Porsche’nin ürettiği bir otomobil türü ne olursa olsun dinamiktir. Bunu deneyerek gördük, Cayenne ilk piyasaya çıktığında herkes Porsche ruhu öldü diye sızlandı ama görüldü ki Stutgard’tan tarihin en dinamik SUV’u çıkmıştı. 4 kapılı bir lüks sınıf üyesinin sportiflik sınırının Maserati Quattroporte ya da BMW 7 Serisi ile zaten belirlendiğini düşünüyorduk ama Panamera ile yanıldığımız ortaya çıktı. Bu iki model de güzellik timsali sayılmaz ama dahil oldukları sınıflara farklı bir zarafet kazandırdıkları da ortada.

Bütün bu bilgiler ışığında Macan, yani üreticinin en küçük SUV’u da sevgiyle karşılandı. Aslında Macan, Cayenne’in sahip olamadıklarına sahip olan bir SUV gibi görünüyordu. Yakışıklı, en az ağabeyi kadar sportif ve ilk defa 2,0 litre hacimli motora sahip olacak bir SUV. İlk sürüş izlenimleri de Macan’ın ne kadar ateşli, ne kadar sportif ve ne kadar dengeli olduğunu anlatıyordu. Fakat bilim bunu yalanladı.

Teknikens Värld, yani Teknoloji Dünyası isimli İsveçli bir dergi, bu bilinenlerin biraz daha farklı olduğunu ortaya çıkarttı. Dergi, otomobillerin güvenlik seviyesinin ölçümü için dünya genelinde kabul edilmiş bir test standardı uyguluyor ve bu testlerden biri de şerit değiştirme, ya da daha popüler adıyla geyik testi. Bu testte gerçek hayattaki yol şeritleri simule ediliyor ve otomobilin bu şeritler içinde kalarak bir ergelin çevresinden dolaşması sağlanıyor. Testin en önemli özelliği sabit değil her araç için farklı genişliğe sahip kapılar kullanması. Yani her araç kendi genişliğine uygun test parkuruyla karşılaşıyor. Macan ise kendi parkurundan geçemedi.

Aşağıdaki videoda izleyebileceğiniz gibi Macan aslında belirgin bir zayıflık göstermiyor. Testin ortasında, tam sol şeridin ortasına geldiği sırada ESP ön sol lastiğe o kadar güçlü bir şekilde fren uyguluyor ki lastik kilitleniyor ve SUV şeritten taşıyor. Dergi çalışanları bunun benzer tepki veren tek Macan olmadığını söylüyor ve ağırlık dağılımı ve yük konusunda farklı denemeler de yaptıklarını açıklıyor. Sonuçta sportiflik iddiasındaki bir SUV ESP’nin garip davranışı nedeniyle temel bir güvenlik testinden geçemedi. Porsche’nin bu konudaki savunmasıysa, aktif takla koruma sisteminin risk analizi sonucunda sol ön lastiğe uygulanan basıncı 300 milisaniye için maksimuma çıkartması nedeniyle böyle bir durumun yaşandığı yönünde. Eğer lastik kilitlenmeden yüksek fren basıncı uygulanırsa yerden yüksek bir araç olan Macan’ın ağırlığı bir dışta kalan lastiğin katlanmasına ve dengesinin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilir. Tabii dışarıdan konuşmak doğru değil ama videodaki aracın şasisi bundan çok daha fazlasıyla da başedebilecekmiş kadar yere sağlam basıyor gibi görünüyor. Yine de elektroniğin sıkı dizginleri bu olasılık üzerine hareket edecek değil. Sonuç olarak, Macan testin sonunda hala 4 lastiğinin üzerinde kendi şeridine dönmeyi başarıyor ve hayali geyik de korkmuş olsa da hayatta kalmayı başarıyor.