Nissan arazi araçları konusunda haklı bir üne sahip. Patrol ya da Pathfinder gibi araçlar her zaman türlerinin en maceracı örneklerinden olarak bilinmişti. X-Trail de bu bilinirliği orta sınıf boyutlarına indirgeyen modeldi. Bir önceki neslin, arazi kullanımında çok işe yarayan tavan lambaları, elektro-manyetik kavramaya sahip olsa da çok akıllıca tasarlanmış bir 4 tekerlekten çekiş sistemi ve arazi şartlarına uygun sürüş özellikleri vardı. Tasarımı 2 tane kutuyu yapıştırmışsınız gibi görünüyordu ama bunların hepsi geride kaldı. Yeni nesil Qashqai’a fazlasıyla benzemesiyle eleştiriliyor. Görüntüsü gerçekten de öyle ama içeriği nasıl?
1- Nedir?
Eskiden Nissan’ın orta sınıf SUV’uydu ama artık ne olduğu konusunda biz de pek emin değiliz. Kompakt sınıf bir crossover olmak için fazla büyük. Boyu 4,64 metre ve aks mesafesi de 2,7 metre. Ne kadar büyük olduğunu Qashqai’ın 4,37 metrelik uzunluğu ve 2,64 metrelik aks mesafesi olduğu bilgisi ışığında anlamak daha kolay. Tasarımı Qashqai’la benzeşse de aslında detaylı inceleyince farklı olduğu görülüyor. Öncelikle boyutlarıyla kendini farkettirmeyi başarıyor ve far ve ızgara tasarımı dışında da Qashqai’la benzerliği yok. Ne yazık ki bu iki unsur çok baskın ve konuya yakın olmayanların gözünde de X-Trail Qashqai’la aynı. Fakat konu komşu endeksine geldiğinde iş farklılaşıyor. Komşularınız X-Trail’ı görünce pahalı bir arazi aracı aldığınızı anlayacak. En kötü ihtimalle en zengin donanıma sahip bir Qashqai aldığınızı düşünürler ki o da pek ucuz bir araç sayılmaz.
2- Qashqai’la ortak noktası var mı?
Bu noktada işler biraz karışıyor. Çünkü teknik açıklamalara bakınca X-Trail için Qashqai’ın farklı karosere sahip bir türevi demek daha doğru görünüyor. Altyapıları aynı ama bu büyük bir sorun olmamalı çünkü gelecekte bu altyapı üzerinden Renault üç farklı sınıfa ait modeller üretecek, Infiniti ve Mercedes’in de aynı altyapıyı kullanma ihtimalleri var. 1,6 litrelik dizel motorla şanzıman ve çekiş seçenekleri de birebir aynı. 130 HP güç ve 320 Nm tork üreten dizel motor, ya CVT şanzımanla ya da 4 tekerlekten çekiş sistemiyle donatılabiliyor ama ikisiyle birden donatılamıyor. Ebatlardaki farklılık dışında X-Trail’in tüm versiyonlarında arka aksda çok kollu bağlantılara yer verilmiş. Fakat iç mekanları birebir aynı. Fark yaratansa fotoğraflardaki gibi çift renkli kokpit gibi ayrıntılar oluyor. Hal böyle olunca X-Trail için Qashqai+2’nin yerini doldurmaktan ileriye gitmiyor demek mümkün oluyor.
3- Sürüşü nasıl?
