Mercedes’in E Serisi alyapısı üzerinden geliştirdiği ve hayatımıza 4 kapılı coupe kavramını yerleştiren modeli CLS ikinci neslinin makyajlı versiyonuyla bir kez daha karşımızda. Modelin genel tasarım dili neredeyse hiç değiştirilmemiş. Hatta E Serisi’nde artık kullanılmayan Panton çıkıntıları da (arka çamurlukların önündeki kabarıklıklar) CLS’de kullanılmaya devam ediyor.

İç mekanda yenilikler daha fazla ama bunun iyi olduğunu söylemek zor. Tasarımcılar E Serisi’nin yaşlı iç mekanından kurtulmak adına CLS’ye yepyeni bir kokpit kazandırmış. Bunun anlamıysa anlamsız bir şekilde kokpitin ortasından yükselen kocaman bir ekrana, tıpkı diğer yeni modeller gibi CLS’nin de sahip olması.

Mercedes çok huzmeli LED farı ilk defa CLS’nin donanım listesine alıyor. Far, bir çok modelde kullanılan akıllı LED farın işlevlerine ek olarak, bir kamera yardımıyla karşıdan gelen trafiği algılıyor ve gerekli hallerde sadece karşıdan gelen sürücünün bulunduğu bölümdeki LED modülünü perdeliyor. Böylece uzun huzme kullanılmaya devam edilebiliyor. Yeni farların bundan çok daha önemli işleviyse, gündüz farlarını maviye dönüştürerek sürücüsüne, Mercedes’in tabiriyle sıcacık bir şekilde hoş geldin demesi.

CLS’nin giriş seviyesi dizel motoru uzun zamandır 2,1 litrelik CDI. Artık bu motorun 204 HP güç ve 500 Nm tork üreten (CLS250 CDI) versiyonu dışında 170 HP güç ve 400 Nm tork üreten versiyonu da (CLS220 CDI) sunuluyor. CLS’nin çoğu motoru yeni geliştirilen 9 vitesli otomatik şanzımanla sunulacak. Yeni şanzıman 7 vitesli otomatik şanzımanın üzerine geliştirilmiş ve fazladan iki oranla daha fazla yakıt tüketimini amaçlıyor.

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (C 218) 2014 Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (C 218) 2014

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (C 218) 2014 Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (C 218) 2014