Eğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir erkekseniz muhtemelen Unimog’u yakınen tanıyorsunuzdur. Herkesin askerlik anılarında bir Unimog vardır. Zira Unimog, askerin en yakın dostu gibidir, ordumuz da bir çoğunu envanterinde barındırıyor. Dahası Unimog her türlü zorluğun peşinden koşanların da dostu olabiliyor. Farklı eklentiler için uygun yapısı, arazi kabiliyeti ve dayanıklılığıyla orman yangınına müdahaleden kar küremeye, demiryolu bakımından zorlu arazilerde tarıma kadar farklı amaçlar için uygun Unimog bulmak mümkün. Şimdi bütün bunlara bir de alış-veriş merkezlerinde salınmak eklenecek.

Şaka bir yana ama Unimog’un bu konuma düşmesi gerçekten pek hoş olmaz. Söz konusu araç, merdiven şasili, portal akslar üzerinde duran, 8 ileri 6 geri vitesli, 120 cm’lik su geçişlerine uygun gerçek bir arazi aracı. Hatta belki bir kaç noktada arazi aracından uzaklaşıp traktörlere yaklaştığı bile oluyordur. Bu nedenle de G Serisi’nin kaderini paylaşmasa da olabilir.

Unimog ülkemizde 4023 ve 5023 versiyonlarıyla satışa sunulacak. İki versiyonda da aynı motor var, farklı olan üst yükleme kapasiteleri. Bu versiyonlar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullandığı U 4000’den daha farklı. Öncelikle 23 rakamının anlatmaya çalıştığı gibi güç kaynağı 231 HP güç ve 900 Nm tork üreten 5,1 litrelik dizel motorla değiştirilmiş. 4 silindirli motor, maksimum torkunu 1200 d/d ile 1900 d/d aralığında üretiyor. Bu kulağınıza garip gelebilir ki öyle, biraz önce bahsettiğimiz gibi Unimog sadece pahalı bir Mercedes olmaktan daha öte bir ürün. Bu dar devir aralığının verimli kullanılması için 8 vitesli ve tek kavramalı bir otomatikleştirilmiş manuel şanzıman kullanılıyor. Araç, her hızda 2 tekerlekten çekişle 4 tekerlekten çekiş arasında geçiş yapabiliyor ya da diferansiyel kilitlerini devreye alıp çıkartabiliyor. Her hız tabirini de açmak gerekli, Unimog’un son hızı elektronik olarak 89 km/s ile sınırlandırılmış. Arazi kullanımında durdurulamasın diye Unimog, lastik basınç ayar sistemi, arazi takviyesi ve hızlı geri vites (tek dokunuşla aktarmayı tersine çeviriyor, arazide kısa ileri-geri hareketle saplanılan yerden çıkmak için kullanılıyor) gibi donanımlara sahip.

İç mekandan çok fazla beklentinizin olmaması en iyisi. Direksiyonun arkasına alınan vites seçim düğmesi, 7 kişilik taşıma kapasitesi ve ısıtmalı ön koltuklarla yetinmek gerekli. Bunun dışında hem kabin hem de ön koltuklar amortisörlere sahip, böylece arazide zıplarken düşüşünüz yumuşak olabilecek. Ki muhtemelen buna değecektir zira Unimog pek uygun fiyatlı bir araç değil. Mercedes fiyat konusunda bir açıklama yapmamış çünkü Unimog sipariş üzerine üretiliyor. Eğer bu konuyla daha yakından ilgileniyorsanız Koluman Ankara Bayi size seve seve yardımcı olacaktır. Bu arada fotoğraflarına bakıp Unimog’u ağır vasıta ehliyetiyle kullanılan bir araç sanabilirsiniz ama trafik kanunlarımız o kadar modern ve tutarlı ki Unimog kullanmak için C sınıfı ehliyet ve SRC belgesi yeterli.