Mercedes SUV akımını takibe en erken başlayan üreticilerden bir tanesi. ML, 1997 yılında piyasaya sunulduğunda bu alandaki büyük açığı doldurmuştu. Ne yazık ki akımın ne kadar genişleyeceğini Mercedes de tahmin edemedi. Diğer sınıflar için yeterli ataklığı ya hiç gösteremedi ya da gösterdi ama yeterince istekli davranamadı. Örneğin GLA. A Serisi altyapısı üzerinde yükselen bir crossoover olma iddiasındaydı ama daha çok yerden yükseltilmiş bir A Serisi gibi algılandı. Sonuçta başarısı sınırlı kaldı. Fakat bu durumun artık değişiyor. GLB ile Mercedes, kompakt sınıfa gerçek bir SUV hediye ediyor.
Detaylara geçmeden önce son haberi verelim: Mercedes GLB Türkiye’de satışa sunuldu. Sadece 1,33 litrelik benzinli motor ve 7 vitesli çift kavramaı 7G-DCT şanzımanla satılan GLB, Progressive ve AMG donanım seçenekleriyle geliyor. Progressive donanım seviyesiyle GLB 200’ün baz fiyatı 406 bin TL olarak belirlenirken, AMG donanım seviyesiyle fiyat 446.600 TL’ye çıkıyor. Progressive ile AMG arasındaki donanım farklılıkları, sadece AMG’de standart olarak sunulan açılır tavan, elektrikli bagaj kapağı, 19 inçlik jantlar ve ambiyans aydınlatması gibi kalemler içeriyor.
Mercedes GLB fiyat listesi için tıklayın.
Gelelim ana konumuza, GLB, GLA’nın varlığı devam ederken üretilecek olan daha sert karakterli bir kompakt crossover. Genel tasarım çizgileri kardeşinden daha köşeli ve belki biraz da kaba. Bu haliyle kimilerinin onu G Serisi’ne benzetmesi bekleniyor. Tam olarak bir arazi canavarı sayılmasa da GLB’nin iki farklı görünüme sahip olması heyecanı biraz daha arttırabilir.
Her ne kadar Mercedes’in kompakt sınıf ailesine ait olsa da GLB’nin ebatları biraz cömert seçilmiş: 4,64 metrelik uzunluğuyla aslında sınıfının ortalamasının sadece biraz üzerinde, ama 2,83 metrelik aks mesafesi neredeyse abartılı. Bu haliyle baktığımızda kompakt sınıftan çok orta sınıfa ait ve GLA’nın önünü kesmekten korkması için bir neden yok. Öbür tarafta ebatları GLC’nin müşterilerinin aklını çelebilir.
GLB’nin boyutları kompakt sınıftaki rakipler yerine Peugeot 5008, Skoda Kodiaq ve VW Tiguan Allspace gibi modellerle eşleşiyor. Henüz premium sınıfta tam bir eşleniği yok ama bu araçlar da ilginç bir rekabet ortamı sağlayabilir. GLB, tıpkı rakipleri gibi opsiyonel olarak 3 koltuk sırasıyla donatılabiliyor. İkinci sıra koltukları 14 cm kaydırmaya imkan tanıyan kızaklı sistem ve arka iki sırada 5 Isofix bağlantısı aileler için hazırlıklı olunduğunu gösteriyor. Tabii 3. sıra koltukların bu sınıfın geneli gibi sadece acil durumlar ya da çocuklar için yeterli olacağını öngörmek mümkün. 560 litre olarak açıklanan bagaj hacmi 5 koltuklu versiyonlar için geçerli ve oldukça iyi bir değer. 3. sıra koltukların devreye girmesiyle bu değerin 500 litrenin biraz altına düşeceğini tahmin etmek mümkün. Kokpit A ve B Serileri’nden pek fazla değiştirilmeden alınmış. Kalite algısı yüksek, MBUX arayüze sahip dokunmatik ekranı ve dijital gösterge tablosuyla da modern çağa uygun.
GLB’nin kaputu altında tüm önden çekişli Mercedes modelleriyle aynı güç merkezleri yer alıyor. Fakat iriliğinin neden olduğu farklılık nedeniyle olsa gerek en azından ilk etapta küçük hacimli güç kaynakları sınırlı olacak. Bizim için düşük vergi dilimine dahil tek versiyon 1,3 litrelik benzinli motorun 163 HP güç ve 250 Nm tork üreten versiyonuna sahip olan GLB 200. 7 itesli çift kavrmalı otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla üretilecek olması tabii ki değerli. Bunun dışındaki tüm motor seçenekleri 2,0 litrelik hacme ve 8 vitesli çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzımana sahip. Renault imzalı 1,5 litrelik dizel motorun ilerleyen dönemde ürün gamına dahil edilmesi de tabii ki beklenebilir. 2,0 litrelik motora sahip en güçlü versiyonlarda gelişmiş bir sürekli 4 tekerlekten çekiş sistemi (normal kullanımda 80:20 olan ön/arka güç dağlımı spor modda 70:30 ve offroad modunda 50:50 olarak değişebilecek) standart olarak sunulacak. Bu versiyonlar GLB 250 4Matic (224 HP güç ve 350 Nm tork) ve GLB 220d 4Matic (190 HP güç ve 400 Nm tork) olarak belirlenmiş.