Audi, kompakt sporcusu TT’nin yeni neslini tanıttı. Ingostatlı üretici, beklendiği üzere devrimsel bir nesil değişimi yerine evrim geçirmiş bir tasarımı yeğledi. İlk nesille ikinci nesil arasındaki farkın ikinci nesille üçüncü nesil arasında görüldüğünü söylemek zor.

 

audi tt yeni

 

Otomobilin ebatlarında da pek değişiklik yok. Boyu 4,18 metreyle neredeyse hala aynı ama aks mesafesinde 37 mm’lik artış söz konusu. Tabii TT’den bahsederken aks mesafesindeki gelişimin pek bir anlamı yok. çünkü otomobilin yapısı gereği arka koltuklardaki ana problem diz mesafesi değil baş mesafesi. Anlayacağınız aks mesafesindeki artış, boyun değişmemesiyle birlikte tampon-tekerlek mesafelerinin bir nebze olsun değişmesinden başka bir şey göstermiyor. Otomobilin tasarımında tarzıyla gerçekten özgün bir ama sürüşü çok da etkileyici olmayan ilk nesile göndermeler yapılmış.

TT’nin gövdesi ikinci nesilde olduğu gibi Audi Space Frame isimli alüminyum yapıdan oluşuyor. Yine ikinci nesilden miras, yeni TT’de de alüminyum kullanımı ağırlık dağılımını düzenlemek adına sınırlı tutulmuş. Yani kapı panelleri ve tavan gibi (evet nispeten küçük hasarlara daha açık bölümler) alüminyumdan (evet onarımı inanılmaz pahalı olan alüminyum) üretilirken yaşam hücresinin çevresi gibi (evet çok büyük bir kaza dışında asla hasar almayacak bölümler) yüksek dayanımlı çelikten (evet onarımı alüminyumdan daha ucuz olan çelik) üretilmiş.

 

Audi TT Coup

Gösterge tablosu farklı temalara sahip.

 

Otomobilin teknolojik altyapısı baştan aşağıya yenilenmiş. LED Matrix (aydınlatılması gereken yere göre farklı modüllerini kullanan böylece karşıdan gelen sürücülerin gözünü almayan gelişmiş far sistemi) farlar ve minimalizmin zirvesine yerleşmeye hazırlanan dijital iç mekan dikkat çekiyor. Gösterge tablosu tamamen o anki ihtiyaca göre şekillendiriliyor ve havalandırma kumandaları da havalandırma çıkışlarının merkezine yerleştirilmiş. Gösterge tablosu klasik ve sportif temalara sahip ve 1,440 x 540 piksellik çözünürlüğüyle oldukça kaliteli görüntüler sunmaya aday. Audi’nin merkezi kontrol ünitesi MMI’ın büyük kumandası hemen vites kolunun arkasında ve bir kaç ana işlev kontrolü de orta konsolun en altında yer alıyor. Bu haliyle Audi TT’nin kokpitinde ne büyük bir ekran ne de bir sürü düğme var. Aslında tüm orta konsolda sadece 9 tane düğme bulunuyor. Kokpit sadeleştirme akımına yeni bir bakış açısı. Ve bu bakış açısı özellikle sürekli radyo kanalını değiştiren  yolculardan nefret edenleri mutlu edecek.

 

 

Audi TT Coup

Havalandırma çıkışlarının merkezindeki havalandırma ayarlarının kullanışlı olup olmayacağı şimdilik bir muamma.

 

Motor seçenekleri konusunda da tutuculuk devam ediyor. Başlangıçta TT’nin kaputu altında tamamı 2,0 litrelik hacme sahip iki benzinli ve bir de dizel motor yer alacak. Bunlardan en ateşlisine sahip olan TTS adıyla anılacak ve normal versiyonun 230 HP gücüne karşılık 310 HP güç üreterek sınırları zorlayan bir otomobil olacak. Normal TT bile manuel şanzıman ve önden çekiş ikilisiyle 0-100 km/s hızlanmasını 6,0 saniyede tamamlıyor ve 250 km/s son hıza ulaşabiliyor. Çift kavramalı şanzıman ve quattro 4 tekerlekten çekiş sistemiyle hızlanma verisi 5,3 saniyeye iniyor. daha fazlası içinse TTS 4,7 saniyelik gerçekten iddialı 0-100 km/s hızlanma değeri sunuyor. 184 HP güç üreten dizel motorsa sadece manuel şanzıman ve önden çekişli olarak sunulacak.