smart’ın hikayesi çok büyük bir ihtirasla başlayıp aynı hızda sönen bir grafiğe sahip. İsviçreli saat üreticisi Swatch ve Daimler ortaklığında geliştirilen marka, Avrupa’da paralel park yerlerine dikine park edilebilecek kadar küçük ama bir Mercedes modelini kadar güvenli bir ulaşım alternatifi olan 2 kişilik otomobille tanıtıldı. Aslında bu potansiyel başarı hikayesi, daha araç piyasaya çıkmadan önce otoriteler tarafından dikine parkın imkansızlığının vurgulamasıyla son bulmuştu. Üzerine yüksek fiyatına karşın ilkel sürüş özellikleri eklenince de smart hoş bir şehir süsü olarak kaldı. Kontrolün Daimlere geçmesi sonrasında Mercedes markayı kurtarmak için farklı denemelere girişti. Önce Mitsubishi ile ortak küçük sınıf bir HB geliştirildi, sonraysa Renault ile ortak 4 kapılı bir garip mini otomobille devam edildi. Arada bir yerlerde ortadan motorlu coupe ve cabrio da markayı ayağa kaldırma çalışmalarının başarısız girişimleri olarak kayda geçti. Elektrikli versiyonlarla bile başarı sağlanamayınca smart artık tarihteki yerini almaya hazır hale gelmişti ama imdada bu sefer de Geely yetişti. Yüzde 10’a yakın Mercedes hissesini elinde tutan Çinli otomotiv devi, özellikle anavatanındaki büyüyen küçük elektrikli otomobiller pazarını besleyebilmek adına smart markasının yaşaması gerektiğine karar verdi. Geely’nin yüzde 50’lik hisseyi satın almasıyla da markaya taze para akışı sağladı. Bu akışın ilk meyvesi de #1 olarak anılacak olan elektrikli SUV.

Tasarımı Mercedes tarafından yapılan #1, Gordon Wagener ve ekibinin genel çalışma temposuna uygun bir tasarım.  Son dönem elektrikli Mercedes modellerinden alıntılar, biraz daha şirin bir çizgiyle birleştirilmiş. Böylece #1 ile birlikte aslında smart’ın gelecekteki tüm modellerinin nasıl görüneceğini de keşfetmiş oluyoruz. #1’in biraz alçağı, biraz uzunu, biraz maceracısı ve benzeri türevleri smart ürün gamını oluşturabilir.

Fotoğraflarda küçük bir SUV gibi algılansa da #1 pek ufak tefek bir araç sayılmaz: 4,27 metrelik uzunluğu B SUV ortalamasına uysa da 2,75 metrelik aks mesafesi iri bir C SUV’a daha yakın. Bu seçimin gerekçesi tabii ki piller için alan açmak. #1’in bagaj hacmi arka koltukların konumuna göre 273 litre ile 411 litre arasında değişiyor ve 15 litrelik ön bagaj da yükleme alanlarına ekleniyor.

Mercedes çizgileri iç mekanda da görülebiliyor. Bu bölümün tasarımındaki tek hedef, son dönemde fazlasıyla ihmal edilen ferahlık. Bunun için de büyük bilgi-eğlence sistemi ekranı dışında görüş açısının açık bırakılması istenmiş. Kokpit yapısı genel olarak alçak ve ince gösterge ekranı da fazladan alan kaybına sebep olmaması için tasarlanmış. Ön kısmı ortadan ikiye ayıran yüksek bir tünel, saklama alanları ve kol dayama için kullanılıyor. İlk görseller bilgi-eğlence sisteminde Mercedes’in MBUX’inden farklı bir arayüz çalıştığı izlenimi veriyor ki bu da çok garip olmazdı. Zira #1’in mühendisliği Geely tarafından üstlenilmiş.

Bunu okuyup hemen mateme başlamayın, Geely bünyesinde Volvo ve Lotus gibi iki mühendislik devini barındırıyor, yani smart emin ellerde. #1, Geely tarafından geliştirilen SEA (Sustainable Experience Architecture) isimli mimariyi kullanan yeni bir altyapı üzerinde yükseliyor. SEA mimarisi Geely bünyesinde geliştirilen ve neredeyse sınırsız ebat yelpazesine elektrikli araçlar tarafından kullanılmasının yanısıra talep eden diğer üreticilere de açık bir mimari. #1 bu mimaride üretilen ilk smart modeli olduğu için içeriği biraz gösterişli: 1,8 tonluk boş ağırlığa sahip aracın 272 HP güç ve 343 Nm tork üreten elektrik motoru arka aksta konumlu ve 66 kWs’lik bir pille besleniyor. Kullanılan lastik ebadına göre 420 ile 440 km arasında menzil sunması beklenen otomobil, üzerinde kurulu 22 kW’lık AC ve 150 kW’lık DC adaptörle geliyor. Bunun anlamı #1’in pillerinin yüzde 10’dan yüzde 80’e, AC yani normal şebeke elektriği üzerinden uygun bir şarj aletiyle 3 saatte ve yine uygun bir DC hızlı şarj istasyonundan da 30 dakikada şarj edilebileceği.

smart #1 için bolca bağlanılabilirlik seçeneği de oluşturulmuş. #1’i telefon uygulamasından çalıştırmak mümkün olacak, hatta aileniz ya da arkadaşlarınıza da uzaktan izin vererek aracı kullanmalarını sağlamak mümkün olacak. Bu kurulum, hedefte araç paylaşım uygulamalarının da olduğunun göstergesi. #1’in yıl sonuna doğru piyasaya sunulması planlanıyor.