A Serisi tartışmalı bir Mercedes. Kimileri agresif tarzını seviyor kimileriyse logolarından başka Mercedes kanına sahip olmadığını iddia ediyor. Ne olursa olsun güncel A Serisi nesli yerini aldığı sandviç platformlu nesillerden çok daha başarılı oldu. Bu sayede Mercedes’in müşteri profili gençleşti, daha ulaşılabilir bir marka haline geldi ve bunlar da günümüzde kovalanan özellikler. Yeni Mercedes A Serisi bütün bunları beklenen ve istenen Mercedes elitizmiyle birleştirme iddiasında.
İkinci nesil MFA2 olarak adlandırılan yeni bir altyapı üzerinde yükseliyor. Bu altyapı Renault-Nissan ortaklığında geliştirildi ve markaların kompakt sınıf üyeleri tarafından kullanılacak. Yeni altyapının en önemli özelliği değişkenliğini sonuna kadar kullandırması. A Serisi’nin yeni boyutları da bunu kanıtlıyor. 11 cm’lik artışla 4,42 metreye ulaşan ve uzunluğuyla sınıfın en irilerinden biri olan A Serisi, 2,73 metrelik aks mesafesiyle sınıfının rekortmeni gibi. Bu değer kompakt sedanlardan bile daha fazla.
Böylesi abartılı ebatların iç mekanda farklılık yaratmasını beklemek hata olmaz. Tabii bunu anlamak için A Serisi’yle bizzat tanışmamız gerekli. Fakat iç mekanın şıklığı konusunda şimdiden ikna olmuş durumdayız. Kullanılan malzemeler ve detaylara gösterilen özen, fotoğraflananlar sadece üst donanım versiyonları olsa da gerçekten etkileyici. Sonunda Mercedes, parasına kıyanlar için kompakt boyutlarda da olsa Mercedes farkını hissettirecek bir konsept bulmuş gibi. A Serisi’nin 370 litrelik bagaj hacmi sınıfın yeni ortalamalarının gerisinde kalıyor. İç mekanı yeni kontrol konseptinden bahsetmeden terketmek olmaz. Mercedes, ilk defa bir modelinde dokunmatik ekrana yer veriyor. Vites kolunun arkasındaki touchpad varlığını sürdürüyor ama dokunmatik desteğinin gelmesi de pek çoklarını sevindirecektir. Mercedes A Serisi’ndeki ekranlar donanıma göre 3 farklı kombinasyonla gelecek: Her biri 7 inçlik iki ekran, biri 7 inç biri 10,25 inçlik iki ekran ve her ikisi de 10,25 inçlik iki ekran. Bunun dışında yeni geliştirilen arayüz MBUX (Mercedes/Benz User Experience) sayesinde A Serisi tekerlekli bir akıllı telefon gibi davranabilecek. Hey Mercedes diye seslendiğinizde MBUX size cevap verecek ve Apple’ın Siri’si gibi size yardımcı olacak. Yani iç mekan konsepti konusunda Mercedes’in devasa bir atılım yaptığı söylenebilir.
Motor seçenekleri konusunda ilk etapta yelpaze dar olacak ama bizim beklediğimiz tüm haber de geldi. 1,33 litre hacimli ve 4 silindirli benzinli motor giriş seviyesini oluşturacak ama ilk etapta sadece 160 HP güç üreten versiyonla gelecek. Bu motora sahip versiyonlar A 200 olarak tanımlanacak ve 1,6 litrelik mevcut motorun yerini dolduracak. Renault ortaklığında geliştirilen motor tamamen alüminyumdan üretilmiş ve 1620 d/d’dan itibaren 250 Nm tork üretiyor. Bu motor, 1250-3800 d-d aralığında, eğer üzerindeki yük fazla değilse iki silindirini de iptal edebiliyor. Aynı motorun 115 HP ve 140 HP civarlarında güç üreten iki versiyonu daha var ama bunların ne zaman ve hangi sırayla A Serisi üretimine dahil olacağı henüz belli değil. Bunun dışında Renault imzalı 1,5 litrelik dizel motor A Serisi’nde kullanılmaya devam ediyor. 116 HP güç ve 260 Nm tork üreten motor yapılan değişikliklerle artık daha titreşimsiz, daha gürültüsüz ve daha tutumlu hale gelmiş. Bu iki motor da 7 vitesli ve çift kavramalı şanzımanla satın alınabilecek. Son olarak 2,0 litrelik benzinli motor 224 HP güç ve 350 Nm torkla bize uzak vergi sistemi modern ülkelere yakın olmaya devam edecek.
Yeni altyapı A Serisi’nin sadece büyümesine değil aynı zamanda maliyet çeşitlendirmesine de yardımcı oluyor. Tıpkı VW Grup kompakt sınıf üyelerinde olduğu gibi A Serisi de motor gücüne göre arka aks seçimiyle gelecek. Bunun anlamı basit: A 200 de dahil olmak üzere 1,6 litreden küçük hacme sahip tüm versiyonlar torsiyon çubuklu arka aksla gelecek. Çok kollu arka aks ise 2,0 litrelik motordan itibaren üretime dahil edilecek. Mercedes aracın süspansiyon ve elektronik yardımcı sistemleri üzerine çok kafa yormuş gibi göründüğü için bunun bir sorun teşkil etmesini beklemiyoruz ama yine de muhtemel fiyatı açısından kafa karıştırıcı olabilir. A Serisi standart olarak konfor süspansiyonuyla gelecek, isteyenler alçaltılmış konfor süspansiyonu ya da adaptif süspansiyon sistemi arasında tercih yapabilecek.
Bu arada A Serisi eğer bir güvenlik paketiyle satın alınırsa arkadan kayma halinde kendi kendine kontra hareketi yapabilecek, yan rüzgarlara karşı direnebilecek ve ani fren gibi durumlarda aracın dengesini sağlamak için direksiyon müdahalesinde bulunabilecek. Bütün bunlarla A Serisi’nin otonom sürüş için gerekli altyapıya sahip olduğu da anlaşılıyor. Laf buraya gelmişken A Serisi standart olarak şehir içi otomatik fren sistemiyle donatılacak, LED farları otomatik uzun farlar aktifken yüksek reflektif özelliğe sahip tabelaları farkedip kısa farlarını devreye alacak ve kör açı algılama sistemi araç dururken bisikletliler için de uyarıda bulunacak.
Mercedes A Serisi’nin Avrupa’da satışına Nisan ayı itibariyle başlanacak. Ülkemizin de bu takvimi yakından takip etmesi bekleniyor. Merakla beklenen sedan karoserli A Serisi ise yılın son çeyreğinde tanıtılacak ve muhtemelen de 2019 başlarında satışa sunulacak.