Söz konusu küçük sınıf crossoverlar olunca farklı üreticilerden farklı yorumlar görmeye çok alıştık. Öyle ki bu sınıfta hem ürün içeriği hem de fiyatlandırma bakımından sunulan yelpaze genişliği diğer sınıflardan çok daha farklı. Fakat iki Fransız, Peugeot ve Renault birbirlerine oldukça yakın bir bakış açısı yakalamış gibi. Bu da 2008 ve Captur’u birbirlerinin en önemli rakibi haline getiriyor. Peki bu ikili arasındaki mücadelede kim geçer?
İç mekan
Malumunuz Peugeot büyük denemelerinden birini en önemli hacim modelleri üzerinde gerçekleştiriyor ve küçük direksiyon simidi 208 ve 308 gibi 2008’in kokpitine de damga vuruyor. Bu denemeyi nasıl karşılayacağınız kendi bileceğiniz bir şey ama denemeye değer olduğunu söyleyebiliriz. Kokpitin geri kalanında malzeme kalitesi küçük sınıf yerine kompakt sınıf hatırlatır cinsten ve kullanışlılık yönünden de önemli bir eksik bulunmuyor. Captur ise renkli ve etkileyici olduğunu vurgulayan bir kokpit yapısına sahip. Malzeme kalitesi rakibinin biraz gerisinde ve detaylarda dikkat çekici hatalar var. Fakat kullanışlılık yönünden en az rakibi kadar iyi bir noktada.
Peugeot 2008: 8/10 Renault Captur: 8/10
Kullanım kolaylığı
Aynı dönemde tanıtılmış iki Fransız, tamamen tesadüfi olarak, aynı kokpit mantığına sahip. Dokunmatik ekran odaklı hazırlanmış kumanda konseptinde iki üretici de havalandırma sistemlerini ayrı tutmuş. Sonuç olarak kullanımda dikkat çekici bir zorluk yok. Direksiyonları yeterince hafif ve pedalları da rahat kullanılıyor. Peugeot’nun belirgin bir kullanışlılık sorunu yok. Renault’nun kullanışlılık için tercih ettiği çekmece biçimli torpido gözü, sağ koltukta yolcu olunca ne yazık ki hiç kullanılamıyor. Estetik kaygılarla kullanılan ve ön koltukların sırtlıklarında yer alan lastiklerse, bu bölümlerde kullanılan ceplerin işlevinin görmekten çok uzak. Bunun yanında üst donanımlarda sunulan fermuarlı koltuk kılıfları ilginç bir kolaylık.
Peugeot 2008: 8/10 Renault Captur: 7/10
Yaşam ve yükleme alanı
Boyları çok büyük olmasa da bu araçları satın alanların bolca beklentisi var. Hem ön hem de arka koltuk yolcuları için daha ferah iç mekan sunmaksa Renault’nun başarısı. Daha geniş cam alanları ve daha akıllıca kullanılmış malzemeleri sayesinde Captur, 2008’den biraz daha ferah hissettiriyor. Rakamsal olaraksa belirgin bir farklılık yok. Bagaj konusundaysa ibre 2008 lehine dönüyor. Rakamsal olarak 377 litrelik bagaj hacmi 2008’in 350 litrelik bagaj hacminden daha iyi olsa da, Captur derin ve yükleme eşiğinin altında kalan bir alana sahip olduğu için geride kalıyor.
Peugeot 2008: 7/10 Renault Captur: 8/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
Peugeot, kompakt sınıfta gösterdiği atılımı henüz küçük sınıfa yaymış değil. 2008’de turbo beslemeli benzinli motor ve tork konvertörlü otomatik şanzıman gibi yenilikler henüz sunulmuyor. Bunun yerine 1,2 litrelik atmosferik motor, 5 vitesli mauel ya da otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlarla sunuluyor. Aynı şekilde 1,6 litrelik dizel de 6 vitesli manuel ya da otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlarla satılıyor. 1,6 litrelik benzinli motorsa sadece 4 vitesli otomatik şanzımanla satılıyor. Renault ise Captur’da tüm yeni teknolojilerini sunuyor. 0,9 litrelik ve 1,2 litrelik aşırı beslemeli benzinli motorlardan 1,2 litrelik olanı, çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzıman EDC ile satılıyor. 1,5 litrelik dizel motor da 5 vitesli manuel şanzıman yerine EDC ile donatılabiliyor. Sonuç olarak Renault çok daha iyi ve modern bir motor/şanzıman yelpazesine sahip. Peugeot’nun öne çıktığı bölümlerse baz benzinli motorla manuel şanzımanlı dizel motor. Bu ikili düşük tüketim ve makul çekişle dikkat çekiyor. Renault’nun aşırı beslemeli benzinli motorları (0,9 litre ve 1,2 litre) yüksek tüketim değerlerine sahip. 1,5 litrelik dizelse her zamanki gibi ödenen parayı hakediyor.
