Tofaş sağolsun, Fiat markasının ülkemizdeki gücü gerçekten çok yüksek. Bu durum ticari araçlar için de geçerli ama son dönemde önemli bir eksik vardı. Doblo ve Fiorino ile küçük ticari pazarına hakim olan Fiat, Ducato ile de büyük ticari araç pazarında başarı kovalıyor. Scudo’nun inişli çıkışlı kariyeriyse orta bölümü boş bırakıyordu. Bilmeyenler için bu bölüm VW Transporter ve Mercedes Vito’nun hakimiyetinde. Şimdiyse Fiat bu kısma da el atma aşamasında.
Scudo markası ülkemizde biliniyor ama genel olarak sadece özel talepleri karşılamak için kullanıldı. Örneğin uzun dolmuş hatlarının değişmez markası Scudo ama onu şehirde görmek pek mümkün olmadı. Bunun yanında Ulysse gümrük çıkışlı araçlar dışında trafikte görmediğimiz bir model. Bu iki model de daha önceki Fiat-PSA işbirliğinden doğmuş araçlar. Yani bugünkü durum yeni değil, Scudo ve Ulysse’nin tarihi kadar eski.
İkili, ülkemizde uzun süredir satışta olan Peugeot Expert/Expert Traveller, Citroen Jumpy Van/Jumpy ve Opel Vivaro/Zafira ikililerinin Fiat logolu versiyonları. Bu araçların farklı uzunlukta versiyonları var ama Scudo ve Ulysse ülkemize sadece 5,31 metrelik en uzun versiyonlarıyla geliyor. Scudo kapalı kasalı van formundayken Ulysse ise camlı minibüs formunda.
Scudo 6,1 m³’lük yükleme alanına sahip. Çift arka kapı ve kayar yan kapıyla gelen aracın kasasına 3 tane Euro Palet sığabiliyor. Bunun yanında kayar kapının 93,5 cm’lik genişliği de bu kapıdan bir Euro Palet geçebileceği anlamına geliyor. Standart halinde tamamen kapalı kasa olan Scudo’yu, isteyenler arka kapılarında ve ara bölmesinde camla satın alabiliyor. Plus Paket olarak anılan bu isteğe bağlı donanım paketinin bir diğer içeriğiyse Modüler Kargo. İkili yolcu koltuğunun dışta kalan kısmının arkasındaki bir kapak yardımıyla kargo alanının uzunluğu dar bir geçitten de olsa 4 metreye uzatılabiliyor.
Ulysse ise 8+1 kişilik bir minibüs. Bildiğiniz üzere bu araçlar otomobil ruhsatına sahip, yani 2 yılda bir muayene ve normal hız sınırları gibi avantajlarla geliyorlar ama vergilendirme açısından ticari araçlar gibi değerlendiriliyorlar. 3+3+3’lük oturma düzenine sahip olan Ulysse, daha fazla izolasyonla Scudo’dan ayrılıyor. Önde çift bölgeli iklimlendirmenin yanında arka bölme için de ek iklimlendirme ayarına sahip ve standart olarak tek manuel, isteğe bağlı olaraksa çift elektrikli kayar kapıyla alınabiliyor. Ulysse’de ön ve yan havayastıklarının yanında arka bölme için devasa bir perde havayastığı da standart donanımda geliyor.
İkili PSA’nın 2,0 litrelik dizel motorundan güç alıyor. Bu motor Scudo için 145 HP güç ve 340 Nm tork üretirken Ulysse için 177 HP güç ve 400 Nm tork üretiyor. Scudo gücünü 6 vitesli manuel şanzıman üzerinden, Ulysse ise 8 vitesli tork konvertörlü otomatik şanzıman üzerinden ön aksa aktarıyor. Fabrika verilerine göre ikili 0-100 km hızlanmasını 9,8 saniyede tamamlarken WLTP normlarına göre 6,8-7,9 litre/100 km aralığında tüketimlere sahip.
Son olarak da fiyatlar: Scudo 584.900 TL’lik liste ve 559.900 TL’lik lansman fiyatına sahip. Camlı kapılar ve Modüler Kargo kapısı için yapmanız gereken ek ödeme 10.000 TL olarak belirlenmiş. Standart donanımda bulunan hız sabitleme sistemi ve yağmur/far sensörleri bu sınıfta önemli olabilir. Ulysse ise 818.900 TL’lik liste ve 798.900 TL7lik lansman fiyatıyla satışa sunuldu. Panoramik Paket kapsamında yolcu bölmesi için cam tavan ve Xenon farlar 20.000 TL’lik ek ödemeyle gelirken bunlara elektrikli kayar kapıları da ekleyen Konfor Paketi 55.000 TL’lik fiyata sahip.