Pikaplar yükseklik ve boyla ilgili haklı takıntılara sahip toplumuzda sevilen araçlar. Sonuçta eğer paranız devasa bir SUV için yeterli değilse bir pikap almak o kadar da kötü bir fikir değil. Aradaki fiyat farkını anlatmak için bir örnek verelim; yepyeni bir VW Amarok’a ödediğiniz parayla ancak 8 yaşında bir VW Touareg satın alabiliyorsunuz. Madem ortada bu kadar büyük bir avantaj var, o zaman pikap alacaklar için iyi bir tavsiye vermek için çalışmaya başlayalım. Pikap denildiğinde akla Toyota ve Hilux’ın gelmesi neredeyse doğal bir sonuç. Eğer dünyadan haberleri izliyorsanız dikkatinizi çekmiştir, Ortadoğu’daki tüm militarize örgütler Hilux kullanır. Çünkü Hilux tam bir görev adamıdır ve bozulmak yorulmak bilmez. Bu sert görev adamının karşısına çıkardığımız VW Amarok’sa aslında VW’nin şu günlerde çok güçlü olan imajından faydalanan ve binek araçlardaki konforun önemli bir kısmını pikap dünyasına kazandıran bir model. Peki bu ikili arasındaki mücadelede kim geçer?
İç mekan
Hilux, bir Toyota’nın iç mekanı nasıl görünürse öyle görünen bir iç mekana sahip. Bu kimi zaman iştah kaçırır ama söz konusu pikaplar olduğunda ellerinizi çırpabileceğiniz kadar iyi. Alüminyum görünümlü kaplamalar, dokunmatik ekranlı müzik sistemi, şık direksiyon ve alttan aydınlatmalı göstergeler biraz algı bozulmasıyla kendinizi bir Lexus’un içindeymiş gibi hissedebileceğiniz bir alan sunumu oluşturuyor. Tabii ki plastikleri çok daha sert bir Lexus düşünmemiz gerekiyor. Sert plastik bu araçlar arasında seçeneksiz olarak kullanılıyor çünkü sert demek sağlam demek. VW de farklı bir düşünceye sahip değil. Plastikler yine sert ama kokpitte göze hoş görünmeyen bir bölge yok. Hatta Amarok’un kokpitini daha yumuşak malzemelerle Touareg’de görseydik yadırgamazdık. Binek araçlardan alınmış kumandalar ve krom süsler gibi detaylar hem dikkat çekici hem de kalite algısı yüksek bir kokpit yaratıyor.
Toyota Hilux: 6/10 VW Amarok: 7/10
Ergonomi
Yük taşımak için üretilmiş iki aracın bu bölümde zorlanması çok normal olurdu. Fakat bu ikilinin ergonomik sorunları markaların genel sorunlarıyla sınırlı. Örneğin Toyota’da kumanda birimleri biraz dağınık ve VW’de de havalandırma kumanlarının düğmeleri küçük. Tabii bir de küçük arka kapılar ve yüksek yapı nedeniyle arka kısma binme ve kasanın en dibindeki bir yükün nasıl çıkarılabiliceği gibi sorunlar da tüm pikaplarla paylaşılıyor.
Toyota Hilux: 7/10 VW Amarok: 8/10
Yaşam ve yükleme alanı
Eğer maliyeti birim alan üzerinden hesaplarsanız muhtemelen bu pikaplar pazarın en uygun fiyatlı araçları haline gelir. Amarok 5,24 metre uzunluğa ve 3,09 metrelik aks mesafesine sahip ve Hilux da 5,26 metrelik uzunluğa ve 3,08 metrelik aks mesafesine sahip. Bu ikisinin ne kadar büyük olduğunu anlamanız için, Audi Q7’nin sadece 5,09 metrelik uzunluğa ve 3 metrelik aks mesafesine sahip. Yani bolca metalden bahsediyoruz. Peki bu kocaman ebatlar bize ne kazandırıyor? Aslında beklendiği gibi geniş sayılabilecek yaşam ve yükleme alanları. Arka koltuklarda diz mesafesi bir orta boy sedanla boy ölçüşebilir ve kasaları da bir binek aracın düşleyemeyeceği kadar çok yük alabiliyor. Amarok kasa konusunda bir adım ilerde. Kasanın uzunluğu 1,55 metre ve en geniş yerinde de 1,62 metrelik açıklık sunuyor. Hilux ise 1,54 metrelik uzunluk ve 1,51 metrelik genişlik sunuyor. Bu değerlerin anlamı kasaların çok büyük olduğu ve dibindeki bir yükü almak için kasanın üzerine çıkmak zorunda olduğunuz. Tabii kasaların üzerinin açık olduğu ve hava şartları gibi insani yozlaşmaya karşı da yüklerinizin savunmasız olduğunu da unutmamalıyız.
