Nissan’ın Qashqai ile başardıkları kimi zaman yanlış anlaşılır. Nissan, 2006 yılında Qashqai’ı tanıttığında otomotivi dönüştürdü. Bu dönüşümün etkileri günümüzde büyük SUV patlaması olarak yaşanıyor. Fakat Nissan’ın başardığı kimilerinin düşündüğü gibi ilk kompakt SUV’u üretmek değildi. Nissan, Qashqai ile HB altyapısını ve HB bileşenlerini SUV’a benzeyen bir karoserle buluşturdu. Yani tüketicilere istedikleri SUV görünümünü bütçelerini hem satın alırken hem de kullanırken zorlamayacak HB içerikleriyle birlikte sunmayı başardı. Bu reçete bugün tüm endüstri tarafından kullanılıyor. Zamanında gerçek bir arazi aracı olma iddiasıyla yola çıkan pek çok kompakt SUV da bugünlerde yerden yükseltilmiş HB yürüyen aksamları üzerinde yükselen havalı SUV karoserlerine dönüştü. Şimdi Nissan Qashqai için 3. perde zamanı.

Detaylara geçmeden önce son haberi paylaşalım: Yeni nesil Nissan Qashqai Türkiye’de satışa sunuldu. İlgniç bir şekilde 2021 model yılına ait olarak satışına başlanan Qashqai’nin fiyatları 626.000 TL’den başlayıp 842.000 TL’ye kadar uzanıyor. 1,3 litre hacimli ve turbo beslemeli benzinli motor tek güç kaynağı ve Tekna, Design Pack, Sky Pack ve Platinum Premium da donanım seçenekleri. Tekna donanım seviyesi her zaman olduğu gibi bazı oluşturuyor ve donanım listesi pek uzun değil. Öyle ki 650 bin TL’ye yakın fiyatına rağmen multimedya sistemine bile sahip değil. 17 inçlik alaşım jantlar, ön ve arka park sensörleri, otomatik katlanan yan aynalar, önde eski tip arkada yeni tip USB portları ve elektrikli park freni öne çıkan donanım kalemleri. Gerçekten yeni bir Qashqai satın almak istiyorsanız en azından Design Pack’i hedeflemeniz lazım. İlk bakışta daha havalı jantlara sahip bir Tekna versiyonu gibi görünse de Design Pack 50 bin TL civarındaki fiyat farkını hakedecek detaylara sahip: En başta aktif güvenlik donanımları (otomatik fren yapabilen çarpışma önleme sistemi, aktif kör nokta uyarısı, aktif çapraz trafik uyarısı, aktif yorgunluk algılama sistemi, fren destekli aktif şerit takip sistemi) standart olarak geliyor. Bunun üzerine 8 inçlik multimedya ekranı üzerinde Apple CarPlay, Android Auto ve geri görüş kamerası, çift bölgeli otomatik klima, otomatik kararan iç dikiz aynası, 18 inçlik jantlar gibi donanımlar da ekleniyor. Sky Pack bunlara cam tavan eklerken, Platinum Premium donanım seviyesinde 19 inçlik jantlar, 12,3 inçlik gösterge tablosu, 9 inçlik multimedya ekranı, kablosuz Apple CarPlay, yön bulma sistemi, elektrikli bagaj kapağı, Bose ses sistemi ve LED matrix farlar donanıma ekleniyor.

Yeni Nissan Qashqai fiyat listesi için tıklayın.

Yeni Nissan Qashqai broşürü için tıklayın.

Nissan yeni Qashqai neslini tasarlarken hem insanların karşılarında duranın bir Qashqai olduğunu farketmelerini hem de farkını hissettiren yeni bir model olmasını istemiş. Yani evrim geçiren, ama devrimsel çizgilere de sahip bir tasarım sözkonusu. İki katlı far tasarımının şimdiye kadar ki en ilginç yorumuna sahip olan Qashqai, bir şekilde tanıdık ama kesinlikle de yeni. Arka tasarım ölçeğin daha tanıdık kısmında. Profilse tamamen yeni gibi hissettiriyor. Renault-Nissan ortaklığının CMF-C altyapısı üzerinde yükselen Qashqai’ın boyutlarıysa küçük değişikliklere sahip. Selefinden 3,2 cm daha geniş, 3,5 cm daha uzun (4,43 metre), 2,5 cm daha yüksek bir nesil söz konusu ve aks mesafesi de 2 cm (2,67 metre) artmış. Sonuçta sınıfın yeni standartlarına daha uygun bir Qashqai söz konusu. İç mekan kullanımı konusunda zaten şikayet konusuna yoktu. En üst donanımda elektrikli kapakla donatılabilen bagajının hacmiyse versiyona göre 443 ile 504 litre arasında değişiyor.

