Peugeot aslında hibrit akımına uzak değil. İlk nesil 3008 ve 508 SW da hibrit motorlu versiyonlara sahipti. Hatta Peugeot hibritlerin çevreciliğini Avrupa usulü tasarrufla buluşturup dizel motorlu nadir hibritlerden birini geliştirmişti. Dahası bu hibrit sistem aynı zamanda 4 tekerlekten çekiş sistemi yerine de kullanılıyordu. Hybrid4 muhtemelen türünün en iyi örneklerinden biriydi ama çevrecilik konseptiyle dizel motorun aynı çerçevede olması pek kabul görmedi. Bugünse Peugeot ikinci denemesine başladı.

İlginç bir şekilde 3008 ve 508 versiyonları yine hibrit içi seçilen modeller olarak karşımızda. Sanki Peugeot yarım bıraktığı işi tamamlamak ister gibi. Fakat bu sefer 508’in RXH gibi yerden yüksek bir türevi değil, sedan ve SW karoserli normal versiyonları hibrit güç kaynaklarıyla donatılmış. Orta sınıfın hibrit kurulumu oldukça bilindik içeriğe sahip: 1,6 litrelik benzinli motor (180 HP güç üreten bir versiyonuyla) EAT8 otomtik şanzıman (kavraması tork konvertörü yerine çok plakalı ıslak kavramayla değiştirilmiş), elektrik motoru (110 Hp güç üretiyor) ve tabii ki güçlü bir pil (11,8 kWh). Bütün bunların birleşimi 225 HP sistem gücüne, 40 km’lik elektrikli sürüş menziline ve 49 gr/km’lik emisyona sahip bir orta sınıf üyesi yaratıyor.

3008 içinse daha farklı bir hibrit sistem kullanılmış. Hybrid4 olarak tanımlanan sistemde, içten yanmalı motor yine 1,6 litrelik benzinli ama bu sefer 200 HP güç üretiyor. 110 HP güç üreten elektrik motoru da korunmuş ama ona eşlik eden bir diğer elektrik motoru da normal versiyonların torsiyon çubuklu bağlantısı yerine gelen çok kollu bağlantılara sahip arka aksta yer alıyor. Pil kapasitesi 13,2 kWh’ye çıkartılırken elektrik menzili de 50 km’ye ulaştırılmış. Bu kurulumla 3008 hem 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip oluyor hem de 0-100 km/s hızlanması 6,5 saniyede tamamlayacak kadar ateşli hale geliyor. 3008 Hybrid4 300 HP’lik toplam sistem gücüne sahip. Bu arada 3008’in de normal bir hibrit versiyonu olacak ama bunun için biraz daha beklemek gerekli.

Peugeot karmaşık ve kalabalık güç merkezlerini modellerine yerleştirirken önemli bir mühendislik başarısı göstermiş ve bagaj hacimlerinden feragat etmemiş. 3008’de bunu çok kollu bağlantılara rağmen başarmış olmaları daha fazla takdir toplamalı. Bu başarının arkasında pillerin arka koltukların altındaki konumu gösterilebilir ki bu durumda henüz açıklanmayan benzin deposu kapasitesinin gerilemiş olması beklenebilir.

İki sistem de istenirse tam güçlü fren gücü geri kazanım sistemiyle kullanılabiliyor. Bunun anlamı yavaşlama freni için fren pedalına basmanın gerekmediği, sadece ayağınızı gaz pedalından kaldırmanız yetiyor ve araç hem yavaşlamaya hem de hareket enerjisini elektrik enerjisine çevirip depolamaya başlıyor. Benzer bir kurulum BMW i3’de de geliyor ama seçimlik değil. Bunun yanında tek pedallı kullanım kısa sürede bağımlılık yapabilecek kadar etkileyici.

Son olarak, iki hibrit kurulumunda da lityum-ion piller prizden şarj edilebiliyor. 7 ile 1 saat 45 dakika arasında süren şarj süreleriyle de makul derecede pratik görünüyorlar. Yani eğer yaşantınız müsaitse Peugeot hibritlerini şehirde devamlı olarak elektrikli kullanmanız mümkün olabilecek. Zira 3 model de sadece elektrik motoruyla 135 km/s hıza erişebiliyor.