Otomotiv ile ilgili Türkiye’de yerleşik neredeyse her bireyin son aylardaki sohbet konusu nihayet çözüldü. FCA (Fiat Chrysler) ve PSA (Peugeot-Citroen-Opel) Grupları’nın birleşimi sonrasında Tofaş’ın akıbetinin ne olacağı merak konusuydu. Zira Türkiye’de, Stellantis’in birleşmeyi büyük bir hızla sonlandırdığı ülkelerden daha farklı bir durum vardı. Koç Hoding, Türkiye’deki üretim tesisinin sahibi ve FCA markalarının temsilcisi olarak masaya taraf sıfatıyla oturdu. Stellantis ise PSA döneminden kalma içgüdüyle her coğrafyada varlığını temsilciler yerine kendi sürdürmek yönünde hareket ediyordu. Tofaş’ın üretim için Stellantis’e ihtiyacı vardı ama Stellantis’in Tofaş’a alternatif yaratmak konusunda çok da endişesi varmış gibi görünmüyordu.

Sonuçtaysa birleşme belki de yerli sermaye açısından en iyi şekilde tamamlandı. Tofaş, Stellantis’in Türkiye operasyonlarını 400 milyon Euro karşılığında satın aldı. Böylece, halihazırda Fiat, Jeep, Maserati ve Alfa Romeo’nun temsilciliğini üstlenen Tofaş; Peugeot, Citroen, Opel ve DS markalarının da temsilcisi haline geldi. Bu birleşme, pazarın yarıya yakın bir kısmının da Koç Holding tarafından temsil edilmesi anlamına geliyor.

Bunun yanında Tofaş üretim tesislerinin Doblo sonrasındaki yeni görevlerinin bir kısmı da ortaya çıktı. Buna göre yakın gelecekte Tofaş, Stellantis’in K0 adı verilen orta sınıf ticari araç altyapısında 5 marka için üretim yapacak. Bu altyapı bugünlerde Citroen Jumpy/Spacetourer, Opel Vivaro/Zafira, Peugeot Expert/Traveller ve Fiat Scudo/Ulysse gibi modeller için kullanılıyor. Bu modellerin yeni nesilleri Tofaş tarafından üretilecek ve Tofaş ar-ge desteği de verecek. Bu arada 5. marka da muhtemelen bu modellerin şimdiki müşterisi Toyota olacaktır.

Son konu, mevcut modellerin geleceği: Doblo üretimi, yeni nesli İspanya’da üretilip ithal olarak Türkiye’de de satışa sunulmuşken 2023’ün Haziran ayına kadar bir önceki nesliyle devam edecek. Fiorino 2024’e kadar yaşayacak ve Egea/Tipo projesi de 2025 sonuna kadar bantta kalmaya devam edecek. K0 belki Doblo’nun boşluğunu dolduracaktır ama Egea sonrası için neler olacağını ancak bekleyip göreceğiz.

Bütün bu dönüşümün, otorite onayları dahil 2023’ün ilk yarısında sonuçlandırılması planlanıyor.