Otomobilin iç mekanında da dış tasarımdakiyle benzer bir hava hakim. Evet Nissan, Peugeot gibi büyük denemelere girmemiş. Ama evet Nissan, Qashqai’ı farkedilir derecede geliştirilmiş bir kokpitle donatmış. Kokpitin üstüne taşınmış 9 inçlik multimedya ekranı, havalandırma çıkışlarının altına yerleştirilmiş otomatik klima kumandaları, elektronik vites seçim kolu ve azaltılmış düğme sayısı ile yepyeni bir kokpit sözkonusu. 12,3 inçlik dijital gösterge tablosu da artık bu sınıfın aranılan donanımları arasında. Havalı süslemeler, kaliteli deriler ve ambiyans aydınlatması gibi detaylar da rekabet için gerekli silahlar.

Yeni nesil Nissan Qashqai’ın motor seçenekleri beklendiği gibi; elektriklenmiş benzinli motorlar söz konusu ve dizel motora veda edilmiş. 1,33 litrelik benzinli motor ürün gamının temelini oluşturacak. 12V’luk hafif hibritle desteklenen bu motor, ülkemizde sadece 158 HP güç ve manuel şanzımanla 260 Nm, CVT otomatik şanzımanlaysa 270 Nm tork üretiyor. Çift kavramalı DCT şanzıman yerine CVT şanzıman seçimi gerçekten ilginç ama emisyon kısıtlamalarına uymak için gereken geniş oran yelpazesi için CVT daha uygun bir seçenek olarak görülmüş gibi. Bunun dışında zaten kısa bir süredir kullanımda olan motor elden geçirilmiş. 50 bileşeni değiştirilmiş ve Euro 6d emisyon normunun son sürümüne uygun hale getirilmiş. Sonuçta bu versiyonlar 18 km/s hızın altında süzülürken motoru otomatik olarak kapatabiliyor ya da CVT şanzımanlı versiyonlarda yelkenleme (coasting) fonksiyonu kullanabiliyor. Son olarak, güçlü motor ve CVT şanzıman ikilisine sahip versiyonlar, 4 tekerlekten çekiş sistemiyle de birleştirilebiliyor.

Diğer bir güç seçeneği ise gerçek bir hibrit. e-POWER olarak anılan hibrit sistemde 1,5 litrelik benzinli motora elektrik motoru eşlik ediyor. Buraya kadar bildiğiniz hibrit gibi ama Nissan’ın hibritlere bakışı biraz farklı. 1,5 litrelik benzinli motor 156 HP güç üreten bir jeneratör. Yani içten yanmalı motor sadece pilleri şarj etmek için kullanılıyor. Böylece elektriği depolayacak pahalı ve ağır pil paketi yerine, elektrik kaynağını yanında taşıyan küçük ve hafif pil paketi kullanılıyor. Aracı ilerletmekse 190 HP güç üreten elektrik motorunun görevi.

CMF-C altyapının yanında kaput, ön çamurluklar ve kapılarda kullanılan alüminyum sayesinde selefine göre 60 kg hafifleyen Qashqai’ın burulma direnci ise yüzde 41 artmış. Elden geçirilmiş direksiyon ve süspansiyon sistemleriyle Qashqai’ın sürüş kalitesini geliştirmesi bekleniyor. Normal versiyonlarda öndeki MacPhersonlara arkada torsiyon çubuğu eşlik ederken, 20 inç jantlara ya da 4 tekerlekten çekişe sahip Qashqai versiyonlarında arka aksta çok kollu bağımsız bağlantılar sunuluyor.