Mercedes tarihinin en büyük yatırım sürecinden geçiyor ki tarihi gerçekten uzun: 140 yıla yakın ömrüyle en eski otomobil üreticileri arasında ve görece de otomobilin ilk döneminin en etkili markası. Yeni dönemse biraz daha çetrefilli ve yıldızlı marka bu yeni duruma ayak uydurmaya çalışıyor. Bu çalışmanın ilk meyvesi de 3. nesil CLA.

Öncelikle CLA’nın tercih edilme nedenine bakmak lazım. Zira bu giriş seviyesi Mercedes sedanı aslında bir 4 kapılı coupe ve şimdiye kadar muazzam bir başarı emaresi göstermiş değil. Fakat yeni döneme çok uygun özellikleri var: Hem sportif hem de premium algısını vurguluyor, alçak yapısı sayesinde rekor menziller üretmeye müsait ve tabii ki 3 hacimli seven dev pazarlara çok uygun. CLA ile devam etmenin bir diğer anlamı da, A Serisi ve B Serisi gibi diğer kompakt sınıf üyelerine veda etmek. GLA ve GLB varlıklarını sürdürecek ama Mercedes kompakt sınıf ailesi 7 üyeden 4 üyeye gerilemiş olacak. CLA’nın SW versiyonu devam ederken A Serisi Sedan da varlığını pek gösteremeden tarihe karışmış olacak.

CLA’ya geri dönecek olursak, öncelikle burada kullanılan teknolojiler çok kurcalanmadan diğer modellerde de kullanılacak. Yani bir nevi GLA ve GLB’nin yeni nesillerinin içerikleri de ortaya çıkmış oldu. CLA tasarım konusunda klasik Mercedes tutuculuğuyla şekillendirilmiş. Bolca yıldız motifi otomobilin etrafını ve aydınlatma elemanlarını sarıyor ve klasik CLA profili yeni burun ve arka tasarımla birleştiriliyor. Otomobilin 4,72 metrelik uzunluğu da 2,79 metrelik aks mesafesi de orta sınıfa göz kırpar nitelikte. CLA’nın artan boyutlarına rağmen bagajı 460 litreden 405 litreye gerilemiş ama elektrikli versiyon 101 litrelik ön bagajıyla bu eksiği giderebilecek. Bu arada CLA, 90 yıl önce üretilen 130’dan bu yana önünde bagajı olan ilk Mercedes olacakmış.

Otomobilin iç mekanı ekranlar için hazırlanmış. Tam bir kokpitten bahsetmek imkansız zira 90 derece açıyla yerleştirilmiş bir cama iliştirilmiş direksiyon için bu tanım fazla sofistike olur. Mercedes mühendisliğinin zirvesini gösteren bu cam, bir değil, iki değil, tam üç tane ekranı barındırabilecek. 3 ekranlı bir otomobil, bildikleriniz bir anda değişti değil mi? Diğerlerinin aynısını üretmesi muhtemelen Mercedes’in CLA’yı satışa sunmasından daha kısa sürecektir ama olsun. Yapay zekaya, bulut teknolojisine, bir sürü işlemci gücüne sahip bu ekranlar sayesinde CLA, şimdiye kadar üretilmiş en akıllı Mercedes olacakmış. Yani yeni CLA, cebinizdeki telefonun tekerleklisi gibi olacak, ihtiyacı olan birileri varsa büyük gelişme.

Şaka bir yana, CLA Mercedes tarafından geliştirilen işletim sistemi MB.OS’in kullanıldığı ilk model olacak. Tüm araç sistemleri ve donanımları (sensörler, radarlar vs) aynı yazılım üzerinden çalıştırılacak ve gerekli düzenlemeler için anlık olarak kullanılabilecek. Bu sayede CLA’nın kullanıcı deneyiminin üst düzeye çıkması sağlanacakmış. Bugüne kadar bu tarz denemelerin sonucu kaotik hata sağanakları şeklinde gerçekleşti ama Mercedes bu sefer kendinden emin. Zira otomobil üreticileri yavaş yavaş donanım yerine yazılım şirketi olmanın önemini anlıyor gibi. Tabii bu da bildiğimiz şekliyle otomobilin ölümünü simgeliyor ama olsun.

