Engellerin sizi engellemesine izin vermeyin. Tabii bu günümüz bencil ve hızlı tüketen toplumunda gerçekleştirmesi söylemesi kadar kolay olmayan bir söz. Yine de umut ışığı saçanlar da yok. Örneğin Peugeot, engelliler için geliştirdiği Engelsiz Yaşam Projesi’yle farklı platformlarda engellilerin problemlerine çözümler üretmeye çalışıyor. Bununla da yetinmeyip eksiksiz bir engelsiz ürün gamı sunarak engellilerin engellerinden daha az etkilenmesine çalışıyor. Engelliler Peugeot’dan özel donatılmış bir RCZ bile satın alabiliyor. Buradaki konuğumuzsa tekerlekli sandalye taşımak için değiştirilmiş bir Partner Tepee.
1- Nedir?
Peugeot’nun hafif ticari aracı Partner’in binek versiyonu. Aslında tam olarak binek demek doğru değil ama yeni kanunlara paralel olarak Tepee versiyonlarını binek ruhsatıyla da satın almak olası. Normalde bu çok iyi bir tercih olmazdı ama Partner Tepee ve kuzeni Citroen Berlingo kimi vanlardan daha fazla değişkenlik ve kullanışlılık sunan ticari araçlar. Bu nedenle de bu tür bir değişim için de çok uygunlar.
2- Dönüşüm nasıl yapılmış?
Oldukça uzmanca yapılmış. Partner Tepee, Fransız Gruau firması tarafından Fransa’da bir tekerlekli sandalye taşıyıcısına dönüştürülmüş. Yapılan işlem başta basit görünüyor. Arka kısma 1,2 metre uzunluğa ve 77 cm genişliğe sahip bir rampa takılmış. Fakat bunu yaparken Partner’i arka kısmının yüksekliğini değiştirebilecek pahalı bir havalı süspansiyon sistemiyle donatmamışlar. Bunun yerine rampanın eğiminin daha makul olması için arka kısmı yeniden düzenlemişler. Bu nedenle Partner’in egzozu artık arka tampona kadar uzanmıyor, bunun yerine arka lastiğin hemen önünden çıkıyor.
3- Kullanışlı mı?
Partner’in bagaj kapağının ardında duran rampa, devasa bir kale kapısı gibi görünüyor. Neyse ki alüminyumdan üretilmiş ve güçlü bir hidrolik yardımıyla da hem indirirken dengede tutmak hem de kapatmak çok kolay. Her ne kadar aracın arka kısmı elden geçirilip alçaltılmış olsa da rampanın hala hatrı sayılır bir eğimi var. Bu sorunun çözümüyse ön koltukların hemen arkasına yerleştirilmiş küçük bir vinç. Güçlü kayışları tekerlekli sandalyeye bağlıyorsunuz ve özel kablosuyla bagaj duvarına yerleştirilmiş bur uzaktan kumanda yardımıyla vinci kullanıyorsunuz. Partner Tepee’nin ticari araçları aşan özellikleri bu noktada devreye giriyor. Normal bir arka koltuk sırasına sahip bir ticariye bu vinci yerleştirirseniz arka koltuk sırasını kaldırmanız gerekir ve elinize 2 kişi+1 tekerlekli sandalye taşıyabilen bir kamyonet geçer. Partner Tepee’nin arka koltuk sırasıysa 3 tek koltuktan oluşuyor ve her bir koltuk bağımsız olarak yerinden sökülebiliyor. Böylece vinç takılıyken bile 2 tane arka koltuk kullanılmaya devam ediyor.
4- Sürüşü nasıl?
Normal bir Partner’den çok küçük nüanslarla ayrılan bir sürüşü var. 1,6 litrelik dizel motoru 115 HP güç ve 240 Nm tork üretiyor ve 5 vitesli manuel şanzımanla birlikte sunuluyor. Şanzımanın vites geçişleri, modern ürün gamında artık geride bırakılmaya başlanmış bir Peugeot geleneğine uygun olarak biraz gevşek ve belirsiz. Motorun çekişiyse oldukça yeterli. Muhteşem bir performans göstermiyor ama 1,5 tonluk bir van için makul sürüş performansı sunuyor. Sürüş sırasında en çok dikkat çeken arka aksın sertliği oluyor. Partner’in arka aksı zaten darbe emiş konusunda yüksek başarıya sahip değildi ama arka kısma eklenen fazladan ağırlıkla bu özellik daha belirgin hale gelmiş.
5- İç mekanı nasıl?
Bir vanla bir ticari araç arasında kalmış gibi. Bir ticari araç olarak maliyet kaygılarını gösteren yerleşimler (cam kumndaları orta konsolda, ayna kumandası sol altta) ve sert lastiklerle bezenmiş bir kokpite sahip. Bir van olaraksa açık ve kapalı bir sürü saklama gözüne, yüksek değişkenlik özelliklerine ve cömert alan sunumuna sahip.
6- Sonuç
Sonuç olarak Peugeot hayatını tekerlekli sandalyeyle geçirmek zorunda olanlar için başarılı bir mobilite alternatifi sunuyor. Kullanımı kolay ve getirdiği ek maliyet de nispeten düşük.