Alfa tutkusu bambaşkadır. Bir Alfa Romeo, mutlulukla mükemmelliğin birbirinden ne kadar bağımsız olabileceğinin kanıtıdır. Kimi önemli kimi önemsiz hatalar Alfalar’ın olmazsa olmazıdır ama Alfalar kullanıcılarına unutulmaz bir deneyim yaşatır. Ne yazık ki otomotiv dünyası duygulardan çok mantıkla çalışır ve bu nedenle de Alman mükemmeliyetçiliği İtalyan duygusallığını geride bıraktı. Alfa Romeo son atılımından da beklenen büyük satış rakamlarını çıkartamadı ve yepyeni bir yönetimle yepyeni stratejiler izlemesine karar verildi. Bütün bunlar olmadan önceyse kompakt bir SUV’un tohumu atılmıştı. Şimdi de ilk meyvelerin tadına bakma zamanı. Kim bilir, belki de Tonale en güzel kompakt SUV olmaktan daha fazlasını verebilecek bir İtalyan’dır.

alfa romeo tonale türkiye

Öncelikle Tonale’nin yerini belirleyelim. Boyu 4,53 metre ve aks mesafesi de 2,64 metre. Bu rakamlar onu, Audi Q3, BMW X1 ve Mercedes GLA gibi rakiplerin karşısına yerleştiriyor. Tabii bu modellerin tamamının ikinci bir versiyonu daha var: Audi Q3 Sportback, BMW X2 ve Mercedes GLB. Tonale 3 markadan çıkan 6 modelle rekabet etmek zorunda. Bu dolu dolu rekabet yeni SUV için büyük bir şans, zira bu 6 model de kendi başarabileceklerinden çok burunlarındaki ızgaralara güveniyor. Yani Tonale’nin yapması gereken iyi bir kompakt SUV olup marka bağımlılarının aklını çelmek. 500 litrelik bagaj hacmi bunun için iyi bir başlangıç.

alfa romeo tonale türkiye

Tasarımdaki temel öğeler 2019’da tanıtılan Tonale konseptinden değiştirilmeden alınmış. Tabii Jeep Compass’tan alınan altyapının sınırları konsepte uygun olsun diye değiştirilmemiş, tam tersine konsept altyapıya uygun olsun diye değiştirilmiş. Sonuçta bazı oranlar bozulmuş ama 3 parçalı far tasarımı, kaslı profil ya da aracı enine kateden stop lambası tasarımıyla bu SUV’un diğerlerinden kolayca ayrışacağı açık gibi. Ön tamponda hala plakalık yok ama olsun, Tonale’yi plakasız hayal etmek de güzel.

alfa romeo tonale türkiye

İç mekanda Alfa Romeo gerçekten iddialı. Öncelikle malzeme kalitesi açısından rakiplerini geride bırakacağına söz veriyor. Bunun dışında teknoloji kullanımı konusunda da anlatacakları var. Öncelik tabii ki ekranlarda: 12,3 inçlik gösterge tablosu ve 10,25 inçlik bilgi-eğlence sistemi ekranı Tonale’nin kokpitindeki kontrollerden sorumlu. Alfa bu ekranları anlatmanın havalı bir yolunu bulmuş; buna göre Tonale’nin iç mekanında toplamda 22,5 inçlik ekran var ama ekranların birbirini tamamlamak gibi bir derdi yok.

alfa romeo tonale türkiye

İlginç bir şekilde FCA’in U-Connect’i Google’ın Android sistemini baz alırken, Tonale’nin multimedya sistemi Amazon’un sesli komut sistemi Alexa’yı kullanıyor. Tabii bunun da basit bir açıklaması var: Stellantis, yani Alfa Romeo’nun da dahil olduğu ve PSA ile FCA’in birleşiminden oluşan dev, kısa süre önce Amazon ile bir işbirliğine başladı. Sonuçta araç bilgi-eğlence sistemleri yeni çağdaki pahalı ar-ge faaliyetlerinden daha az pay almak zorunda ve ortaklıklar da bu sonuç için çok faydalı. Bu birlikteliğin ilginç bir getirisi olarak, Alfa Romeo Tonale’yi Amazon siparişlerinizin teslimat adresi olarak belirleyebileceksiniz. Amazon kuryesi geldiğinde Tonale kapılarını açacak ve paketiniz aracınıza bırakılacak. İlginç deneyimler bizi bekliyor.

