Şehirde SUV kullanımının öncülerini saymak gerekirse Land Rover Discovery’i atlamak olmaz. Discovery hem balta girmemiş ormanlarda ilerleyebilecek kadar yetenekli hem de şehirde kullanılabilecek kadar medeni bir araç olarak geliştirildi. Bugün hüküm süren 3,5’tan 4. nesil (güncel versiyon aslında 3. neslin makyajlı hali ama makyaj kapsamının genişliği nedeniyle Discovery 4 olarak tanımlanıyor) hem yeterince lüks içeriyor hem de yeteneklerinden feragat etmemiş bir üretim. Peki 5. nesil neler getirecek?
Bu sorunun cevabını vermeden önce en yeni bilgi olan Türkiye fiyatlarından bahsetmeliyiz. Detaylarını alttaki linkten ulaşabileceğiniz resmi fiyat listesinden de görebileceğiniz üzere 2,0 litrelik dizel motoru sayesinde yeni nesil Discovery selefine göre çok daha uygun bir başlangıç fiyatına sahip. Ne yazık ki bu durum rakipleriyle kıyaslandığında aynı derecede etkileyici olamıyor. Bu noktada dizel motorun hem 180 HP güç üreten hem de 240 HP güç üreten iki versiyonu olması Discovery’nin kurtarıcısı olmuş. Aslında 240 HP güç üreten versiyonla Discovery en önemli rakipleri olan ve yine 2,0 litrelik dizel motora sahip BMW X5 ve Volvo XC90’a kıyasla biraz daha yüksek satış fiyatına sahip. 180 HP güç üreten versiyon ise bu sınıfa ait bir araca 450 bin TL’nin altında bir fiyata sahip olabilmek için tek yol gibi görünüyor. Tabii bu anlık kur değişikliklerinden bağımsız bir tespit ki aşağıdaki link de güncellik için var.
Yeni nesil Land Rover Discovery fiyatları için tıklayın.
Yeni nesil Discovery SUV pazarındaki yumuşama etkilerinden nasibini almış. Land Rover inatla yeni neslin seleflerini utandırmayacak arazi performansına sahip olduğunu iddia ediyor ama aslında kimsenin bununla ilgilendiği de yok. Yeni Discovery etkinliğin içinde yer almak yerine etkinliğin düzenlendiği yere konforlu bir şekilde ulaşmak için kullanılacak. Bunun için de oldukça donanımlı olduğunu şimdiden söyleyebiliriz. Dış tasarımda Discovery Sport’la gereğinden fazla ortak yöne sahip olması dikkat çekici. Arka kısımdaki asimetrik plakalık bir Discovery geleneğidir. Kutu benzeri tasarıma hareket getiriyordu ve çift bagaj kapağının üst taraftaki kısmını daha aşağıya indirmek için kullanılırdı. Bu özellik yeni nesle de taşınmış ama artık işlevsel değil, hatta bize biraz garip bile geldi.
Aracın dış tasarımı gibi iç mekan tasarımı da güncel Land Rover ürün gamından çok uzaklaşmadan yapılmış. Büyük bir dokunmatik ekran üzerinden farklı özelliklere kumanda etmek mümkün olacak. Hatta ikinci ve üçüncü sıra koltukları bu ekran üzerinden ya da akıllı telefonunuza kurduğunuz bir uygulama üzerinden yatırabileceksiniz. Bu sayede 2500 litreye ulaşan yükleme alanını açığa çıkartmak mümkün olacak. İç mekanda bir diğer ilgi çekici özellik güne uyum için gösterilen çaba. Örneğin havalandırma kumandalarının bulunduğu panel katlanarak bir saklama gözünü açığa çıkartıyor ve donanıma göre 9 taneye kadar USB bağlantı noktası sunulabiliyor.
Discovery değişen görev tanımı nedeniyle tamamen farklı bir üretim mantığıyla hayat bulmuş. Artık ön aksta çift kollu bağlantılar sunulurken arka aksta da integral çok kollu bağlantılar sunuluyor. Merdiven şasi tarihe karıştı ve yerini alüminyum monoblok aldı. Bu sayede selefinin küçük bir gezegeni andıran 2,6 tonu aşkın boş ağırlığına karşın yeni nesil Discovery, küçük bir ay gibi 2,2 ton civarında boş ağırlığa (450 kg’a kadar hafifleme yaşanmış) sahip olabilecek. Şaka bir yana ama bu seviye aslında büyük SUV’lar için ortalamayı gösteriyor, yani Discovery bütün fazladan kilolarından kurtulmuş.
Motor kaputu altında hayat 4 silindirle başlayacak. Ingenium motor ailesine ait 2,0 litrelik dizel motor Discovery’de iki farklı güç çıkışıyla yer alacak. Bunlardan biri artık tanıdık olan ve tek turbo beslemeyle 180 HP güç ve 430 Nm tork üreten versiyon ve Td4 koduyla anılacak. Diğer versiyonsa yeni tanıtılan ve kısa süre önce Range Rover Sport’ta da kullanılmaya başlanan çift turbolu versiyon. 240 HP güç ve 500 Nm tork üreten bu versiyon Sd4 koduyla anılacak. Yine de 6 silindir isteyenler içinse Td6 motor 258 HP güç üreten versiyonuyla sunulacak. Bütün bu motorlar 8 vitesli ZF otomatik şanzımanla sunulacak. Hem daha yeni bir üretim olan hem de Ingenium dizelleriyle uyumu çok daha üst düzeyde olan 9 vitesli otomatik şanzımanın neden kullanılmadığı bizim için de merak konusu.
Discovery’nin birbirinden ilginç yardımcı donanımları var, örneğin römork çekerken direksiyon yardımı verebiliyor ya da arazide sürüş şartlarını algılayıp çekiş modunu kendi seçebiliyor. Bunun dışında isterseniz Discovery’i eskiden olduğu gibi çift vitesli bir transfer kutusuyla donatıp arazi takviyesine de sahip olabiliyorsunuz. Anlayacağınız Land Rover modelinin şanının sürdürülmesi için elinden geleni yapmış.