Opel PSA bünyesine geçtikte sonra hızlı bir yeniden yapılanma içine girdi. Verimliliği arttı, kara geçti ve yeni modellerini tanıtmaya başladı. Fakat bu yeterli değil. PSA, kendi altyapılarının Opel’deki payını artırma peşinde. Malum Astra ve Insignia halen GM altyapısında, GM içerikleriyle üretiliyor ki bu da Opel’in maliyet azaltma baskısı altındaki yönetimi için zorlayıcı. Bu dengeyi değiştirebilecek olan çok satılacak ve karlı bir PSA modeli. Bu modelin adı da tanıdık: Mokka.
Detaylara geçmeden önce son haberi verelim: Yeni nesil Opel Mokka Türkiye’de satışa sunuldu. Sadece 1,2 litrelik benzinli motor ve 8 vitesli EAT8 otomatik şanzımanla satın alınabilen Mokka’nın fiyatı Elegance isimli donanım seviyesiyle 365.900 TL’den başlıyor. GS Line isimli donanım seviyesiyle 377.900 TL’ye ulaşan fiyat, Ultimate donanım seviyesinde 397.900 TL’ye erişiyor. Baz donanımda aktif şerit takibi ve otomatik fren yapabilen çarpışma önleme sisteminin yanında 6 havayastığı sunuluyor. Ultimate donanım seviyesindeyse adaptif hız sabitleme sistemi ve şaridi ortalayabilen sürüş yardımcısı donanıma ekleniyor. Geri görüş kamerası, uzun far asistanı, otomatik klima, anahtarsız giriş ve çalıştırma ve LED farlar tüm donanımlarda standartken, LED matrix farlar, ön koltuk ısıtmaları ve otomatik park sistemi sadece Ultimate donanım seviyesinde sunuluyor. Dikkat çekici iç mekanın dikkat çekiciliği de büyük oranda Ultimate donanım seviyesine özgü, zira 10 inçlik multimedya ekranı ve 12 inçlik gösterge tablosu sadece bu donanım paketiyle geliyor. Diğer paketlerdeyse Corsa’dan tanıdık 7 inçlik gösterge tablosu ve 7 inçlik multimedya ekranı sunuluyor.
Opel Mokka fiyat listesi ve broşürleri için tıklayın.
Malum yerden yüksek araçlar pazarın yıldızı ve bu nedenle de her geçen gün daha fazla crossover ya da SUV piyasaya sunuluyor. Öyle ki üreticiler ürün gamında boşluk kalmayacak şekilde bu tarz araçlar istediği için, geçmişte kendisine yer bulamayan kimi modellere bile gün yüzü göründü. Opel Mokka da bu modellerden bir tanesi. İlk nesli Güney Koreli Daewoo tarafından geliştirilip Chevrolet ve Opel logosuyla üretilen Mokka, Crossland X ve Grandland X’in gelişiyle arada kalmış ve ikinci nesline ulaşamayacağı neredeyse kesinleşmişti. Fakat mevcut durumda Mokka’dan vazgeçmek için herhangi bir neden yok.
Mokka’ya baktığınızda tek gördüğünüz Opel’in yeni SUV’u olmuyor. Aslında bu tasarım, gelecek tüm Opel modellerinin ön gösterimi niteliğinde. Özellikle Opel Vizor olarak adlandırılan ve Opel açısından isim verilecek kadar önemli görülen ön tasarım konsepti, bundan böyle tanıtılacak tüm Opel modellerinde kullanılacak. Bunun dışındaki öğelerse hem tanıdık Opel çizgilerinden hem de yeni Opel tarzından izler taşıyor.
Mokka, PSA’nın CMP ya da EMP1 olarak anılan yeni altyapısı üzerinde yükselen ikinci Opel modeli. Bu altapının en önemli özelliği elektrikli araçlar üretebilmesi ki aslında şu anda gördüğümüz araç da Mokka-e, yani elektrikli Mokka. İçten yanmalı motora sahip versiyonlar yaz sonunda tanıtılacak ama görsel olarak bir farkı olmasını beklemiyoruz. Mokka’nın bu yeni altyapısı selefine göre boyut farklılıklarıyla geliyor. Örneğin atıl uzunluk anlamında ciddi tasarruf yapılmış. 4,15 metrelik boyuyla ikinci Mokka nesli yerini aldığı modelden 12,5 cm daha kısa. Buna karşılık verimli uzunluk olan aks mesafesi, 2,56 metrelik ölçümüyle neredeyse değişmeden kalmış. Neredeysenin açılımı 2 mm’lik artış. Bu haliyle Mokka aslında sınıfının en küçüklerinden bir tanesi olacak, örnek vermek gerekirse aynı altyapı üzerinde yükselen Peugeot 2008 4,30 metrelik boya ve 2,60 metrelik aks mesafesine sahip. Bundan çok daha ilginç rakamlar isterseniz o da çok uzakta değil; Mokka’nın küçük kardeşi olan Crossland X 4,21 metre boy ve 2,60 metre aks mesafesi ile Mokka’dan daha iri bir araç. Yani Crossland X mantığa hitabederken Mokka doğrudan duyuları hedef alacak.
İç mekan bu arayışın doğrulaycısı gibi. Öncelikle bir Opel için neredeyse sıradışı bir tasarımdan bahsetmek mümkün. Mercedes modellerinden esinlenilmişcesine birleştirilmiş ekranlar, ilk bakışta kavisli tek bir ekran gibi görünüyor. Aslında sunulan 10 inçlik dokunmatik merkezi ekran ve 12 inçlik gösterge tablosu ekranı. Bunun dışında bilindik Opel havalandırma kumandaları ve düğmeleri kokpitin en tanıdık parçaları. Daha önce Citroen C4’te gösteriler yeni elektronik vites kolu ve sade yapılı vites ve en azından fotoğraflarda çok kaliteli görünen bir kokpit söz konusu. Otomobilin aks mesafesi değişmediği için arka koltuklarında sunulanlar Mokka ile benzer olacaktır.
Bagajdaysa 356 litrelik hacmin 350 litreye gerilediği görülüyor. 12,5 cm daha kısa olan yeni Mokka nesli için bu bir mühendislik başarısı olarak görülebilir, ya da belki ilk nesil Mokka açısından mühendislik faciası olarak görmek gerek, hangi taraftan baktığınıza bağlı.
Yeni altyapısı ve yeni teknolojileriyle Mokka selefinden 120 kg’a kadar daha hafif bir araç. GM bünyesinde geliştirilen Opel modellerinin en önemli sorunu fazla kiloları olurdu ve bu her yeni modelle tarihe karışıyor. 120 kg kulağa çok büyük gelmeyebilir ama Mokka’nın kütlesinin yüzde 9’unu kaybettiğini gösteriyor. Bu altyapı sayesinde tamamen elektrikli bir versiyon da sözkonusu: Mokka-e. 136 HP güç ve 260 Nm tork üreten üreten motorla Mokka-e, 322 km’lik menzil sağlayan 50 kWs’lik pile sahip ve 2022’de Türkiye’de de satışa sunulması bekleniyor. İçten yanmalı motorlar söz konusu olduğunda hemen Peugeot 2008 menüsüne bakıyoruz; 1,2 litrelik benzinli motorun 130 HP güç ve 230 Nm tork üreten versiyonu sunuluyor.