Tonale’nin teknoloji gösterisi ekranlarla sınırlı değil. Eğer kullanıcı isterse Tonale’nin tüm yaşamını NFT olarak saklayabilecek. Şaşıran gözler için, NFT yani non-fungible token BlockChain tabanlı bir sertifika olarak kullanılacak ve Tonale’nin geçmişi bu sertifikada gösterilecek. Yani ikinci elde Tonale satın alırken basitçe bu sertifikayı sorabileceksiniz ve maniple edilemez bir gerçeklikle aracın tüm geçmişi sergilenecek.

Gelelim bir Alfa Romeo için en önemli konuya. Önce motor seçenekleri: Tonale yıl sonunda piyasaya sunulduğunda 3 hibrit ve bir de dizel motor seçeneğine sahip olacak. Dizel motor bizim Fiat Egea’dan yakinen tanıdığımız 1,6 litrelik Multijet motordan başkası değil. 130 HP güç üreten motor 6 vitesli çift kavramalı şanzımanla birlikte gelecek. Hibritlerden ikisi normal biriyse prizden şarj edilebilir hibrit yani PHEV. PHEV de tanıdık; Jeep Compass’ta kullanılan ve 1,3 litrelik benzinli motorun arka aksta konumlu bir elektrik motoruyla birleştiği, aktarmanın 6 vitesli ve tork konvertörlü otomatik şanzıman üzerinden yapıldığı mimari Tonale’ye de aktarılmış.

Diğer hibritlere gelirsek: Öncelikle bu iki versiyon gerçek hibrit değil, bunun yerine 48V elektrik sistemli bir hafif (mild) hibrit. Yani yolda sadece elektrik motoruyla ilerleyemiyorlar. Bu versiyonlar için tamamen yeni bir içten yanmalı motor kullanıyor. 1,5 litre hacimli benzinli motor hibrit için özel olarak geliştirilmiş, Miller çevrimiyle çalışıyor, turbo beslemeye, 350 bara ulaşan yüksek enjeksiyon basıncına ve 12,5:1’lik sıkıştırma oranına sahip. 130 HP ve 160 HP güç üreten iki versiyon bulunuyor, bunlardan güçlü olan değişken geometrili turboya sahip. Diğer hafif hibritlerden farklı olarak 0,8 kWs’lik küçük bir pil paketi ve 7 vitesli çift kavramalı şanzımanın içine yerleştirilmiş 15 kW’lık bir elektrik motoru, Tonale’nin kalkışlarını elektrikli yapabilmesini sağlıyor. Bunun dışında park manevralarını, dur-kalk trafikte ilerlemeyi ya da otomatik şanzımanlı araçların emekleme modunu da elektrik motoru üstlenebiliyor.

Sürüş dinamikleri için Alfa Romeo muhtemelen diğer her konudan daha fazla çalışmış. Önde ve arkada MacPherson süspansiyon sistemine sahip SUV’un ağırlık dağılımı mükemmele yakın olsun diye dört bir tarafındaki ağırlıklar özenle dağıtılmış. Sonuçta bazı versiyonlarda 52:48 bazı versiyonlardaysa 50:50 ağırlık dağılımı elde edilmiş. 13,6:1’lik direksiyon oranıyla en kıvrak kompakt SUV olma iddiası, tamamen elektronik kontrollü by-wire fren sistemiyle en kısa tepki sürelerine ve frekansa göre sertliği değişebilen Koni amortisörleriyle en keyifli sürüşe sahip kompakt SUV olma iddiaları tarafından takip ediliyor. İsteyenler elektronik kontrollü ve sertliği ayarlanabilen amortisörlerle bir basamak daha çıkabilecek. Bütün bunlar bir Alfa klasiği olan D.N.A aktif şasi kontrol sisteminin gözetimine bırakılmış. Seçilebilen sürüş profilleri ve elektronik diferansiyel kilidi sürüş keyfinin garantörleri olmaya çalışacak.

Son bir konu, klasik Alfa korkularından kurtulabilmeniz için garanti süresi, en azından Avrupa pazarları için 5 yıla çıkartılmış. PHEV versiyon için pil garantisi de 8 yıl ve 150 bin km olarak belirlenmiş.

alfa romeo tonale türkiye alfa romeo tonale türkiye alfa romeo tonale türkiye alfa romeo tonale türkiye alfa romeo tonale türkiye alfa romeo tonale türkiye alfa romeo tonale türkiye alfa romeo tonale türkiye alfa romeo tonale türkiye alfa romeo tonale türkiye alfa romeo tonale türkiye alfa romeo tonale türkiye