Otomotiv dünyasında son dönem trendi makyaj operasyonlarını hafif geçirmek yönünde. Tabii bu trende karşı çıkanlar da yok değil. Örneğin Opel; Mokka’yı makyajla bambaşka bir yüze kavuşturmanın yanında adını da Mokka X olarak değiştirdi. Peki bu büyük değişiklik Mokka’yı çok daha iyi bir araç haline getirdi mi?
1- Nedir?
Opel’in küçük crossoverı. Küçük diyoruz ama aslında küçük ve kompakt sınıf arasında bir konumu var. Boyu 4,28 metre ve aks mesafesi de 2,55 metre. Bu ebatlar makyaj öncesiyle birebir aynı. Farklı olansa Mokka X’in görünümü. Yeni farlar, stoplar ve tamponlarla birlikte araç oldukça farklı görünüyor. Yeni renk seçenekleri de var ama beyaz ve siyah varlığını sürdürdüğü sürece bunun çok önemi olmayacak.
2- İç mekanı nasıl?
Bizce Mokka X’in en önemli farkı iç mekanında. Daha önce kullanılan sayısız düğmeye sahip orta konsol yerine dokunmatik ekran çevresine inşa edilmiş çok daha sade bir kontrol mantığı gelmiş. Dokunmatik ekran rahat kullanılıyor ve bu ekrandan geri kalan kumandalar da klima için kullanılıyor. Kokpitte gösterge tablosundan far kumandalarına kadar tüm bölümler yenilenmiş. keşke kokpitin en göz önündeki parçası olan direksiyon simidi de yenilenseymiş. Mokka X’in iç mekanında sunulan kalite hissi iyi. Makyaj iç mekanın albenisini de güçlendirmiş ve güne uygun hale getirmiş. Mokka X’in kısa boyuna rağmen arka koltukta sunduğu diz mesafesi beklenenden çok daha iyi, baş mesafesiyse beklendiği gibi cömert. Mokka X’in bagaj hacmi 356 litre.
3- Sürüşü nasıl?
Makyajla görsel anlamda büyük değişim yaşayan Mokka X, sürüş konusunda eskisi gibi. İlk tanıtıldığında vuruntulu çalışan süspansiyon sistemi üretim sırasında geliştirilerek çok daha kalite bir çalışma karakterine kavuşturuldu. Ne yazık ki bu bütün sorunların çözüldüğü anlamına gelmiyor. Kısa aks mesafesi, yüksek yapı ve ataklık öncelikli sürüş tutumunun doğal bir sonucu olarak Mokka X biraz sarsıntılı bir sürüşe sahip. Bu durum zemindeki bozukluk türünden bağımsız olarak gerçekleşiyor; zemin dalgalanması, düzey bozukluğu ya da çukur/tümsek farketmeksizin Mokka X zıplıyor. Bu durum pürüzsüz mükemmel asfalt zemin dışında özellikle yolculara rahatsızlık verebilir. Sürücü açısındansa durum çok daha iyi. Direksiyonu hassa çalışıyor, süspansiyon sisteminin tepkileri de çok iyi. Mokka X’in yol tutuş kabiliyetinin yüksekliği şaşırtıcı. 1,6 litrelik dizel motor 136 HP güç ve 320 Nm tort üretiyor. Bizim kullandığımız örnekte güç 6 vitesli otomatik şanzıman üzerinden ön aksa aktarılıyordu. Bu kurulumda şanzımanın tepkileri çok büyük önem taşıyor. Açıkçası bu şanzıman biraz çağdışı kalmış ve bu tüm Opel modellerinde hissediliyor ama muhtemelen yeni bir yazılımda tepkiler çok daha iyi bir noktaya taşınmış. Daha önceki deneyimlerimizde sürüşe uymak yerine kendi kafasına göre tepkiler veren şanzıman bu sefer çok daha uyumlu ve hızlı bir karaktere sahipti. Vites değişimlerini tam olması gerektiği anda yaptı, ne aceleci davranıp erkenden vites düşürdü ne de torka aşırı güvenip üst viteslerde gereğinden fazla kaldı. Anlayacağınız Opel elindeki malzemeden alabileceği en iyi verimi almış. Bu ikiliyle Mokka X’in karma tüketimini 6,7 litre/100 km olarak ölçtük. Eğer sabit hızlı sakin bir sürüş gerçekleştirirseniz 6 litre/100 km’nin altını görmeniz çok kolay olacaktır.
4- Fiyat ve donanımları nasıl?
Açıkçası Mokka X’in fiyat seviyesi kendisinden daha iri olan kompakt crossoverlarla benzer. Hatta kampanyasız liste fiyatları onların bir kısmından bile yüksek. Bu durum donanım listesinin zenginliğinden kaynaklanmıyor. Baz donanımda 17 inçlik jantlar ve 7 inçlik dokunmatik ekran dışında öne çıkan bir donanım yok. Orta seviyede ön ve arka park sensörleri ve elektrikli katlanır dış dikiz aynaları gelirken en üst donanım listesindeyse 18 inçlik jantlar, sürüşe duyarlı (9 farklı modda aydınlatma yapabiliyor) LED farlar, anahtarsız giriş sistemi ve geri görüş kamerası gibi donanımlar standart olarak geliyor.
5- Satın almalı mıyım?
Bir Opel ve bir crossover tutkunuysanız neden olmasın? Mokka X sürüş keyfine değer verenler için oldukça iyi yol tutuşuyla öne çıkıyor ve buna yüksek kullanışlılığını ekliyor.