Hyundai’nin orta sınıf SUV’u Santa Fe’nin hikayesi için pek de heyecanlı yorumu yapmak zor. Tucson’un popülerliğine ulaşamaması bir yana Türkiye pazarı için Kia logolu kuzeni Sorento’nun gölgesinde kaldığı bile söylenebilir. Belki de bu durumun arkasında Hyundai’nin Santa Fe için denemelerden kaçınması ve her daim garantili yolu kullanmakta ısrar etmesi yatıyordu. En azından Hyundai çalışanları için teşhis tam olarak bu yönde gerçekleşmiş ve Santa Fe’nin dikkat çekmesi için önce tasarıma odaklanmak gerektiğine karar verilmiş.
Bu kararın sonuçlarını zaten görüyorsunuz. Düşük çözünürlüklü bir bilgisayar oyunundan (ya da belki de çok popüler olan Mindcraft) fırlamış kadar köşeli tasarım hemen dikkat çekiyor. Bir SUV için bu alışılmadık bir durum değil. Sonuçta gerçek arazi araçlarının bugünkü yansıması olan Mercedes G Serisi, Toyota Land Cruiser ya da Land Rover Defender gibi modeller de köşeli tasarımlara sahip. Çelik ya da alüminyum paneller endüstri geliştikçe kıvrım kazanmaya başladı ve işlevin estetikten üstün olduğu araçlarda da kimse bu zahmete girmedi. Bunun dışında Santa Fe iri de bir araç: Boyu 4,83 metre ve aks mesafesi de 2,81 metre. Yine de sınıfı itibariyle bu da alışılmışın dışında değil. Peki bu kadar çok konuşulan ne? Tabii ki arka tasarım. İlginç stop lambası konumlandırılması ve tasarımcıların kalemleri bitmişçesine dik ve düz tasarımlı bagaj kapağı Santa Fe’nin alışılması gereken tarafı.
Peki tasarımdan geçtikten sonraki içerikler nasıl? Aslında çok da büyük bir sürpriz yok. İç mekanda bolca yaşam alanı, bagajda bolca (628 litre) yükleme alanı ve zengin donanım. 12,3 inçlik bir çift ekran, bolca deri, dokunmatik ekranlı iklimlendirme ayarları, head-up gösterge, her biri soğutmalı iki kablosuz şarj alanı, arka yan havayastıkları, gelişmiş aktif güvenlik donanımları ve yardımcı sistemlerin hepsi donanıma dahil. Bunun odışında 1,6 litre hacimli ve turbo beslemeli bir benzinli motor ve elektrik motoruna sahip olan hibrit sistem (215 HP güç ve 367 Nm tork), 6 vitesli tork konvertörlü otomatik şanzıman, 4 tekerlekten çekiş sistemi, 100’ün üzerinde H harfi; hepsi yine donanıma dahil olanlar arasında. Bütün bunlar için ödemeniz gerekense 3.995.000 TL. Bu fiyat seviyesi orta sınıfta bir hibrit SUV için makul kabul edilebilir.