Hyundai’nin elektrik stratejisi gerçekten çok saldırgan. En güçlü mimari tabanlardan birine, verimli motorlara ve aerodinamik açıdan gelişmiş modellere yapılan yatırımla yeni gelecek için eskisinden farklı bir konumda olmak için çalışılıyor. Tabii bu havalı ürün yelpazesinin daha sıradan modellerle de desteklenmesi lazım. Onlardan biri ikinci nesline dönen Hyundai Kona’nın elektrikli versiyonu.
Kona Elektrik ilk nesliyle hayatına pek de iyi başlamadı. Piyasaya çıktığında elektrikli otomobil pazarı daha emeklemeye bile başlamamıştı ve ne tüketiciler satın aldıklarının ne üreticiler geliştirdiklerinin anlamını bilmiyordu. Bu kargaşa içinde Kona günden güne gelişerek yeni ortaya çıkan beklentileri karşılıma yolunda büyük adımlar attı. Bu durum küresel salgınla desteklenen elektrikli otomobil satın alma çılgınlığıyla desteklenince de Kona Elektrik için güzel günler başlamış oldu. Şimdi sıra ikinci nesilde.
Tabii ki ortam eskisinden daha karışık. Tesla’nın yanında Çin’den gelen bir çok elektrikli otomobil de pazarın dinamiklerini yerle bir ediyor. Hal böyle olunca Kona için büyük bir yenileme beklenebilir ama durum tam olarak öyle değil. Hyundai ürün gamında 800V elektrik sistemine sahip ve rüzgarla boğuşmak yerine barışan modeller mevcut ama onların gelişimi de üretimi de pahalı süreçler. Kona ise giriş seviyesine daha yakın olması gereken bir araç. Bu nedenle de tamamen elektrikli altyapı yerine çok enerjili altyapıyı kullanmaya devam ediyor. Tasarımı benzinli motora sahip kardeşleriyle neredeyse tamamen aynı. “Neredeyse”nin sebebi ise ışık imzasında kullanılan piksel LED aydınlatmalar. Ioniq modellerindeki imzayı andıran bu aydınlatmalar elektrikli Kona’yı tanımanızı kolaylaştırabilir. İç mekansa büyük oranda değişmeden kalmış. Büyük ekranlar ve bolca saklama alanı Kona için de sunuluyor. Bagaj hacmi de 466 litre.
Teknik kısımda durumlar biraz daha farklı; bizim için şimdilik tek pil mevcut. 48,4 kWs’lik nispeten küçük sayılabilecek bu pil, Kona’ya 377 km’lik WLTP menzili sağlayacakmış. Önde konumlu 156 HP güç ve 255 Nm tork üreten elektrik motoru da çizginin mütevazi tarafında. Pili AC şarj aletinden 11 kW’la ve DC şarj aletinden de 100 kW’la şarj etmek mümkün. Eğer her şey yolunda giderse %10-%80 arası şarjın 40 dakika sürmesi bekleniyor.
Kona soğuk kuzey ülkelerinde popüler bir araç ve bu nedenle de iklime uyum için bir iki donanım barındırıyor. Örneğin pilin ısı farklarından daha az etkilenmesini sağlayan ısı pompası standart olarak sunuluyor, şarj kapağı buzlanma önleme sistemine sahip ve aydınlatmalı. Bitmeyen kış geceleri için bu özellikler iyi olabilir.
Advance donanım seviyesiyle satışa sunulan Kona’nın liste fiyatı 1.499.000 TL olarak belirlenmiş. Standart donanımda tüm aktif güvenlik donanımlarının yanında orta havayastığı, geri görüş kamerası, çift bölgeli iklimlendirme, anahtarsız giriş ve çalıştırma ve açılır tavan sunuluyor.