Peugeot 2008: 13/20 Renault Captur: 16/20
Konfor
İki crossover da temel olarak küçük sınıf hatchbackler üzerine kurulmuş. Fakat ikisi de küçük kardeşlerinden çok farklı sürüş özelliklerine sahip ve daha çok kompakt sınıf üyelerini hatırlatıyorlar. Konfor konusunda Peugeot 2008’in üstünlüğü söz konusu. Süspansiyon sisteminin darbe emişi güçlü ve sessizliği de etkileyici. Captur ise sert ayarlanmış süspansiyon sistemiyle Clio’ya göndermeler yapıyor. Temel olarak darbe emişi başarılı olan sistemin kısa darbelere karşı tepkisiz kalması rahatsızlık yaratıyor.
Peugeot 2008: 8/10 Renault Captur: 7/10
Yol tutuş ve güvenlik
Konforda kazanan yol tutuşta kaybeder ama bu genellemenin istisnaları da yok değil. Örneğin 2008. Peugeot’nun crossoverı konfor konusunda belirgin bir zayıflığa sahip olmamasına rağmen yol tutuş konusunda yapısına rağmen çok başarılı. Direksiyonu (küçük simidine alıştıktan sonra) net ve hızlı çalışıyor, gövde salınımı çok az ve elektronik yardımcısına ihtiyaç duymadan yüksek viraj hızları yakalayabiliyor. Captur ise tıpkı rakibi gibi düşük gövde salınımı ve hızlı direksiyonuyla etkiliyor ama erken gelen önden kayma eğilimi ve bunu kontrol altına almaya çalışırken beliren güçlü arkadan kayma eğilimiyle şaşırtıyor. Sonuç olarak Captur elektronik meleğinin gölgesi aytında güvenli ama sürüş keyfinden yoksun bir araç. İki üretici de crossoverları için maceracı çekiş sistemleri sunuyor. Fakat ne Peugeot’nun Grip Control sistemi ne de Renault’nun Extended Grip sistemi hafif arazinin ötesine geçemiyor. Bu sistemlere güvenip fazla cesaretlenmemek en iyisi. İki model de EuroNCAP çarpışma güvenliği testine 2013 yılında girmiş ve 5 yıldız almayı başarmış.
Peugeot 2008: 8/10 Renault Captur: 6/10
Fiyat ve donanım
Fiyat disiplininde Captur’un belirgin bir üstünlüğü var. Her eş motor/şanzıman arayışında rakibinden 2-3 bin TL gibi bir farkla daha uygun teklife sahip. Donanım listelerindeyse Peugeot’nun baz donanımı tüm motor seçeneklerine yaymaması dikkat çekiyor. Baz dizel ve benzinli motor seçenekleri dışında Access isimli baz donanımı almak imkansız.
Güncel fiyat bilgileri;
Peugeot 2008 fiyat listesi için tıklayınız
Renault Captur fiyat listesi için tıklayınız
Peugeot 2008: 17/20 Renault Captur: 18/20
Sonuç:
Beklediğimizden de yakın bir sonuç ortaya çıktı ve 1 puan farkla Renault Captur rakibini geçen taraf oldu. Captur, fiyat listesi ve motor seçenekleriyle etkileyici bir otomobil ve normal bir kullanıcının çok öncelikli olarak bakmadığı yol tutuş gibi konulardaki belirgin zayıflıklarını diğer başarılarıyla örtebiliyor. 2008 ise çok iyi sürüş özelliklerine rağmen Peugeot’nun modern motor/şanzıman seçeneklerine sahip değil. Belki bu seçenekler geldiğinde sonuç daha farklı olur.
Peugeot 2008: 69/100 Renault Captur: 70/100