İlerlediğiniz yolda bu iki otomobilden birine rastlamadıysanız muhtemelen ıssızlığa doğru direksiyon sallıyorsunuzdur. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 17 binin üzerinde Toyota Corolla ve 27 binin üzerinde Renault Fluence satılmış. İki model de ülkemizde üretiliyor, iki model de hem iç mekan hem de bagaj açısından cömert, iki model de her zevke ve her bütçeye seslenebilecek bollukta seçeneğe sahip. Bu kadar iddialı olsalar da bu ikili arasından da ancak birisi daha iyiyi sunabiliyor.
İç mekan
Yepyeni bir model olarak Corolla’nın bu bölümde kolayca üstünlük kuracağı düşünülüyor. Fakat kapılar açılıp iç mekana geçildiğinde Toyota’nın yeni modelinin yeni olduğunu gizlemek konusunda iyi iş çıkarttığı görülüyor. Sönük ekranlar, 90’ların sonundan gelen dijital saat, siyah ve sert plastikler, kusursuz işçilik hep eski Toyotalar’ı hatırlatıyor. Daha iyisini yapan rakibi var mı derseniz de aslında yok. Kimi rakip malzeme kimiyse elektronik oyuncaklarla öne çıkıyor ama kompakt sedanlar arasında abartılı kalite hissi yaratan da yok. Tabii konu ferahlık hissi olduğunda işler değişiyor. Örneğin Corolla’nın buradaki rakibi Fluence, yuvarlak ve alçak kokpit tasarımıyla nasıl ferah bir kokpit yaratılabileceğini gösteriyor.
Renault Fluence: 7/10 Toyota Corolla: 7/10
Ergonomi
Toyota’nın Corolla’da yol bilgisayarı düğmesini sürüş sırasında kullanılacak şekilde direksiyonun üzerine yerleştirmiş olması bile ergonomik başarı kabul edilmeli. Zaten bu kalıtsal hata da ortadan kalkınca geriye eleştirebilecek çok bir şey kalmıyor. Dokunmatik ekran konumu kullanımını kolaylaştırıyor. Başka nasıl olabilirdi ki diye soranlara cevabı Renault veriyor. Kokpitin en üzerindeki ekrana dokunmak için uzanmak gerekiyor ve ekranın küçüklüğü de uzanırken dokunacağınız yere odaklanmanızı gerektiriyor. Aynı işlevleri müzik sistemi kumandası üzerinden yapmak da eminim mümkündür ama ben başarılı olamadım. Onun yerine benden öncekilerin dinlediği istasyonlar ve gittiği yerlerle yetindim. Bu üst seviye elektronik oyuncak (R-Link, internet bağlantısına sahip, sesli komutları anlıyor ve isteyenlere hoparlörlerden gaz pedalına duyarlı motosiklet sesi verebiliyor) göz ardı edilirse Fluence kokpiti gözler kapalıyken bile kullanılabilecek kadar iyi organize edilmiş. Her şey olması gerektiği yerde, belki havalandırma kumandaları biraz daha büyük olabilirdi. İki sedandan sürüş pozisyonu daha iyi olansa Corolla. Fluence’ın koltuğu yeterince alçaltılamıyor.
Renault Fluence: 6/10 Toyota Corolla: 7/10
Yaşam ve yükleme alanı
İki kompakt sedanın da tercih listesinde üst sırada yer almasına bu bölümdeki başarılar büyük etkene sahip. Corolla ve Fluence’ın dış ebatları neredeyse tamamen aynı. Corolla 4620 mm, Fluence 4618 mm uzunluğunda, Corolla’nın aks mesafesi 2700 mm Fluence’ın aks mesafesiyse 2702 mm. Bu da doğal olarak yaşam alanı anlamında benzer rakamların ortaya çıkmasına neden oluyor. Fark yaratansa tasarım seçimleri. Örneğin Fluence’ın eğimli tavanına rağmen arka koltuktaki baş mesafesi 91 cm, rakibininse 87 cm. Fluence’ın omuz genişliği 140 cm iken, Corolla’nın 143 cm. En belirgin farksa standart oturma alanında: Corolla’nın 78 cm’lik değerine karşılık Fluence’ın 71 cm’lik değeri. Bu farkların tercümesiyse Fluence arka koltuk yolcularına rahat bir yaşam alanı sunarken Corolla daha da rahat yaşam alanı sunuyor. Bagajdaysa 530 litrelik devasa bir hacim sunan Fluence, 452 litre hacim sunan Corolla’nın neredeyse kabin boyundan daha büyük bir valiz kadar önünde yer alıyor.
