Küçük crossoverlar bu yılın gözdesi. Artan fiyatlara rağmen yerden yüksek araçların ön planda olması, makul özellikleri ağabeylerinden daha uygun fiyatla sunan bu otomobillerin yıldızını parlatıyor. Tam bu esnada Fiat da oyuna tekrar dahil olma şansı elde etti. 500X’in makyajlı versiyon oldukça donanımlı ama asıl soru bu değil, yeni rakiplerle mücadele etme potansiyeli var mı yok mu, asıl sorumuz bu.

Herşeyden önce 500X’in ürün gamından bahsetmemiz lazım, zira biraz karışık görünebilir. Başlangıç seviyesi olan 500X Urban, aynı zamanda bir dış görünüm teması. Bu versiyon temelde yerden yüksek bir HB gibi görünüyor, gövde eklentileri yok ve baz donanım olmasıyla da pek ilginç değil: Kapaklı jantlar, siyah dış aynalar ve arka park sensörü ve elektrikli park freni dışında pek zengin olmayan liste. En azından 6 havayastığı standart olarak sunuluyor. Bu versiyonun diğer özelliği yeni baz motor olan 1,0 litrelik Firefly turbo beslemeli benzinli motora sahip tek versiyon olması. 6 vitesli manuel şanzımanla sunulan motor 120 HP güç ve 190 Nm tork üretebiliyor.

İkinci versiyon Cross, tahmin edersiniz ki Urban’ın gövde eklentileriyle daha maceracı hale getirilmiş halinin ta kendisi. Ama Cross’un kendi içinde 3 farklı versiyonu bulunuyor. City Cross, baz donanım seviyesini oluşturuyor, alaşım jantlara, 7 inçlik multimedya ekranına ve yükseklik ayarlı sürücü koltuğuna sahip. bir üstte yer alan Cross donanım seviyesiyle liste zenginleşmeye başlarken Cross Plus ile LED farlardan ambiyans aydınlatmasına ve açılır cam tavana kadar uzanıyor. Cross Plus donanım seviyesinin bir farkı da Dinamik Güvenlik Paketi isimli bir paketle adaptif hız sabitleme sisteminden kör açı algılama sistemine ve otomatik fren sistemine kadar bir dizi donanım alınabilmesi. Son olarak Adında Cross geçen tüm donanım seviyeleri sadece 1,6 litrelik dizel motorla (120 HP güç ve 320 Nm tork) ve 6 vitesli çift kavramayı otomatik şanzımanla satılıyor.

1,3 litrelik ikinci bir benzinli motorsa Sport donanım seviyesinin güç kaynağı olarak belirlenmiş. 150 HP güç ve 270 Nm tork üreten yeni motor 6 vitesli çift kavramayı otomatik şanzımanla sunuluyor. Sport donanım seviyesi hem farklı gövde kiti hem de iç mekanıyla ayrılıyor. Nubuk kaplı direksiyon simidi, gri ve siyahın iç karartıcılığında sportiflik sunan kokpit gibi suumlar ve zengin donanım istesi Sport’un öne çıkanları ama tamamı değil. Sport donanım seviyesinin asıl farkı yürüyen aksamda; Yeni yaylarla 13 mm alçaltılmış süspansiyon sistemi ve elden geçirilmiş direksiyon ayarıyla Sport dinamik sürüş açısından bir crossover yerine bir HB gibi olmak istiyor.

Otomobilin iç mekanında genel kalite algısı geliştirilmiş. Artık dokunduğunuz yerlerde daha kaliteli malzemeler bulabiliyorsunuz. Cross versiyonunda kabin kaplamaları dış renkle uyumlu ve bu sayede çok eğlenceli bir iç mekana sahip olabilirsiniz. Arka koltuklar makul diz mesafesi sunarken baş mesafesi iyi. Bagajsa 350 litre ile sınıfın yeni ortalamasının altında kalıyor. Kullanışlılığı da sınırlı, keşke değişken zemini olsaymış.

Sürüşe geçersek, önde McPherson arkadaysa bağımsız aksla gelen 500X’in sürüşü sınıf ortalamasından daha iyi. Süspansiyon sistemi darbe emişiyle büyülemese de filtrelemesiyle oldukça başarılı. Biz 1,6 litrelik dizel ve 1,3 litrelik benzinli motorlu versiyonları kullandık ve ikisi de güçlü çekişe ve makul tüketimlere sahip. Bu ikiliden dizel olan muhtemelen çok daha fazla ilgi görecektir ve onun tüketiminin rakiplere göre biraz daha yüksek olacağının bilinmesinde fayda var.

Son olarak fiyatlar; Urban donanım seviyesi ve 1,0 litrelik motorla 149.900 TL’den başlayacak ama bu versiyon Mayıs sonunda piyasada olacak. City Cross versiyonu ve dizel/otomatik kombinasyonuyla 179.900 TL ve Sport donanımıyla da 199.900 TL’den başlayan fiyatlara sahip. Cross ve Cross Plus ise sırasıyla 189.900 TL ve 199.900 TL’lik satış fiyatına sahip.