Peugeot yenilenme döneminde ve bu dönemde tüm eski ağırlıklardan kurtuluyor. Otomatikleştirilmiş manuel şanzıman da o ağırlıklardan bir tanesi ve kısa zaman içinde çoğu modeldeki yerini tork konvertörlü bir otomatik şanzımana bırakacak. En azından kompakt sınıf hatchback 308 için bu değişim bugün geçerli. 1,2 litrelik yeni motorla yeni şanzıman sunuluyor. Bu yazıda büyük oranda 1,2 litrelik turbo beslemeli motor ve otomatik şanzımana sahip 308’le ilgi izlenimlerimizi paylaşacağız. 1,2 litrelik baz motor sahip 308’le ilgili geniş bir değerlendirme için bu linki, 308’in VW Golf’le karşılaştırması için bu linki kullanabilirsiniz.
1- Nedir?
Yeni şanzıman EAT6 adını taşıyor ve Aisin tarafından üretilmiş. Üreticinin ismi tanıdık gelebilir çünkü hem Peugeot daha önce Aisin üretimi pek çok otomatik şanzıman kullanmıştı, hem de diğer Avrupalı üreticiler de bu devasa yan sanayi üreticisinin şanzımanlarını kullanıyor. Modern bir üretim olan şanzıman iki önemli özelliğe sahip. Birincisi iç sürtünmesi ciddi oranda azaltılmış ki bu da tüketim açısından iyi haber. İkincisiyse kilitlenebilen tork konvertörü sayesinde tepki süresi konusunda daha iyisini başarması hedefleniyor. 1,2 litrelik motor da yepyeni bir dönemi müjdeliyor. Motor 3 silindirli, direkt enjeksiyonlu ve turbo beslemeli. Motorun enjeksiyonlarının yerleşimi ve yakıt püskürtme şekli özel olarak tasarlanmış. PSA’nın BMW ortaklığında geliştirdiği direkt enjeksiyonlu ve turbo beslemeli motorların başarısı bugüne kadar biliniyordu ve bu da onlardan edinilen tecrübeyle geliştirilmiş diyebiliriz. Tabii önemli olan bu ikilinin 308 karoseri altındaki uyumu.
2- Motor/şanzıman nasıl?
Öncelikle 1,2 litrelik motor beklenenden daha başarılı. 130 HP güç ve 230 Nm tork üretiyor ki bu değerler hacim sınıfı için oldukça iyi. Dahası maksimum torkunu 1750 d/d’dan itibaren üretiyor ve bu da alt devirlerden itibaren yüksek çekiş gücü anlamına geliyor. Şaka gibi ama bu 1,2 litrelik benzinli motor, bundan birkaç yıl öncesinin 1,6 litrelik dizel motorlarını hatırlatan bir güç üretim karakterine sahip. 308 bu motor/şanzıman ikilisiyle tartıda 1150 kg geliyor ve bunun da yardımıyla yüksek hızlara çıkmakta zorlanmıyor. Yasal hız sınırlarının ve mantığın ötesindeki hızlarda daha istekli olan rakipleri var ama bu çoğu normal kullanıcıyı hiç ilgilendirmeyecektir. Yola ilk çıktığınızda bir şeylerin eksik olduğunu hissediyorsunuz, vites değişimleri neredeyse hiç hissedilmiyor. Günümüzde şanzıman teknolojisi bir hayli gelişti ve artık sarsıntılı vites değiştiren bir otomatik şanzıman bulmak çok zor ama vites değişimlerinde EAT6’nın inceliğini sergileyenini bulmak da hala kolay değil. Bir noktadan sonra vites değişimi olup olmadığını devir göstergesinden takip etmek zorunda kalıyorsunuz. Bu başarı manuel vites değişimi yapma isteğini geri planda bırakıyor. Bu çok iyi, çünkü EAT6 vitesleri sizin değiştirmenizden nefret ediyor. Manuel vites değişimleri beklenenden daha yavaş.
3- Sürüşü nasıl?
308’le Peugeot asla oynamaması gereken bir kumar oynadı ve kokpit tanımını bir hacim modeliyle değiştirmeye karar verdi. Sonuçta 308’in satın almaya karar vermeden önce küçük direksiyon simidine alışıp alışamayacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bize sorarsanız alışacaksınız ama kararı kendiniz vermelisiniz. Alıştıktan sonraysa direksiyon simitlerinin neden daha büyük olduğunu sorgular hale geliyorsunuz. Dokunmatik ekranı merkez alan kumanda sistemi yeterince başarılı, ergonomisi ise kusursuza yakın. Yine de dokunmatik ekrandan ayarlama yapmak için gözünüzü yoldan ayırmak zorunda kalıyorsunuz. 308’in süspansiyon sistemi önde McPherson arkadaysa torsiyon çubuundan oluşuyor. Sistem darbe emiş ve yol tutuş konusunda oldukça başarılı. Arka akstan selefinden tanıdık kırılma sesleri gelmiyor, burnu da virajda izine oldukça sadık kalıyor.
4- Yakıt tüketimi nasıl?
Aslında sakin kullanımda tutumluluk potansiyeli beklenenden fazla. Eğer sağ ayağınızı hafif kullanırsanız ama yine de trafiği engellemeyecek kadar hızlı olursanız, karma kullanımda 6,4 litre/100 km civarında tüketim rakamları elde edebiliyorsunuz. Uzun yolda yapılacak sabit hızlı sürüşlerde bu rakam 1 litre/100 km kadar aşağıya indirilebildiği gibi şehiriçinde yapılacak kontrolsüz kullanımlarda 2 litre/100 km kadar yukarıya çıkartılabiliyor. Peugeot bu yeni motor/şanzıman ikilisinde de start&stop sistemi kullanıyor. Sistem hızlı çalışıyor ama ne yazık ki ETG6, yani otomatikleştirilmiş manuel şanzıman kullanan dizel motora sahip 3008 ve 5008’de olduğu gibi bir mikro hibrid söz konusu değil, yani motor durduğunda direksiyon sisteminin beslemesi de duruyor.
5- Satın almalı mıyım?
Eğer 308’in denemelerle dolu iç mekanı sizi korkutmuyorsa kesinlikle satın almayı düşünmelisiniz. Otomatik şanzıman için talep edilen ek ödeme çift kavramalı şanzıman sunan rakiplerden daha az ama yine de çok az değil. Ama EAT6 fazladan ödemeye değiyor.