Gelelim diğer konulara: CLA elektrikli ya da benzinli olarak satın alınabilecek. Elektrikli versiyon tamamen yeni geliştirilmiş 800V mimariye sahip. Mercedes bu konu üzerinde çok duruyor çünkü gerçekten de elektrikli otomobiller konusundaki asıl gündem mimariye bağımlı. Mercedes’in iddiasına göre CLA’nın 325 km’lik menzil için şarj aletinde sadece 10 dakika geçirmesi yeterli olacak. Hatta tam olarak Mercedes PR’ın kelimeleriyle: ‘Neredeyse yakıt doldurmak kadar hızlı’. Tabii, kablosuyla boğuşup şarj aletini bağladınız-kartı okuttunuz-bağlantı kuruldu-her şey tamam-şarj başladı süreçleri bunun dışında kalıyor. Bu arada Avrupa’da kimi hizmet sağlayıcılar Teslavari hızlı şarj bağlantılarına da imkan tanıyor.

Sözün özü 320 kW’lık DC şarj gücü CLA’nın en önemli silahlarından bir tanesi olacak. Tabii Mercedes bir şeyle yetinerek bugünkü konumuna ulaşamazdı. Bu nedenle elektrikli CLA iki vitesli olacak. Tüm versiyonlarda arka akstaki elektrik motoruna entegre şanzıman bulunuyor (birinci vites 11:1, ikinci vites 5:1) ve bu sayede de hem hızlı kalkış hem de yüksek hız verimliliği birleştirilebiliyor. 0,21 cW’ye kadar inebilen rüzgar direnç katsayısı, yeni düşük sürtünmeli yürüyen aksam elemanları, yeniden yorumlanmış geri kazanım freni, ön koşullama, ısı pompası ve 85 kW/s’lik bataryasıyla CLA 792 km menzile ulaşabilme iddiasında.

Elektrikli CLA ilk etapta iki versiyona sahip olacak. Arkadan çekişli CLA 250+ (200 kW-268 HP güç ve 335 Nm tork) ve önde ikinci bir motora sahip olan CLA 350 4MATIC (260 kW-348 HP güç ve 515 Nm tork). İkinci elektrik motoru ana motordan tamamen farklı bir teknolojiye sahip ve sadece fazladan güç ya da çekiş kabiliyeti ihtiyacı olursa devreye giriyor. Son olarak elektrikli CLA’nın resmi adı CLA with EQ Technogy, yani EQ adına yapılan yatırımın çıkması için biraz daha zaman gerekiyor.

Diğer CLA versiyonu ise benzinli motora sahip ve CLA hybrid olarak anılacak. Dış tasarımda gerçek bir ızgaraya sahip olmasıyla elektrikli kardeşinden ayrılabilecek olan CLA hybrid’in kaputu altında 1,5 litrelik benzinli motor yer alıyor. Mercedes’in 4 silindirli olmasıyla övündüğü ve M 252 olarak andığı motor, aslında yeni bir motor ailesinin parçası. Tamamı alüminyumdan üretilen bu aile, Nanoslide silindir içi kaplama sayesinde sürtünme kayıplarını en aza indirirken rektefiye umutlarını da suyla karıştırıyor. Bunun dışında elektrikli klima kompresörüne de sahip, yani park halinde de iklimlendirme yapabiliyor.

Motorun en önemli yardımcısıysa yeni şanzıman. 8 vitesli ve çift kavramalı şanzıman (8F-eDCT), aynı zamanda invertör ve elektrik motoruna da ev sahipliği yapıyor. Ayrıca şanzımanın tüm hareketleri de elektro-hidrolik olarak gerçekleştiriliyor. Elektrik motoru şanzımanın iki şaftını da kullanabiliyor. Bu sayede de hızdan bağımsız olarak motora destek olabiliyor ve 20kW’ın altında güç beklenen durumlarda da aracı tek başına ilerletebiliyor. Şanzıman daha verimli süzülme (aracın kendi ataletiyle ilerlediği durumlar) için yürüyen aksamdan tamamen ayrılabiliyor ve her viteste 25 kW’a varan geri kazanım sağlayabiliyor. Bu sayede de 48V’luk sistem 1,3 kWs’lik lityum-ion bataryayı hızlıca şarj ediyor. Son olarak benzinli motora sahip CLA, elektrikli versiyondan farklı olarak önden çekişli olacak. Yani CLA sürüş sistemlerinin ve mekaniklerinin hem önden hem de arkadan çekişe uygun olması gerekiyor. Maliyet düşürmek için güzel bir yöntem.

Bütün CLA versiyonları, üreticinin Rastatt/Almanya’da kurulu tesislerinde üretilecek. Bu tesis önden çekişli Mercedes modelleri için üretim üssü konumunda ve bu konumu değişmeyecek. İlerleyen dönemde GLA ve GLB de CLA’ya eşlik etmeye devam edecek. Yeni nesil Mercedes CLA’nın Türkiye’de yılın son çeyreğinde önce elektrikli ve takiben de benzinli motorla satışa sunulması bekleniyor.