görünüyor.

Nissan qashqai Nissan qashqai

7- 1,2 litrelik motor yeterli mi?

Tahminimiz, artık kimsenin bu soruyu sormayacağı yönünde ama motoru anlatmak için bir soru uydurmamız gerekiyordu. Artık turbo çağındayız  ve küçük motorların ne kadar yetenekli olabileceğini biliyoruz. Qashqai’ın 1,2 litrelik motoru da o yetenekli motorlardan biri. Nissan kendi geliştirdiği kompresörlü motor yerine Renault’nun turbo motorunu kullanmış. Note’dan edindiğimiz izlenime göre bunun arkasında kompresörlü motorun kaba sesi yatıyor olabilir. Motor Nissan tarafından elden geçirilmiş ve sonuçta 4900 d/d’da 120 HP olan gücü 4500 d/d’da 115 HP’ye düşerken 2000 d/d’de 190 Nm olan tork verisini değiştirmemiş. Baz güç kaynağı 6 vitesli manuel şanzımanla birlikte sunuluyor. Şanzımanın geçişleri çok rahat. Hatta selefinin kemikli ve gürültülü şanzımanı hatırlanınca tropikal meyve lezzetine sahip gibi görünüyor. Motor, Qashqai’ın 1,3 tonu aşkın ağırlığıyla rahatlıkla başediyor, tabii baz benzinli motordan beklenecek kadar performans beklerseniz. Torkunun alt devirlere yeterince iyi dağıtılamaması nedeniyle sıkışık trafikte çok fazla vites değişimi gerekiyor. Benzer şekilde ara hızlanmalar için de tahmininizden bir alt vitesi seçmeniz gerekebiliyor. Qashqai baz motoruyla hiç bir zaman saldırgan olamıyor ama giriş seviyesi için bu motor kesinlikle çok başarılı. Eğer şanslıysanız (trafik açık, yol düz ve aşırı sakin bir ruh halindeyseniz) 8,0 litre/100 km’lik tüketim değerlerini test edebiliyorsunuz. Yoksa tüketim değeri kolayca 9,0 litre/100 km ve üzerine çıkabiliyor. Motorun maksimum torku biraz daha alt devirlerde gelseydi muhteşem bir yol arkadaşı olacaktı.

nissan cvt d-step shift logic OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CVT ya da Nissan’ın verdiği isimle X-Tronic şanzımanlı versiyonla performans beklentinizin biraz daha düşmesi gerekiyor. Fabrika verilerine göre bile performanstaki düşüş dikkat çekici, 0-100 km/s hızlanma 10,9 saniye yerine 12,9 saniye ve son hız da 185 km/s yerine 173 km/s. Bunun arkasındaki en önemli etken 190 Nm’lik torkun otomatik şanzımanla birlikte 165 Nm’ye düşürülmesi. Hal böyle olunca elde kalanla yetinmek gerekiyor gibi gelebilir ama durum kesinlikle böyle değil. CVT şanzımanla 1,2 litrelik motorun uyumu üst düzeyde ve yolda ilerlerken akıcılık yönünden herhangi bir zayıflık hissetmiyorsunuz. İlk kalkış anında ağırkanlılık hissediliyor ama 1,2 litrelik motoru tercih ettiğinizde bu kadarla yetinmeye zaten hazır olmanız gerekli. Şanzıman motoru devamlı olarak alt devirdi tutmayı başarıyor, buna karşılık siz hızlanmak istediğinizde de devri hemen yükseltebiliyor. Bu noktada kısa bir parantez açmamız gerekli; şanzıman yakıt tüketimini düşük tutabilmek adına ayağınızı gazdan her çektiğinizde oranı uzatarak devri olabildiğince aşağıya çekiyor. Bu nedenle de yoğun ama akıcı trafikte motor devrinde devamlı dalgalanmalar oluyor ve bu da overdrivelı eski nesil otomatik şanzımanları andırıyor. Bu ilk başlarda rahatsızlık verici olsa da sonucunda ortaya çıkan tüketim verisi sayesinde alışmanız çok kolay olacak. Nissan Qashqai 1.2 DIG-T X-Tronic, çok yoğun trafiğe girmediğiniz sürece 100 km’de 8,1 litrelik tüketim değeri elde edebiliyor. Bu değer fazla gibi görünüyorsa rotanızı doğrudan dizel motora çevirmelisiniz.

8- Fiyat/donanım oranı nasıl?

Baz donanım için zengin tanımlaması yapabiliriz. Yeni Qashqai oldukça çekici; sürüş ve malzeme kalitesinde ciddi yükselme ve baz donanımda zenginleşme söz konusu. Tabii bunların hiçbiri bedavaya olmuyor. Qashqai pahalı bir araç. Öyle ki baz donanımlı ve baz motorlu Qashqai fiyatına çok çekici kompakt hatchbackler sunuluyor. Tabii aradığınız arazi aracı görünümüyse Qashqai bir anda sezonun öne çıkan kelepiri haline de gelebilir. Nissan Qashqai’ın fiyat listesi için tıklayın.

9- Sonuç

Qashqai büyük ölçüde kurallarını kedi belirlediği sınıfta yeni sınırlar belirliyor. Teknoloji kullanımı, kalite ve sürüş anlamında gerçekten sınıf atlamış. Tabii bu gelişimler fiyat listesine de doğrudan yansımış durumda. Qashqai’ın VW Tiguan’la karşılaştırmasını okumak için tıklayın.

Nissan qashqai Nissan qashqai