Renault Symbol, hatta ilk adıyla Renault Clio Symbol ülkemizin en önemli modellerinden bir tanesi. Bu değer sunduklarıyla değil karşıladıklarıyla ilgili. Zira sedan sever toplumumuza, uygun fiyata tam da aradıklarını vermek konusunda çok iyi bir otomobildi. Symbol, Bursa’da Clio hattında üretiliyordu, burnu Clio arkası ise kendisine aitti. Sonrasındaysa Renault farketti ki bu verimli model halihazırda üretiliyordu ama tek farkla, adı Dacia Logan idi. Kimi modellerin farklı pazarlarda farklı markalar altında pazarlanması otomotivde yeni bir uygulama değil. Symbol de bir gecede Bursalı Clio türevinden Romanyalı Dacia türevine dönüşüverdi. Sonuçta iddiasını hep korudu ve bugünlere geldi. Yine de tarihe karışmaktan kurtulamadı. Zira Symbol’ün temelini oluşturan Logan yeni nesliyle birlikte biraz büyüdü ve hiç olmadığı kadar sunuma sahip oldu. Yani yeni model Symbol adının yarattığı beklentiden fazlasına sahip olacaktı. Sonuçta Renault, Symbol yerine ağabeyi Talisman’ı andıran yeni bir model isminde karar kıldı; Taliant.

Detaylardan önce son haber: Renault Taliant Türkiye’de satışa sunuldu. 1,0 litrelik 3 silindirli benzinli motorun 3 farklı versiyonuna sahip olan Taliant, baz donanım ve atmosferik motor/manuel şanzıman ikilisiyle 167.900 TL7lik lansman fiyatına sahip. Turbo beslemeli motor için 180.900 TL’ye, otomatik şanzıman içinse 197.900 TL7ye çıkmanız gerekiyor. Turbo beslemeli motor ve LPG ikilisine sahip versiyon ise Joy donanım seviyesiyle 190.900 TL’lik satış fiyatına sahip. Touch donanım seviyesinde fiyatlar 193.900 TL’den başlayıp 210.900 TL’ye kadar ulaşıyor. Baz donanımda 4 havayastığı sunulurken müzik sistemi için ekran sunulmuyor. Touch donanım seviyesinde anahtarsız giriş sistemi ve kablosuz telefon yansıtma gibi donanımlar ek paketlerle alınabiliyor.

Taliant’ın Logan’a göre görsel farklılıkları belirgin. Bir nedenden ötürü Renault ilk fotoğrafları siyah bir araçla çekmek istemiş ve bu durum farkların bir kısmını gizliyor. Fakat otomobilin tüm panellerinin değiştirildiğini söylemek mümkün. Nesil değişiminde Logan’ın boyu 4,40 metreye ve aks mesafesi de neredeyse 2,65 metreye ulaştı. Bunlar küçük sınıfa değil kompakt sınıfa ait boyutlar. Yani Taliant, Fiat Egea’nın karşısına çıkmaya hazır olacak. Kıyaslamak gerekirse; Fiat Egea Sedan’ın boyu 4,53 metre ve aks mesafesi de 2,64 metre.

Otomobilin iç mekanı doğrudan Dacia modellerinden alınma. Yani baz donanımda müzik sistemi için bir ekran yok. Onun yerine telefon tutacağı var ve isterseniz bir telefon uygulaması üzerinden araca bağlanabiliyor ve hem müzik sisteminin hem de araç bilgisayarının verilerini telefonunuz üzerinden izleyebiliyorsunuz. Bunu yapmak istemeyenler müzik sistemini gösterge tablosu içindeki küçük ekrandan kumanda edebiliyor. Arka koltuklardaki diz mesafesi gerçekten etkileyici ve katlanır masalar gibi ilginç sunumlar da mevcut. 528 litrelik büyük bagaj isteğe göre yerleştirilebilen bir dizi düzenleyiciyle bölünebiliyor.

Motor seçenekleri konusunda Renault oldukça net: Taliant’ı istediğiniz motorla satın alabiliyorsunuz; tabii ki istediğiniz 1,0 litrelik benzinli motor olduğu sürece. Giriş seviyesinde bu motorun atmosferik olarak beslenen ve 65 HP güç üreten versiyonu 5 vitesli manuel şanzımanla sunuluyor. Eğer 3 kişiden fazlasını taşıma ihtimaliniz varsa tercih etmeniz gereken aynı motorun Turbo ile aşırı beslenen versiyonu. Bu versiyon 90 HP güç ve 160 Nm’lik torkunu 6 vitesli manuel şanzıman üzerinden aktarıyor. Turbo beslemeli motoru X-tronic adı verilen CVT şanzımanla satın almanız da olası ama o zaman maksimum tork 142 Nm’ye iniyor. Son olarak turbo beslemeli motoru fabrika çıkışı LPG’ye sahip ECO versiyonuyla da satın almanız mümkün. Eğer LPG ile kullanırsanız motor 100 HP güç ve 170 Nm tork üretiyor ve gücünü 5 vitesli manuel şanzıman üzerinden yere aktarıyor.