Peugeot uzun zamandır küçük hacimli dizel motora ve otomatik şanzımana sahip orta sınıf üyesi sunuyordu. 508 e-HDi ETG6 adını taşıyan bu model, ne yazık ki otomatikleştirilmiş manuel şanzımanın alışılması gereken özellikleri nedeniyle orta sınıf müşterisi tarafından tereddütle karşılandı. Oysa pazarın en iyi start&stop elektroniklerinden birine sahipti ve yokuşlar inerken motorunu çalıştırmazdı bile. Fakat müşteri her zaman haklıdır ve birşeyi sevmiyorsa değiştirmek farzdır. Peugeot da öyle yaptı ve ETG6’yı EAT6’yla değiştirdi.
1- EAT6 nedir?
EAT6, tork konvertörü kullanan yeni bir otomatik şanzıman. Aisin tarafından geliştirilen şanzıman, eski dönemlerden hatırladığınız bilindik ve hantal otomatik şanzımanlardan çok daha farklı. Öncelikle tork konvertörünü birinci vitesten itibaren kilitleyebiliyor, anlayacağınız hareket ettikten hemen sonra güç çok daha direkt ve kayıpsız şekilde tekerleklere aktarılabiliyor. Bu sayede de hem performans verileri iyileşiyor hem de tüketim rakamları kontrol altında tutulabiliyor.
2- Sürüşü nasıl?
508 bu şanzımanla birlikte BlueHDi adını taşıyan yeni motoruna da kavuştu. Aslında bu motor bilindik 1,6 litrelik dizelin ciddi şekilde elden geçirilmiş versiyonu. 120 HP güç ve 300 Nm tork üretiyor ve tüketim ve çevrecilik konularında 115 HP güç üreten versiyona göre daha iddialı. Sürüş sırasında bu iddiasının hissedildiğini söylemek zor. Eski motor da çekiş gücü konusunda eksikliğe ya da yüksek tüketime sahip değildi yenisi de öyle. Şanzıman ise farkını hissettiriyor. Geçişleri hissedilmiyor ki bu tork konvertörlü bir otomatik şanzımandan beklediğiniz bir durum, güç aktarımını da gecikmesiz yapıyor ki bu tork konvertörlü bir şanzıman için başarı. Sonuçta Peugeot oldukça iyi bir şanzımanla oldukça iyi bir motoru birleştirmiş. Belki kulağa biraz iddialı gelebilir ama bu ikili piyasanın en iyi dizel motor/otomatik şanzıman ikililerinden biri konumunda.
3- Tüketimi nasıl?
Biz genelde şehir trafiğinde kullandık ve açıkçası tüketim 6,5 litre/100 km’nin üzerine hiç çıkmadı. Eğer kendinizi abartılı bir sakinliğe kaptırırsanız kolayca 5,5 litre/100 km gibi rakamları görebiliyorsunuz. Sonuç olarak tork konvertörlü otomatik şanzımanın tüketim değerini çok fazla etkilememiş olması iyi bir haber.
4- 508’in nasıl?
Artık ömrünün sonbaharını yaşayan bir model için hala iyi denilebilir. İç mekanındaki albeni ve küçük eşya gözü eksikliği modern rakipleriyle kıyaslandığında en büyük sorunu. Bunun dışında yaşam alanları ferah, donanımı zengin, süspansiyon sistemi örnek gösterilebilecek kadar iyi. Fiyat listesiyse o kadar çekici değil. Ne yazık ki Biri 165 HP’lik benzinli ve diğeri de 120 HP’lik dizel olmak üzere sadece iki motor seçeneği ve sadece dizel motorla manuel şanzıman seçeneği mevcut. Bu nedenle de bu yazı yazıldığında 100 bin TL’nin altında fiyata sahip bir 508 seçeneği yoktu.
Peugeot 508 fiyat listesi için tıklayın.
5- Sonuç
Eğer orta sınıf fiyat skalasının üst kısımlarına bakınıyorsanız 508 sizin için uygun olabilir. Dizel motor ve otomatik şanzıman ikilisi oldukça çekici ve 508’in sürüş kalitesi de genç rakiplerini kıskandıracak kadar iyi.