Markaların sıçrama planlarını uygulamalarını izlemek her zaman ilginç olmuştur. Bu sıralar Alfa Romeo ve DS markasının premium pazara girme çabalarını izliyoruz, peki Kia da bu kervana dahil mi?

Bu sorunun nedeni Stinger ve cevabı da hayır. Sonuç olarak Kia bir günde tüm ürün gamını değiştirip premium sedanlar üretme kararı vermedi. Tam tersine elinde imkan varken bir tane üretmekle yetindi. Stinger işte tam olarak o model. Hyundai’nin Genesis için geliştirdiği arkadan çekişli altyapının Kia ürün yelpazesi üzerindeki iz düşümü. Ve Stinger ülkemizde satışa sunuldu.

kia stinger türkiye fiyatı

Stinger ile ilgili detaylara geçmeden önce bu haberden başlayalım ki ilginiz gerekli mi değil mi karar verebilin. Stinger Türkiye’de sadece 2,0 litrelik benzinli motorla satılıyor. Aslında bunun yanında bir dizel ve bir de daha güçlü benzinli motor seçeneği var ama ikisi de aşırı hacimli (dizel 2,2 litre ve diğer benzinli 3,3 litre) oldukları için 2,0 litrelik benzinli ile yetinmemiz gerekli. Neyse ki bu motor turbo ile aşırı besleniyor ve 245 HP güç ve 353 Nm tork  üretiyor. Motorun ürettiği çekiş gücü 8 vitesli otomatik şanzıman üzerinden arka aksa aktarılıyor. GT Line isimli zengin bir donanım listesiyle gelen Stinger, 550 bin TL’lik etikete sahip. Bir Kia showroomuna girip yarım milyon liradan fazla parayı tek bir otomobile harcamaya hazırsanız diğer Stinger özellikleriyle devam edebiliriz.

kia stinger türkiye fiyatı

Başta da belirttiğiniz gibi Stinger Hyundai Genesis’in ki kendisi tek başına bir marka olma yolunda ilerliyor, kısaltılmış ve güçlendirilmiş altyapısı üzerinde yükseliyor. Otomobilin boyu 4,83 metre ve aks mesafesi de 2,91 metre. Bu haliyle Stinger aslında giriş seviyesinde bir orta-üst sınıf üyesi, yani BMW 5 Serisi ve Mercedes E Serisi gibi modellerin rakibi, tabii onlardan daha atletik hatlara sahip bir rakip, dahası fiyatıyla da 3 ve C Serisi’nin de menziline girebiliyor. Özellikle liftback arka tasarımı ve camla birlikte açılan bagaj kapağı gibi detaylarla farklı ama iri bir otomobil satın almak isteyenler için ilginç  bir seçenek olabilir. Stinger’ın iç mekanında kullanılan detaylar iddiasını destekler nitelikte. Yine de bir Kia havasının hala hakim olduğu fotoğraflarda bile anlaşılabiliyor. Keşke daha havalı bir gösterge tablosu ya da multimedya ekranı gibi detaylarla iç mekan zenginleştirilseymiş. Stinger’ın iri boyutlarına rağmen bagaj hacmi 406 litre ile biraz sınırlı.

kia stinger türkiye fiyatı

Otomobilin karoseri altında Kia için devrimsel olsa da aslında olağan kurulumlar var. Önde McPherson arkadaysa çok kollu bağlantılar kullanılıyor ve yine turbo beslemeli 3,3 litrelik benzinli motor (366 HP güç ve 510 Nm tork) 4 tekerlekten çekiş sistemiyle geliyor. Avrupa pazarlarında isteyenler 2,2 litrelik dizel motoru da (200 HP güç ve 440 Nm tork) 4 tekerlekten çekişle satın alabiliyor. Otomobilin 4 tekerlekten çekiş sistemi farklı sürüş şartları için uyum özelliğine sahip, yani tork dağıtımı anlık olarak düzenlenebiliyor. Dahası Kia, Stinger’ın aerodinamik özellikleri için de çok uğraşmış. Aracın gövdesindeki biraz abartılı detayların neredeyse tamamı işlevsel ve alt kısım da boydan boya kapaklara sahip.

kia stinger türkiye fiyatı kia stinger türkiye fiyatı kia stinger türkiye fiyatı kia stinger türkiye fiyatı kia stinger türkiye fiyatı kia stinger türkiye fiyatı kia stinger türkiye fiyatı kia stinger türkiye fiyatı kia stinger türkiye fiyatı kia stinger türkiye fiyatı kia stinger türkiye fiyatı