Pek çok küçük sınıf üyesi, sıkı kompakt sınıf HB’ler, son dönemde büyük başarı elde etmiş SUV’lar. Fransız üreticiler başarılarını pazarın alt kısmına yaymak konusunda çok iyiler. Fakat üst taraflarda pek varlık gösteremiyorlar. Orta sınıfta yıllardır VW Passat esareti altında yaşıyorlar, daha üst sınıflaraysa henüz sıra bile gelmedi. Örneğin Citroen yıllardır C5 üretmiyor, bu isim kompakt sınıfa ait bir SUV’da Aircross takısıyla yaşıyor. Karizmatik bir sedan olan C6’nın üzerinden de yıllar geçti ama zaten o da karizması kadar başarılı olamamıştı. Hal böyle olunca yeni tanıtılan C5 X’in omuzlarındaki yük bir hayli ağırlaşmış. Peki bu ortaya karışık menü başarı şansına sahip mi?

İşe önce boyutlardan başlayalım; EMP2 altyapının yenilenmiş bir versiyonu üzerinde yükselen C5 X, 4,80 metre uzunluğa ve 2,78 metre aks mesafesine sahip. Bu haliyle Citroen’in Avrupa pazarı için C6’dan bu yana ürettiği en büyük şey unvanına sahip. Hatırlatmak için; C6’nın boyu 4,90 metre ve aks mesafesi de 2,90 metreydi. Yine hatırlatma olsun, C5 sedan’ın boyu 4,78 metre iken, C5 Tourer’ın boyu 4,84 metre idi ve 2,81 metrelik aks mesafesini paylaşıyorlardı. Bu arada C6 adı Çin pazarında satılan bir sedan için hala kullanılıyor ve onun boyu neredeyse 5 metre.

Sonuç itibariyle oldukça iri bir otomobilden bahsediyoruz. Konumlandırma itibariyle 4,51 metrelik C5 Aircross’un bir hayli üzerinde yer alacak ama onunla aynı ismi paylaşıyor. C5 X’in tarzı daha önce tanıtılan C4’ü andırıyor. Bu modelle Citroen B SUV ve C HB pazarlarını kapsamayı planlıyordu. C5 X ileyse D Sedan, D SW ve belki de C SUV müşterilerini cezbetmeyi deneyecek. Modelin yerden yüksek yapısı devasa lastiklerle desteklenmiş. Çoğu versiyonda dar tabanlı ama büyük çaplı yeni nesil lastikler kullanılacak. Sonuçta ortaya tam bir crossover çıkmış olacak. Bu haliyle sedan müşterilerinin beğenisini kazanması zor. Yine de arka koltuk diz mesafesinin cömertliğiyle kendine şans yaratabilir. SW müşterileri içinse devreye 545 litrelik bagaj girecek.

İç mekana geçildiğinde dış tasarımdaki denemeler yerine daha sağlam atılmış adımlar görülüyor. Hatta belki bu tasarım gereğinden daha sağlamcı bile olabilir. C4’ü hatırlatan kokpit ilginçlik ya da yenilikçilik adına pek bir lafa sahip değil, sanki bir Alman’ın elinden çıkmış gibi. 12 inçlik HD ekran, yeni PSA arayüzüne ev sahipliği yapacak. Konuşma dilinde sesle komut, kişiselleştirilebilir ekranlar ve yüksek çözünürlük bugünün olmazsa olmazları arasında. Bu ekran telefon yansıtma işlemini kablosuz yapabilecek ama kısa süre önce tanıtılan Peugeot 308’de bu yapının çok daha devrimsel bir örneğinin zaten gösterilmiş olması gibi küçük bir sorun var. Bütün bunlara C5 X imzası olarak değerlendirilebilecek tek ekleme head-up gösterge ki bu da PSA modellerinden tanıdık bir uygulama. Fakat bu sefer şeffaf bir plastiğin üzerine yansıtılan hız verisinden biraz daha fazlası var. Cama yansıtılan gösterge, Citroen’in anlatımıyla, arttırılmış gerçeklik kullanarak örneğin yönlendirmeleri doğrudan yolun üzerine yansıtma becerisine sahip olacak. Belki aranılan yenilik dozu bu sayede elde edilir.

Karoserin altında tamamen bilindik uygulamalar mevcut, tek farkla, en azından şimdilik C5 X için Citroen dizel motorların varlığından bahsetmiyor. Bu durum Avrupa pazarları için hala büyük risk anlamına geliyor. Bu durumda da 1,6 litrelik benzinli motorun versiyonları C5 X’in tüm motor yelpazesi konumuna yükselecek. Prizden şarj edilebilir hibritler ve benzinli motorun tek başına kullanıldığı versiyonlar yeterli olmalı. Avrupa pazarından prizden şarj edilebilen hibritler eskisi kadar popüler değil ama bunun sonuçlarını ilerleyen dönemde görebileceğiz. Son olarak süspansiyon sistemi için diğer Citroen modellerinden tanıdık hidrolik yastıklamalı konfor amortisörleri görevlendirilmiş. Fakat normal versiyonlarda isteğe bağlı olarak hibrit versiyonlardaysa standart olarak bu sistemin aktif olarak sertlik ayarı olan bir versiyonu sunulacak. Sistem muhtemelen, yolu tarayarak zemin bozukluklarına göre süspansiyon ayarlamaları yapan ve DS’ten tanıdık Activ Scan’in yeni bir versiyonu olacak.

Sonuç olarak Citroen ilginç bir girişimle pek de güçlü olamadığı bir kaç sınıfta tek bir modelle var olma mücadelesine giriyor. Bunun sonuçlarının nasıl olacağını görmek içinse 2021’in sonun beklememiz gerekecek. Bu tarihte Citroen C5 X Avrupa’da piyasaya sunulacak. Sonrasında 2022 başlarında da Türkiye’de görmemiz olası.