Öncelikle bu normal testlerimizden farklı bir test olacak. Ne yazık ki farklı nedenlerden ötürü bu aracı çok kısa bir rotada kullanmak zorunda kaldık ve elimizdeki verilerle de ancak fikir beyan edebiliriz.
Megane Sedan Renault’nun kompakt sedan üretiminin gelmiş geçmiş en iyi üyelerinden biri. Öncelikle seleflerinin tamamının aksine yol tutuş konusunda gerçekten yetenekli. Gerçi selefleri çıtayı çok yükseğe çıkartmamıştı ama güncel neslin başarısı iddialı rakipleri karşısında bile dikkat çekici. Ne yazık ki konfor konusunda tam başarıya ulaşmamış. Daha önce Bodrum’da yaptığımız sürüş sonrasında kabinin sessizliğini övmüştük ama 18 inçlik kış lastikleri ve İstanbul trafiğinin yoğun gürültüsü bu övgümüzü geri almamıza eden oldu. Modern bir otomobilin dış sesleri kabininden daha uzak tutması gerekirdi. Bu arada lafı geçmişken, sedan ya da hatchback farketmeksizin Megane ailesinde 18 inçlik jantlardan uzak durmalısınız. 16 inçlik jantlara sahip versiyonlar konfor konusunda başka bir sınıfa aitmiş gibi hissettirecek kadar iddialıyken 18 içlik janta sahip versiyonlar kaba ve sınırlı darbe emişe sahip.
Yazık ki Megane Sedan sedanlık işlevlerini yerine getirmekte tam başarıya erişmemiş. arka koltuklarındaki diz mesafesi bir çok rakibinin gerisinde, baş mesafesi de sınırlı. Yedek lastikle sunulan 503 litrelik bagaj hacmi kağıt üzerinde iyi görünüyor ama bagajın duvarlarının girintili-çıkıntılı yapısı ve dar bagaj ağzı nedeniyle kullanışlılığı oldukça sınırlı. Megane Sedan’ın geri görüş açısı neredeyse tamamen kapalı. Bu yüzden geri görüş kamerası (Touch donanımında opsiyon Icon’da standart) alınmasını şiddetle tavsiye ediyoruz. Ne yazık ki kamera bagaj düğmesinin logonun ortasındaki yerini işgal ediyor ama kamerayla birlikte tamponun altına ayağınızı uzatarak bagaj kapağını açmanıza yarayan bir sistem de geliyor. Kapağı nasıl açarsanız açın elleriniz kirlenmesi garanti altına alınmış.
Bizim kullandığımız örnekte 1,2 litrelik aşırı beslemeli motor ve yeni geliştirilen 7 vitesli EDC çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzıman vardı. Yeni şanzıman eski EDC’nin pabucunu rahatça dama atıyor. Çok daha kararlı, kavraması çok daha iyi ve geçişleri de daha hızlı. Fazladan oranı sayesinde vites seçimlerini daha rahat yapabiliyor ve 130 HP güç ve 205 Nm tork üreten motoru adeta taçlandırıyor. Hatta performans hissinin güç çıkışını çok daha yüksek hissettirdiğini söyleyebiliriz. Dahası, en azından akıcı trafikte 7,2 litre/100 km’lik tüketimle yetinebiliyor. Bu durumda dizel motor için anormal ödemeyi (yazı yazıldığında 1.2 Tce EDC ile 1.5 dCi EDC arasında 13 bin TL’ye yakın fiyat farkı vardı) göze almanızın tek mantığı yılda 100 bin km civarı yol yapmak olmalı.
Sonuç olarak Megane Sedan Renault’nun sedan geleneklerini değiştiren bir model; DNA’sında daha az sedan geni, daha çok modern otomobil geni var.