Devir değişim devri. Devasa ofislerden eve taşınıp Excel tablolarını kucağımızda kedimizle doldurmaya ve  kahve aralarında da hayatın o kadar da uzun olmadığını düşünmeye başladık. Belki eski değerler o kadar da değerli değildir ve yeni değerler de eskilerin yerini hemen doldurabilir. Bu halin otomotiv dünyasına yansıması, premium algısının sarsılması şeklinde görüldü. Tesla, oyuncakları ve muazzam bir pazarlama başarısıyla 100 yıllık devleri geride bırakma cüretini gösterdi. Sonuçta elektrikli otomobiller söz konusu olduğunda sınıf değiştirmek artık o kadar da zor değil. Hyundai de bu yolun yolcusu olma derdinde. Ioniq 5 de bu yolda ilk denemesi.

Ioniq 5, Hyundai’nin elektrikli araçlar için geliştirdiği E-GMP isimli altyapıyı kullanan ilk modeli. 4,63 metrelik uzunluğa ve 3 metrelik aks mesafesine sahip iri bir HB. Tabii ki Hyundai onu bir crossover olarak algılamanızı tercih eder. Bunun için de 20 inçlik büyük jantları saklayacak tasarım oyunları karoseri sarıyor. Ön ve arka tasarımında eski bilgisayar oyunlarına gönderme yapan piksel LED aydınlatmalar hakim. Bu sayede de kendine özgü bir ışık imzasına sahip. 527 litrelik bagaj hacmi orta sınıf için yeterli bir değer.

İç mekanda bilinen Hyundai içerikleri kimliğini gizleyecek dekoratif unsurlarla birlikte kullanılmış. Zengin donanımlı bir i20’de de görebileceğiniz ekranlar beyaz  çerçeveye ve farklı grafiklere sahip. Bunun dışında sıfırdan elektrikli araç olarak geliştirilmenin avantajlarını Ioniq 5’in yaşam alanında hemen hissediyorsunuz. Tamamen düz zemin hem önde hem de arkada alan hissini besliyor. Resme farklı açıdan bakıldığını gösteren saklama alanları bu hissi kullanışlılığa çevirmeye çalışıyor. Büyük piller için tercih edilen 3 metrelik aks mesafesi sayesinde arka koltuk diz mesafesi çok iyi görünüyor koltuklar hem kızaklı hem de sırtlı eğim ayarına sahip. Pilleri şarj ederken dinlenmek isterseniz diye de ön koltukların ayak uzatma eklentileri bulunuyor.

Güç kaynağı olarak iki farklı pil ve iki farklı motor konfigürasyonu üretimde. 58 kWs ve 72,6 kWs’lik piller tek ya da çift elektrik motoruyla tercih edilebiliyor. Bizim için seçilen versiyonsa tabii ki en iyisi: 72,6 kWs’lik pil paketi ve toplamda 305 HP güç ve 605 Nm tork üretebilen bir çift elektrik motoru. 4 tekerlekten çekiş ve 430 km’lik menzil bu versiyonun ilgi çekici verileri arasında. Bu pil paketi ultra hızlı şarja da uygun, tabii siz de uygunsanız. Eğer bulabilirseniz 350 kW’lık bir DC şarj istasyonunda Ioniq 5’in pillerini yüzde 10’dan yüzde 80’lik şarj kapasitesine çıkartmak sadece 18 dakika sürüyor. Aynı elektrik yükünü 50 kW’lık bir istasyondan 62 dakikada alabiliyorsunuz. Ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan 120 kW’lık istasyonlarda bu süre biraz daha kısalacaktır. AC şarjı için araç üstünde 11 kWs’lik bir şarj cihazı kurulu. Yani bu yöntemle 0’dan 100’e şarj 6 saatin biraz üzerinde sürecektir.

Ioniq 5’in en ilgi çekici özelliklerinden biri V2L (Vehicle-to-load) yani başka aletlere elektrik kaynağı olabilme yeteneği. Böylece küçük bir çevirici yardımıyla Ioniq 5’i 2 tonluk bir powerbanke dönüştürmek mümkün oluyor.

O zaman gelelim en son konuya; hayat gerçekten de o kadar uzun değil ve kendinize zaman ayırmanız çok ama çok önemli. Hyundai Ioniq 5 ile bu yolda önemli bir adamı atabilirsiniz. Tek yapmanız gereken öncesinde 1.970.000 TL’lik fon ayırmak. Ioniq 5’in donanım listesi gerçekten uzun ve rekabet etmesi beklenen modellere göre de iddialı bir fiyat etiketine sahip.