Renault Fluence: 8/10 Toyota Corolla: 7/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
Karşılaştırmamızın konukları benzinli motor ve otomatik şanzımana sahip. İkisi de 1,6 litrelik atmosferik motorlarının gücünü sürekli değişken oranlı CVT şanzımanlar üzerinden ön tekerleklere aktarıyor. Benzerlikler burada son buluyor. Toyota’nın 132 HP güç ve 160 Nm tork üreten motoru, canlı, sessiz ve benzin tutkunu, Renault’nun 115 HP güç ve 155 Nm tork üreten motoruysa, alt devirlerde cansız, üst devirlerde güç ve ses patlamalı ve nispeten daha tutumlu olarak dikkat çekiyor. Toyota motoru alt devirlerde biraz daha güçlü ama genelde hızlanmalar için orta devirlerin üzerine çıkmak gerekiyor. Bu noktada iki CVT şanzımanın farkları ortaya çıkıyor. Toyota’nın CVT’si tam bir mühendislik harikası. Bu şanzıman türünün en büyük sorunu olan ve kademesizliğin getirdiği kaçırma efekti yerine vites değiştirme efekti yapıyor, gaz pedalı emirlerinde doğru ve hızlı tepkiler veriyor ve sakin kullanımlarda devri inanılmaz şekilde düşürebiliyor. Kavraması hassas düşük hızlardaki tepkileri de daha kibar. Renault’nun CVT’si ise biraz daha bilindik özellikler sunuyor. Gaza yüklendiğinizde devir tepe noktasına kadar yükseliyor ve Fluence atmosferi terk etmeye çalışan bir mekik gibi hızlanmaya çalışıyor. Düşük hızlarda gaz pedalına aşırı tepki verebiliyor ve kimi zaman kavram hassasiyeti düşüyor. Tabii bütün bunların yanında 100 km’de Corolla’dan ortalama 1 litre kadar daha az tüketebiliyor. Diğer motor seçenekleri incelendiğinde Corolla’nın 1,33 litrelik motoru azla yetinmeyi bilenlere, 1,4 litrelik dizeliyse çok başarılı çalışma karakterini düşük tüketimle süslemek isteyenlere hitap ediyor. Renault benzinli motor cephesinde olmasa da dizel motor cephesinde oldukç cömert. 1,5 litrelik motorun 90 HP ve 110 HP güç üreten versiyonlarının yanında 1,6 litrelik hacimden 130 HP güç üreten bir motor daha eşlik ediyor. 110 HP güç üreten versiyon çift kavramalı EDC şanzımanla da sunuluyor. Bu şanzıman beklendiği kadar hızlı değil ama tasarruf ve konfor beklentilerini karşılıyor. 1,6 litrelik dizelse hacim sınıfının en yüksek performanslı motorları arasında.
