VW’nin Brezilya’daki varlığı çok eskilere dayanıyor. 1953 yılında VW do Brasil adıyla kurulan şirket, 1956 yılında üretime başladı. Bu kulağınıza ilginç gelebilir, 1945’te biten İkinci Dünya Savaşı’nda yıkılmış Almanya’dan bir şirketin, 1950’lilerin başında dünyanın öbür ucunda bir girişimde bulunması neresinden bakarsanız bakın garip. Fakat tarihi gerçekler bu garipliği açıklıyor, savaş suçlarından aranan pek çok Alman’ın kaçış rotası Güney Amerika olmuştu. Bu nedenle de Güney Amerika’da geniş Alman toplulukları var. Zaten VW do Brasil’in kurucusu da geçmişinde en azından savaş suçundan yargılanmış bir Alman. Sonuçta Brazilya’da VW varlığı gerçekten güçlü. Alman markanın bu ülkede 3 tesisi bulunuyor ve 2019 yılında 200 milyonluk nüfusa sahip Brezilya’da yüzdi 15’lik pazar payı elde etmişler. Bunun için 349 bin binek araç satmışlar. Yani VW için Brezilya’nın Tofaş’ı demek mümkün. Bu konum gereği de VW, Brezilya’ya özel modeller geliştiriyor ve burada üretiyor. Nivus da onlardan bir tanesi.
Temel olarak küçük sınıf bir SUV olan VW T-Cross’un coupe karoserli versiyonu olan Nivus, VW’nin SUV atağında boşluk bırakmama stratejisinin bir ürünü. Modelin boyu 4,26 metre ve aks mesafesi de 2,56 metre. Yani oldukça uzun boya ama nispeten kısa aks mesafesine sahip bir araç. Bu değerler, Nivus’un T-Cross’la aynı aks mesafesine sahipken 15 cm daha uzun boyla geldiğini gösteriyor. Bu durum Avrupa için geçerli, Brezilya’da işler biraz daha karışık: VW, Brezilya pazarı için T-Cross’un farklı boyutlara sahip bir versiyonunu üretiyor. Bu versiyonun boyu 4,19 metreyken aks mesafesi de 2,65 metre. Yani küçük sınıf boyuna ve kompakt sınıf aks mesafesine sahip bir araçtan söz ediyoruz. Buna karşılık Brezilyalı T-Cross’un bagaj hacmi 373 litreyle sınırlıyken, Avrupa’lı T-Cross’un bagaj hacmi 385-455 litre arasında değişiyor. Nivus’un bagaj hacmiyse 415 litreyle ikisinin tam arasında. Bütün bu karmaşık boyut hikayesi, bize Nivus’un aslında ilk günden bu yana küresel pazarlama için geliştirildiğini gösteriyor.
İç mekanda Polo hisleri hakim ki bu durum şaşırtıcı değil. Dijital gösterge tablosu ve 10 inçlik bir multimedya ekranı, kullanışlılığı kanıtlanmış VW içerikleriyle birlikte sunuluyor. Bu bölümde en ilginç özellik multimedya sisteminde gizli. VW do Brasil, Nivus için kendi multimedya arayüzünü geliştirmiş. VW Play adı verilen arayüzde 10 inçlik ekrandaki menüler kişiselleştirilebiliyor, bir sanal marketten uygulama indirilebiliyor ve 10 GB’lık hafızada müzik ve benzeri içerikler saklanabiliyor. Bunun dışında sistem sürücünün aracın kullanımıyla ilgili sorularına da cevap verebiliyor. Böylece sürücülerin çoğunun kaçındığı kullanma kılavuzu okuma derdi de son bulabilir.
Nivus’un ilk açıklanan güç kaynağı tamamen Güney Amerika pazarı odaklı. Çeşitli yakıtlarla çalışabilen benzinli motorlar bu pazarın olmazsa olmazı ve bu nedenle Nivus’un kaputu altında 1,0 litrelik VW TSI’ının etanolle de çalışabilen bir versiyonu sunuluyor. Bu motor 6 vitesli otomatik şanzımanla birlikte sunulacak ve 128 Hp güç üretecek. Tabii bunun bizim için hiç önemi yok, zira Avrupa pazarları için hazırlanırken Nivus’un tüm yürüyen aksamı değiştirilecek ya da elden geçirilecek. Biz güncel VW benzinli motor ailesini beklemekte özgürüz, yani 1,0 litrelik TSI ve 1,5 litrelik TSI motorlar DSG şanzıman birlikteliğinden Nivus’un kaputu altında sunulacak.