Toyota Hilux: 8/10 VW Amarok: 9/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
Toyota Hilux’ta iki motor, iki çekiş sistemi ve iki şanzıman seçeneği sunuyor. Bolca seçenekten bahsediyor gibi görünebiliriz ama temelde 3 farklı Hilux’tan başkası yok. Arkadan itişli, manuel şanzımanlı ve 144 HP üreten versiyon aynı zamanda 4 tekerlekten çekişle de alınabiliyor. 171 HP güç üreten 3,0 litrelik motora sahip versiyonsa sadece 5 vitesli otomatik şanzıman ve 4 tekerlekten çekişle alınabiliyor. Amarok’ta da durum farklı değil. 2,0 litrelik motorun tek turboyla 140 HP güç üreten ve çift turboyla da 180 HP güç üreten iki versiyonu bulunuyor. Otomatik şanzıman ya da 4 tekerlekten çekiş sistemi isteyenler 180 HP üreten versiyona mahkum. Bizim konuklarımız, güçlü motor, 4 tekerlekten çekiş ve otomatik şanzımana sahip versiyonlar. Bu seçim özelinde incelediğimizde VW’nin teknolojisiyle Toyota’yı ezdiği düşünülüyor. Çift turbo beslemeli motoru hem daha güçlü hem de 420 Nm’lik torkuyla rakibinin 3,0 litrelik motorunun 360 Nm’lik tork verisinden daha iyisine sahip. 8 vitesli otomatik şanzımanı Toyota’nın 5 vitesli otomatik şanzımanından çok daha modern. Elektronik kontrollü çekiş sistemi de Hilux’ın mekanik sisteminden çok daha üstün. Yola çıkıldığında bu avantalar doğal olarak hissediliyor desek yalan olur. İki araç teknolojik olarak aynı nesle bile ait değil ama yolda ikisi de yeterince güçlü pikapların olması gerektiği gibi hissettiriyor. VW motorunun tork avantajı muhtemelen yüklü kullanımlarda fark yaratacaktır ama normal şartlarda Amarok rakibinden çok daha atak hissettirmiyor. Toyota’nın 5 vitesli otomatik şanzımanı da günü kurtarıyor; geçişleri yumuşak, kararları kesin ve motorla uyumu da yüksek.
Toyota Hilux: 16/20 VW Amarok: 16/20
Konfor, kullanım kolaylığı
Yumuşak süspansiyon sistemleri ve yüksek yanaklı lastiklerle Hilux ve Amarok konfor konusunda çok şanslı. Buna bir de motorların nispeten düşük gürültü oranları ve başarılı ses izolasyonu eklenince karşımızda potansiyel birer yürüyen oturma odası durduğunu söyleyebiliriz. Bu güzel tabloyu bozan arka akslardaki yaprak yaylar oluyor. İki pikap da zemin bozukluklarına iki farklı tepki veriyor. Ön aks darbeyi rahatça emiyor hatta üzerine biraz da yanal salınım yaparak hoş bir his veriyor. Arka akslarsa darbeyi emmek bir yana fazladan bir de uzunlamasına salınıma çevirerek kabine yansıtıyor. Bu etki en fazla arka koltukta hissediliyor. Bu bölümde bol yamalı asfalt üzerinde ilerlemek bile gerçekten can sıkıcı. Yine de VW’ni çok daha konforlu olan sürüşü nedeniyle tebrik etmemiz gerekli. En azından ön aks çok daha dengeli hissettiriyor ve makul bir hız korunduğunda arka aksın yeteneksizliği de görmezden gelinebiliyor. Pikaplar söz konusu olunca belirgin bir kullanım kolaylığından bahsetmek de zor. İki aracın da tüm özellikleri zorlu koşullarda hayatta kalmaları için ayarlanmış ve bu da şehir hayatı gibi rahat ortamlarda bolca sorun anlamına geliyor. Büyük ebatların yaratacağı sorunlara çözüm olarak Toyota geri görüş kamerası ve VW de ön ve arka park sensörleri sunuyor ama bunlar 4,6 metrelik araçların boşalttığı park alanlarına 5,2 metrelik bir araçla girmeyi kolaylaştırmıyor.
