Nissan X-Trail tam da olması gerektiği zamanda olması gerektiği gibi bir değişimle pazara girdi ve sınıfında görülmemiş satış rakamları elde etti. Bu durumu biraz açmak gerekebilir. Bizim şu anda X-Trail olarak bildiğimiz araç aslında X-Trail değil, Nissan Rogue. Rogue, Nissan’ın Kuzey Amerika pazarı için geliştirdiği orta sınıf crossoverı. Onun Avrupa’daki muadili ise bir önceki nesle kadar X-Trail idi. İki araç birbirinden ciddi şekilde farklıydı. Rogue daha şehirli, tam bir crossoverken X-Trail her zaman biraz daha maceracı ve arazi kullanımına yönelik bir araçtı. Sonuçta aynı büyüklükteki bu ikiliden Rogue’un varlığın sürdürmesine karar verildi. X-Trail ise sadece ismen varlığını sürdürüyor. İşte bu değişim tam da crossoverların şafağına denk geldi ve X-Trail büyük bir başarıya imza attı. Bugünse hiç olmadığı kadar ciddi rakiplerle karşıkarşıya. Honda CR-V küçük hacimli dizel motoruyla X-Trail’i sarstı, Skoda Kodiaq ve Peugeot 5008 gibi rakipler de işi daha da zorlaştıracak kadar donanımlı. Bu nedenle makyajın çok etkili olması gerek. Peki gerçekten öyle mi?
1- Nedir?
Nissan’ın orta sınıf crossoverı. 5 ya da 7 koltuklu alınabiliyor. Boyu 4,69 metre ve ark mesafesi de 2,70 metre. Bu değerler sınıf ortalamasında ve X-Trail de iri bir araç.
2- Makyajla ne değişmiş?
Burun tasarımı makyajdan en çok etkilenen kısım. Hatta göze batar tek yenilik burun tasarımında bile diyebiliriz. Arka kısımda aydınlatma elemanlarının renkleri değişmiş. İç mekandaysa altı düz direksiyon simidi dışında bir yenilik göze çarpmıyor. Multimedya sisteminin ekranının çözünürlüğü yükseltilmiş, donanım listesine de üst düzey eklentiler yapılmış. Motor ya da yürüyen aksamın geri kalanında değişiklik yok.
3- İç mekanı nasıl?
Geniş ve kaliteli hissettiriyor. Ön kısımda malzeme kalitesi ve ergonomi açısında sorun yok. Saklama alanlarının cömertliği de iyi bir özellik. Bardaklıklar soğutmalı ve bu da yazın çok sevebileceğiniz bir özellik. Arka koltuklardaki alan sunumu çok iyi. Koltuklar kızaklı ve bu sayede ihtiyaç duyulan diz mesafesi sağlanıp geri kalan alan bagaj için kullanılabiliyor. Laf bagajdan açılmışken, eğer 5 koltukla alırsanız X-Trail 565 litre hacim sunuyor. 7 koltukla satın aldığınızda bu alan 5 koltuk kullanımdayken 445 litreye, 7 koltuk kullanımdaykense 135 litreye düşüyor. Bu değerler rekabete yeni dahil olan rakiplerin gerisinde kalıyor.
4- Sürüşü nasıl?
1,6 litrelik dizel motor hala tek güç kaynağı. Bu motor önden çekiş ve manuel şanzıman, önden çekiş ve X-Tronic CVT otomatik şanzıman ya da 4 tekerlekten çekiş ve manuel şanzıman kombinasyonlarıyla alınabiliyor. 130 HP güç ve 320 Nm tork üreten Renault imzalı motor güçlü karakteriyle etkileyici bir üretim. CVT şanzıman ve 1,7 tonluk boş ağırlıksa bu karakteri gizleyebilmek adına çalışan X-Trail özellikleri. Sonuçta beklendiği kadar atak olmasa da motorun yetersizlik hissettirdiğini söylemek imkansız. CVT şanzımanın motorla uyumu çok iyi. Yeni elektroniği sayesinde vites değişim taklidi yapabilmesi şanzımanın çok daha akıcı bir sürüş sağlamasında etkili oluyor. Bu sırada motor alt devirlerde tutulabiliyor ama bu ne yazık ki ne iç mekandaki motor sesini ne de tüketimi düşürebiliyor. Dizel motorun sesi her devirde rahatça duyulurken tüketim de 100 km’de 7,7 litre civarında gerçekleşiyor. X-Trail’in süspansiyon sistemi biraz sert ayarlı. Yüksek boş ağırlık ve iri kütlesiyle bu yere sağlam basması için gerekli bir ayar. Bu nedenle kimi zaman darbe emmi yarışında geri kalabiliyor. X-Trail her an bir düzine elektronik yardımcı tarafından düzenlenen bir sürüş sunuyor ve bu da konfor algısının yüksek kalmasını sağlıyor. Virajlarda ağırlığını hissettirse de yeterince güvenli olmayı da başarabiliyor.
5- Fiyatı nasıl?
Dizel motorla fiyat seviyesi rakiplerin benzinli motorlu versiyonlarından çok farklı değil. Bu da büyük avantaj. Sky Pack isimli baz donanım listesi bile fonksiyon açısından yeterince dolu. Üst donanımlarda devreye daha çok şımartıcı konfor donanımları devreye giriyor. Bu da fiyatı avantajlı kılıyor.
Nissan X-Trail fiyat listesi için tıklayın.
6- Satın almalı mıyım?
Özellikle sürüş açısından bakıldığında X-Trail’in beklenenden erken yaşlandığını kabul etmek gerekli. Bu eksiğini fiyat listesindeki avantajıyla gideriyor. Dizel motor beklentileri tam olarak karşılamasa da hala rakiplerin benzinli motorlarına göre doğal bir avantaja sahip. Bu nedenle de sorunun cevabı neden olmasın?