Burada küçük bir parantez açmak gerekli. Daha önce Qashqai’ın 1,6 litrelik dizel motora ve CVT şanzımana sahip versiyonunu kullanmıştık ve bu yazıdan da anlayacağınız üzere pek de beğenmemiştik. X-Trail’de de aynı motor şanzıman ikilisi varken ve ağırlık da belirgin şekilde daha yüksek olacakken daha iyi bir sonuç beklemiyorduk. Fakat mucizelerden umut kesilmez ve işte bir tanesi daha yaşandı. X-Trail’in sürüşü aynı motor ve şanzımana sahip Qashqai’dan hissedilir şekilde daha iyi. Öncelikle ciddi boyut farkına ve fazladan 2 koltuğuna rağmen X-Trail küçük kardeşinden sadece 18 kg daha ağır. İkinci faktörse şanzımanın yazılımı. Nissan CVT şanzımanlarında yeni bir yazılıma geçiş yaptı ve X-Trail’de de bu yazılım kullanılıyor. Yeni yazılım hızlanma sırasında vites geçişlerini simüle ediyor. Bu sayede de CVT şanzımanın kaçırma hissi gidiyor ve sürüşe uyumu da daha yüksek oluyor. İlk kalkışta X-Trail Qashqai’a göre biraz daha ağırkanlı hissettiriyor ama yolda akıcılık konusunda daha başarılı. Bunun üzerine süspansiyon sistemleri arasında da çok da belirgin olmayan ama yine de fark yaratabilen değişiklikler mevcut. Örneğin hem artan aks mesafesi hem de çok kollu arka aksı yardımıyla X-Trail zemin dalgalanmalarından kardeşine göre çok daha az etkileniyor, panik frende dengesi çok daha iyi ve virajlarda da en az onun kadar başarılı. Eğer X-Trail’le engel aşma manevrası yapmak zorunda kalırsanız muhtemelen çok korkacaksınız çünkü elektronik yardımcılar olası bir dengesizliğe karşın çok sert müdahalelerde bulunuyor. Fakat bu sert frenler sizi aldatmasın, tamamı güvenliğiniz için gerekli.
4- Tüketimi nasıl?
Biz sürüşümüz sırasında 8,1 litre/100 km7nin altına düşemedik. Bu Qashqai’a göre 0,3 litre/100 km kadar daha yüksekti ve aradaki ağırlık farkının düşüklüğü göz önüne alındığında bunun çok da bir anlamı yok. Muhtemelen Qashqai’la aynı çizgide demek daha doğru olacaktır.
5- 7 kişi taşır mı?
7 yetişkin taşımaz, 5 yetişkin ve 2 çocuk içinse oldukça yeterli. 3. sıra koltuklar bagaj zeminine katlanıyor ve kolayca da açılıyor. Fakat bu koltuklara yolcu bindirmek o kadar kolay değil. Öncelikle X-Trail’in yerden yüksekliği normal bir binek araçtan daha fazla. Bu tırmanışı yapan yolcunun sonrasında da sadece sırtlığı yatan ikinci sıra koltukların üzerinden atlaması gerekiyor. Bunca çabadan sonraysa sadece küçük çocuklar için yeterli olabilecek bir yaşam alanına ulaşıyorsunuz. Daha da bitmedi; üçüncü sıra koltuklar yüzünden aslında 550 litre olan bagaj hacmi 445 litreye geriliyor. Sonuçta bu koltuklar sihirli bir şekilde yok olmuyor, bagajın zeminini yükseltiyor. 7 kişilik kullanımdaysa bagaj hacminiz 135 litreye kadar geriliyor. Yani 5 yetişkin ve 2 çocukla tatile çıkmayı planlıyorsanız kıyafetlerinizde kullan-at yöntemini tercih etmeniz gerekiyor. Ne yazık ki X-Trail ülkemizde 5 koltukla satılmıyor ama belki Nissan yetkililerini ikna etmeyi deneyebilirsiniz.
6- Donanım/fiyat oranı nasıl?
Baz donanımın bile fiyatı oldukça yüksek çünkü sadece 1,6 litrelik dizel motorla satılıyor. Aynı motor/şanzıman ikilisi ve aynı donanıma sahip Qashqai’dan 16 bin TL daha pahalı olmasıysa çekiciliğini azaltıyor. Sonuçta çok da kullanışlı olmayan fazladan 2 koltuk için bu fark yüksek. Dahası, eğer sınırınız gök yüzüyse Nissan size kapıları sonuna kadar açıyor. İsterseniz X-Trail’inizin fiyatı üzerine bir Nissan Micra’nın fiyatı kadar daha ekleme yapabiliyorsunuz.
Nissan X-Trail fiyat listesin için tıklayın
7- Sonuç
İster X-Trail’in gururlu selefi olsun ister Qashqai+2’nin yeni nesli genel özellikleri anlamında oldukça başarılı bir araç. Yine de fiyat farkını gözden çıkartmadan önce uzunca düşünmek en iyisi.