Son dönemde makyaj operasyonları gereğinden daha sakin geçmeye başladı. Bunda tabii ki artan maliyetlerin yarattığı baskı büyük. Skoda ise bu sakinliği delen bir gürlemeyle Octavia’nın ağırbaşlı tarzını tamamen yeniledi. İlginç etkileri bir değişim, sıradanlığı kullanışlılıkla birleştirme iddiasındaki bir modeli seven ve nefret edilen bir model haline getirdi. Peki ön yargılardan uzak kalıp sadece özle ilgilenenlere Octavia neler sunuyor?

1- Nedir?

Skoda’nın kompakt sınıf sedanı. 4,67 metrelik boyuyla sınıfının üst sıralarında ama 2,69 metrelik aks mesafesi pek çok rakibiyle yakın. VW Grubu’nun MQB isimli modüler altyapısı üzerinde yükseliyor. Genel çizgileri güçlü bir sedanı yani 3 hacimli yapıyı gösterse de aslında bir liftback, yani bagaj kapağı arka camıyla birlikte açılıyor.

2- Makyajla neler değişti?

Öncelikle tabii ki farlar. İki parçalı farlar biraz W212 kodlu, 4 farlı son Mercedes E Serisi’nde kullanılanları andırıyor. Tasarımı beğenip beğenmemek size kalmış. Fonksiyon açısından bakılınca yeni farlarla birlikte bi-xenon farların yerini LED farların aldığını söylemek yeterli. İç mekanda eskinin fiziki düğmelere sahip multimedya sistemi yerine dokunmatik düğmelere sahip ve bu sayede sonsuz ekran algısı uyandıran yeni multimedya ekranı gelmiş. Tabii 8 inçlik bu ekranın sadece en üst donanım seviyesinde sunulduğunu belirtmeye gerek yok. Bunun dışında donanımda ve motorlarda ufak tefek değişiklikler var.

3- İç mekanı nasıl?

Kokpitin geneli sakin bir tarza sahip. Üst donanım seviyesinde abartılı bile sayılabilecek bollukta siyah lake kaplamalar kullanılmış. Malzeme ve işçilik kalitesi iyi düzeyde. Kokpitte küçük eşya saklama gözleri beklendiği kadar boy değil. Yine de en azından telefonunuzu ve anahtarlarınızı koyacak yerleri kolayca bulabiliyorsunuz. Ergonomi iyi ayarlanmış ve düğmelerin kullanımı konusunda da akıl karıştıracak bir durum yok. Arka koltukta sunulan yaşam alanı kimi orta sınıf üyelerini bile kıskandıracak kadar iyi. Bu bölümde bir yetişkin bacak bacak üstüne atarak bile seyahat edebilir. Yüksek şaft tüneli arka koltuğun orta kısmında oturacaklar için bacak alanını daraltıyor.

4- Bagajı nasıl?

568 litrelik bagaj, hem sınıfının en iyi değerlerinden birine hem de muhtemelen sınıfının en iyi kullanışlılığına sahip. Öncelikle arka camla birlikte açılan bagaj kapağı sayesinde büyük alanı son milimine kadar kullanabiliyorsunuz. Dahası bagaj duvarlarındaki bölmeler, katlanır kancalar, pratik ayraçlar gibi parçalarla bu geniş alanını bölmelere ayırmanız ve günlük hayatınıza göre şekillendirmeniz olası.

5- Motor seçenekleri neler?

1,2 litrelik TSI varlığını eskisine göre farklı şekilde sürdürmeye devam ediyor. Hala turboyla aşırı beslenen motor, makyaj sonrasında hayatına 86 HP güç ve 160 Nm tork üreten bir baz motor olarak devam ediyor. Bu verilerden özellikle güç verisi bir hayli düşük. Fakat 160 Nm’lik makul torkun 1400 d/d’dan itibaren üretilmesi hayati bir veri ve sadece buna bakarak motorun yüksek performans sunamasa da can sıkmayacak bir üretim olduğunu söylemek mümkün. Bu motor sadece manuel şanzımanla sunuluyor. 1,0 litrelik TSI 115 HP güç ve 200 Nm tork ile diğer bir benzinli seçenek. DSG şanzıman opsiyon listesinde. 1,4 litrelik TSI’ın 125 HP güç üreten versionu rafa kaldırıldı ama 150 HP güç ve 250 nm torkü üreten versiyonu DSG şanzımanla satın alınabiliyor. Dizel cephesindeyse sadece 1, litrelik TDI, manuel ya da DSG şanzıman seçenekleriyle müşteri bekliyor. Motor gücü 115 HP’ye yükselen TDI’ın torku 250 Nm.

6- Sürüşü nasıl?

Önde McPherson arkadaysa yaygın olarak torsiyon çubuğu kullanılan süspansiyon sistemi ortalama bir performans sergiliyor. Ne bütün yol bozukluklarını ütülüyor ne de muazzam sürüş keyfi sağlıyor. Özellikle küt darbeleri kabine hissettirmesi ve erken gelen önden kayma eğilimiyle konfor/yol tutuş dengesinde altın noktadan biraz uzakta. Dizel motor tercih edecekler motorun sesinin iç mekanda duyulmasına hazırlıklı olmalı. Üstelik bu, motor soğukken ve otoyol hızlarına çıkıldığında daha belirgin oluyor. Benzinli motorlarsa çok daha sakin ve sessiz bir sürüş sağlıyor. Dizel motorun çekiş gücü gayet iyi, DSG yıldırım hızında değişimler yapıyor ve 100 km’de 6 litrelik ortalama tüketim değeriyle de oldukça başarılı. Sabit hızlı sürüşlerle bu değeri 5 litre/100 km’nin altına düşürmek için çok çaba sarfetmeniz gerekmiyor.

7- Fiyatı nasıl?

Baz motorla çok cazip bir başlangıç fiyatı var. Diğer versiyonlarsa sınıf ortalamalarında. Aracın iriliği ve kullanışlılığı hesaba katılırsa fayda/maliyet oranları konusunda oldukça iyi durumda olduğu söylenebilir. Donanım konusunda sınıfının gereklerini yerine getirebiliyor ama sürprizi de yok. Anahtarsız giriş, adaptif LED farlar ve 17 inçlik jantlar artık pek o kadar da etkileyici bir donanım zenginliği sağlayamıyor.

Skoda Octavia fiyat listesi için tıklayın. 

8- Satın almalı mıyım?

Eğer iki çocuğunuz varsa muhtemelen sizin için en uygun otomobillerden biri. Geniş arka koltuk ve bagaj sayesinde aile kullanımında büyük avantajlara sahip. Dahası kokpitinin gösterişsiz yapısı aileniz için fedakarlık yaptığınız anlamı bile taşıyabilir. Daha ne istersiniz ki?