Toyota Hilux: 4/10 VW Amarok: 6/10
Arazi kabiliyeti ve güvenlik
Farketmişsinizdir bu bölümde yol tutuşun yerini arazi kabiliyetine verdik. Ama bu önemli konuyu da atlamamalıyız. Hilux yol tutuş konusunda daha yavaş gitmenin kimseye zararı olmaz mantığına sahip. Zaten yolda giderken de asla aksi yönde mesaj vermiyor. Amarok ise kendine daha fazla güveniyor ve bu konuda haklı da sayılabilir. Direksiyonu biraz daha hızlı çalışıyor ve süspansiyon sistemi de ESP’si de asfalt kullanımına daha hazırlıklı. Arazi kabiliyetlerine geldiğimizdeyse ortaya farklı bir tablo çıkıyor. VW otomatik şanzımanlı Amarok’ta elektronik kontrollü 4 tekerlekten çekiş sistemi kullanıyor. Toyota ise geleneksel çekiş sistemine sadık kalıyor. Zorlu koşullardaysa Hilux’ın neden bu kadar ünlü olduğu hemen anlaşılıyor. Toyota’nın çekiş sistemi hangi tekerleğin tutunduğuyla ilgilenmeden yoluna devam ediyor ve zorlanma belirtisi bile göstermiyor. Amarok ise durmasa da söylenmeye başlıyor. Bu farkı yaratan, Hilux’ta küçük bir vites kolu yardımıyla size gereken modu seçebilmeniz. Amarok ise bu modu bulabilmek için deneme-yanılma yöntemi kullanmak zorunda. Sonuç olarak eğer gerçekten zorlu yolları hedefliyorsanız ve yine de otomatik şanzımana ihtiyacınız varsa Toyota Hilux daha mantıklı bir tercih olacaktır. Toyota ilginç bir şekilde Hilux’ın donanım listesinde ESP’ye yer vermiyor. Buna karşılık Amarok ESP’yi standart olarak sunarken yan havayastıklarını da listeye dahil ederek rakibinin bir puan daha önüne geçiyor. Çarpışma güvenliği konusundaysa iki model de yetirince başarılı. VW Amarok Euro NCAP’ten 4 yıldız ve ANCAP’tan da 5 yıldız amış, Toyota Hilux ise ANCAP’tan 5 yıldızla ayrılmış. Zaten bu ikisiyle ilerlerken çarptığınız araç bir kamyon ya da otobüs olmadığı sürece bu yıldızlara bile ihtiyaç duymayacaksınız. Tabii emniyet kemeriniz koltuk sırtlığı yerine bedeninizi sardığı sürece.
Toyota Hilux: 6/10 VW Amarok: 6/10
Fiyat ve donanım
Bir pikabı SUV niyetine satın alıyorsanız otomatik şanzımanlı ve 4 tekerlekten çekişli versiyonlarla ilgileniyorsunuz demektir ve bu da 3 vakte kadar büyük bir ödeme yapmanız gerektiği anlamına geliyor. Öte yandan bu devleri bir Mini Cooper’dan biraz yüksek ve bir Audi Q3’ten biraz daha düşük fiyata satın almak da çok çekici gelebilir. İkili arasında kıyaslama yaptığımızdaysa Amarok’un çok daha zengin güvenlik donanımı listesiyle öne çıktığını görüyoruz. Buna karşılık Toyota konfor ekipmanlarıyla fark yaratmaya çalışıyor.
Güncel fiyat bilgileri;
Toyota Hilux fiyat listesi için tıklayınız
VW Amarok fiyat listesi için tıklayınız
Toyota Hilux: 10/20 VW Amarok: 12/20
Sonuç:
Eğer aradığınız şehirde kullanmak için bir pikapsa seçim kolay: VW Amarok sunduğu konfor, güvenlik ve teknolojiyle bu konuda rakibine karşı belirgin bir üstünlüğü sahip. Hilux’ın öne çıkabildiği tek konuysa otomatik şanzımanlı versiyonun arazi kabiliyeti.