Porsche Cayenne’i ilk tanıttığında karşısında öfkeli bir kitle buldu. Porsche hayranlarından oluşan bu kitleye göre Porsche’nin 911’den başka bir model üretmesi zaten saçmalıktı ama bir SUV üretmesi, üstelik de VW Touareg’in farklı gövde panellerine sahip bir versiyonu olan ve boxer motor kullanmayan bir SUV üretmesi düpedüz ihanetti. Fakat hayranların düşündüğünün aksine Porsche kar amacı güden bir ticari işletme ve Cayenne de Porsche’ye tarihinde görülmemiş karlılık oranı kazandırdı. 2002-2010 arasında ilk nesil Cayenne 276 bin adet satılırken, 2010’dan bugüne ikinci neslin satışları 300 bini geçti bile. Yani hala 911 kullanılıyor olduğunuz için Cayenne’e teşekkür edebilirsiniz.

Cayenne Diesel Cayenne S Diesel

İkinci nesil Cayenne’in, satış rakamlarının da gösterdiği gibi başarısı oldukça yüksek. Bu nedenle de makyaj operasyonundan neredeyse hiç değişmeden kurtulmayı başarmış. Tasarımdaki değişiklikleri anlamak için Cayenne uzmanı olmanız gerekli. Porsche’nin açıklamasına göre tüm karoser artık çok daha keskin hatlara sahipmiş. Bize göreyse ön tamponla farların hafifçe değişmesinden başka farklılık yok gibi. Sonuçta en dikkat çekici yenilik gündüz farlarının tampon yerine artık farların içine konumlandırılmış olması. İç mekanda Porsche bile açıklayacak değişiklik bulamamış. Tek fark, 918’den alınan direksiyon simidi. Bunun dışında arka koltuklar artık daha rahatmış ve havalandırmalı koltuk opsiyonu bu bölüm için de sunulmaya başlanmış.

Otomobilin tekniğinde daha ilginç yenilikler var. Örneğin aktif havalandırma girişleri artık standart olarak sunuluyor ve otomatik şanzımana da ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde otomobilin boşta süzülmesini sağlayan coasting fonksiyonu eklenmiş. Bunlar size ilginç gelmediyse, Cayenne’in artık tüm versiyonlarının turbo beslemeli olması ilginizi çekebilir. Geride kalan tek atmosferik motora sahip versiyon Cayenne S’ti ama artık o da çift turbo beslemeye ve 3,6 litrelik hacme sahip bir V6’yla yola çıkıyor. Yeni motorun yerini aldığı 4,8 litrelik V8’den her yönden daha iyi olduğunu tahmin etmek zor değil. Yeni motor selefinden 20 HP fazlayla 420 HP güç ve 50 Nm fazlayla 550 Nm tork üretiyor, üstelik bunu 1350-4500 d/d aralığında sürekli yapabiliyor. Bu farkların getirilerine değinmek gerekirse, sanki eskisi bir SUV olarak yeterince sıradışı hıza sahip değilmiş gibi yeni Cayenne S artık daha da hızlı bir SUV, 0-100 km/s hızlanması 5,4 saniye, son hızı da 259 km/s.

Makyajlı Cayenne’in Ekim ayındaki Paris Otomobil Fuarı’nda halka tanıtılması ve ardından da satışa sunulması bekleniyor.

Cayenne S E-Hybrid Interieur