Yeni Opel Corsa’yı daha önce 1,3 litrelik dizel motoruyla kullanmıştık (bu testi linke tıklayarak okuyabilirsiniz) ve açık olmak gerekirse çok etkilendiğimizi söylemek de zor. Bu seferse yeni geliştirilen 1,0 litrelik motora sahip versiyonu kullandık. Madem açık konuşuyoruz, Astra’da kullanılan 1,4 litrelik motorun biraz ağırkanlı olması nedeniyle bu yeni motora da önyargıyla yaklaştık. Peki o bizi haksız çıkartmış olabilir mi?

1- 1,0 litrelik motor nasıl?

Baştaki soruyu yanıtlayalım, kesinlikle yanılmışız. Aslına bakarsanız bu motoru kullanana kadar Opel’den hafifçe umudu kesmiş bile olabiliriz ama şimdi görünürde uzun bir bahar var gibi geliyor. Peki küçücük bir motor bizi ne kadar etkileyebilir ki? 3 silindirli ve direkt enjeksiyonlu motor çok yumuşak çalışıyor ve kesinlikle gürültücü değil. Hatta sesini iç mekandan duyabilmek için gerçekten üst devirlere çıkmak gerekiyor. Motorun ürettiği 115 HP güç ve 170 Nm tork, bir akla hemen güncel 1,6 litrelik atmosferik motorları getiriyor. Bu motorların hassaslığı ve üst devirlerde sundukları çekiş gücü hala etkileyici ama turbo beslemeli motorlar daha çok alt-orta devirler için hazırdır. Fakat gerçek çok daha farklı. Aşırı beslemeli bir motordan beklendiği üzere tork 1800-4500 d/d aralığında sürekli olarak üretiliyor ve sürüş sırasında hiç bir zaman üst devirlere gerçekten ihtiyaç duyulmuyor. Motorun rölanti devrinin hemen üzerinden itibaren makul çekiş gücü sunması ve 6 vitesli manuel şanzımanın oranlarının şehir kullanımı öncelikli hazırlanması sayesinde yoğun trafikte de daha az yoruluyorsunuz. Corsa’yla ağır akan trafikte sadece çift vitesleri kullanmanız mümkün, 60 km/s hıza geldiğinizde 6. vitesi seçebiliyorsunuz ve vites küçültmek için son dakikaya kadar bekleyebiliyorsunuz. Beklenmeyense, motorun orta ve üst devirlerde de sıkıntısı olmaması. Hatta orta devirleri geçince eskinin değişken supap zamanlama sistemine sahip atmosferikleri gibi etkili bir canlanma hissediliyor. Şanzımanın vites geçişleri yumuşak, yolları belirgin. Ne yazık ki şehir kullanımında yardımcı olan kısa oranlar nedeniyle 120 km/s hızda motorun neredeyse 3000 d/d çevirmesi gerekiyor. Neyse ki motor sesi bu seviyede bile can sıkıcı olmuyor. Şehir kullanımında Corsa 1.0 Turbo’nun tüketimini 7,3 litre/100 km olarak ölçtük. Sakin yollarda ve sabit hızlı sürüşlerdeyse 6 litre/100 km seviyelerini görmek mümkün oluyor. Dahası, bu motor Opel’in ortak motor teknolojisi stratejisinin ilk parçası. İlerleyen dönemde bu motorun 4 silindire sahip bir ağabeyini de göreceğiz ve beklentimiz onun da en az bu küçük canavar kadar başarılı olması.

2- Nedir?

Opel’in küçük sınıf üyesinin 5. nesli. Opel’e göre önceki neslin altyapısında o kadar çok değişiklik yapılmış ki buna yeni demek mümkünmüş. Opel özellikle sürüş kalitesinin arttırılması konusuna çok para harcamış. Fakat tasarım konusunda aynı şey geçerli değil. Tasarımda keskin farklar olsa da bir şekilde Corsa olduğunu belli ediyor. Fakat bunun yepyeni bir modelin tazeliği üzerindeki etkileri tartışmaya açık. Pazarda tasarım evrimiyle tazeliği daha iyi birleştiren modeller var. Sonuçta Corsa yeni ama bir şekilde alışıldık da hissettiriyor. Corsa’nın aks mesafesi 2,51 metreyle değişmeden kalmış ama boyu 3,99 metreden 4,02 metreye uzamış ki bunun nedeni de değişen burun yapısı olmalı. İç mekanı baştan yaratılmış. Kalite hissi hiç olmadığı kadar yüksek, dokunmatik ekran gibi çekim unsurlarına sahip. Ne yazık ki ekranın yerleşimi sürüş sırasında bakmak için fazlasıyla aşağıda.

3- Komşu endeksi

Komşuları bilmiyoruz ama çevre çok ilgili. Opel’e göre Sunny Melon bize göreyse bildiğiniz taksi sarısı gövde rengiyle biz her zamanki gibi akşam trafiğinde taksi arayanlarla selamlaşmak zorunda kaldık.

4- Rakipleri

Liste çok uzun. VW Polo, Ford Fiesta, Renault Clio ve Hyundai i20 en iddialıları. Fiat Punto, Seat Ibiza ve Skoda Fabia biraz daha uygun fiyat arayanlar için ilginç seçenekler sunuyor. Toyota Yaris, Citroen C3 ve Peugeot 208 farklılık arayanlar için iyi bir adres olabilir. Honda Jazz ve Mazda2 ise yakın gelecekte Corsa’nın karşısında yerini alacak.

Opel Corsa fiyat listesi için tıklayın.

5- Satın almalı mıyım?

1,0 litrelik motor ailenin sportifi konumunda ve fiyat skalasında da 1,2 litrelik ve 1,4 litrelik benzinli atmosferik motorların üzerinde 1,3 litrelik dizel motorunsa altında yer alıyor. Dizel motor yerine tercih etmek için çok az yol katediyor olmanız gerekli ama açık ara farkla en iyi benzinli Corsa bu motorla ortaya çıkıyor. Corsa bu yeni motorla rakiplerinin karşısında da oldukça kuvvetli. Ne yazık ki bu motorla otomatik şanzıman sunulmuyor.

 

opel corsa 1.0 turbo opel corsa 1.0 turbo opel corsa 1.0 turbo opel corsa 1.0 turbo opel corsa 1.0 turbo opel corsa 1.0 turbo opel corsa 1.0 turbo opel corsa 1.0 turbo opel corsa 1.0 turbo opel corsa 1.0 turbo opel corsa 1.0 turbo