Renault Fluence: 14/20 Toyota Corolla: 12/20
Konfor, kullanım kolaylığı
Genel olarak aile kullanımı için geliştirilmiş modeller olarak Corolla ve Fluence’in konfor anlamında çok büyük yetenekleri olacağı düşünülüyor. Fakat günümüzde ibre konfordan çok yol tutuş güvenliği yönünde ve bu durumda eskinin sallantılı ama çok konforlu Fransızlar’ını bulmak çok zor. Bunun yerine darbe emişle yol tutuş arasında makul bir nokta hedefleniyor. Fluence’ta torsiyon çubuklu arka aks ve McPherson ön aks kullanılıyor. Corolla’da ise Auris’ten farklı olarak tüm versiyonlarda torsiyon çubuklu arka aks kullanılıyor. Süspansiyon sistemleri için sert ya da konforsuz demek imkansız ama kısa darbelerde beklenmedik derecede başarısız olmaları da dikkat çekiyor. Corolla bu noktada rakibinden biraz daha iyi iş çıkartıyor ama daha iyisini yapan rakipler de olduğu girçek. İç mekandaki sessizlik konusundaysa en azından benzinli motorlarıyla tercih edildiğinde bu ikili oldukça iyi konumda. Özellikle sabit hızlı sürüşlerde CVT şanzımanlar motor devrini abartılı şekilde düşürebiliyor ve bu da kabin sessizliğine fazladan katkı yapıyor. Dizel motorlar da durumu dramatik bir şekilde değiştirmiyor. Motorlar soğukken iç mekandan duyulabiliyor ama bu durum o kadar da rahatsız edici değil. Boyları neredeyse büyük bir SUV kadar olsa da ikiliyi kullanırken zorlanmamak iyi. Direksiyon sistemleri park manevraları için yeterince yumuşak. Fluence’in fren pedalı, dozlama hassasiyetine alışkanlık gerektiriyor.
Renault Fluence: 6/10 Toyota Corolla: 8/10
Yol tutuş ve güvenlik
Corolla yol tutuş ve sürüş dinamikleri konusunda yaşlı rakibi karşısında daha iyi bir sonuç elde ediyor. Süspansiyon sisteminin ağırlık transferlerine tepkisi daha yumuşak. Tüm sürüş sistemi ESP ile büyük bir uyum içinde çalışıyor. Direksiyon sistemi neredeyse keyif verecek kadar direkt ve hızlı çalışıyor. Elbette bu bir aile otomobili kimse ondan gokart sürüşü beklememeli. Limitlerine yaklaşıldığında ilk tepkisi önceden belli ettiği bir önden kayma eğilimi. Fluence’in direksiyonu rakibininki kadar hızlı çalışmıyor. Ani ağırlık transferleri sonrasındaysa hazırlıklı olmak gerekli. Çünkü süspansiyon sistemi sert tepkiler verebiliyor. ESP, tabii eğer donanım listesinde varsa, hassas çalışıyor. Corolla EuroNCAP çarpışma testinden 5 yıldız aldı. Fluence’in ise, yapısal farklara sahip olan Z.E. versiyonu çarpışma testine katıldı ve 4 yıldız aldı.
Renault Fluence: 6/10 Toyota Corolla: 8/10
Fiyat ve donanım
İkilinin ortak noktaları fiyat listelerinin çok çok uzun olması. Hem Renault hem de Toyota farklı beklentiler için bir çok versiyon sunuyor. Farklı donanım seviyeleri, isteğe bağlı donanım listeleriyle birleşiyor farklı motor/şanzıman kombinasyonlarıyla da çeşitlilik iyice artıyor. Baz fiyatlar incelendiğinde daha tenha donanım listesiyle Fluence’in fiyat seviyesini neredeyse küçük sınıfla yarışacak seviyede tutabildiği görülüyor. Corolla’da ise ESP, lastik basınç uyarı sistemi ve 7 havayastığı sunarak baz donanım için bile güvenlik çıtasını yüksek tutuyor.
Güncel fiyat bilgileri;
Renault Fluence fiyat listesi için tıklayınız
Toyota Corolla fiyat listesi için tıklayınız
Renault Fluence: 15/20 Toyota Corolla: 16/20
Sonuç:
Corolla, yaşlı rakibi karşısında daha modern yürüyen aksam ayarlarıyla galibiyeti aldı. Fluence’ın en büyük eksikliği sürüşüyle ilgili ama motor seçenekleriyle hala çok çekici bir model olarak dikkat çekiyor.
Renault Fluence: 62/100 Toyota Corolla: 65/100