Mercedes’in vanı Vito’nun yeni nesli ülkemizde satışa sunuldu. Vito’nun ülkemizde Panelvan’ın yanısıra, yarı yük yarı yolcu kullanımı için geliştirilen Mixto ve Kombi’nin yanında sadece yolcu taşımacılığı ve aile kullanımı için geliştirilen Tourer ve Select versiyonları da sunulacak. Panelvan dışındaki tüm versiyonlarda giriş seviyesi 111 CDI kodlu 1,6 litrelik dizel motor oluşturacak. 6 vitesli manuel şanzımana sahip olan ve 114 HP güç, 270 Nm tork üreten bu motorun gücü ön aksa aktarılıyor. Bu haliyle 8+1 oturma düzenli bir Vito Tourer’ın başlangıç fiyatı 82.930 TL olarak belirlenmiş ki bu değer dizel motorlu kompakt sınıf sedanların bir kısmından çok da yüksek değil. Yeni Mercedes Vito’nun fiyat listesi için tıklayın. Peki yeni Vito’dan neler beklemek gerekli?
Yeni ticari vanın tasarımı kardeşi V Serisi ile oldukça benzer. Hatta ikili arasında ızgara ve yan sinyallerin yeri (V Serisi’nde dikiz aynasında, Vito’da çamurlukta) dışında ciddi farklar da yok. Fakat benzerlikler karoser tasarımıyla son buluyor. Vito’nun iç mekanı çok daha ticari bir havaya ve daha sıradan tasarıma sahip. V Serisi’nin binek Mercedes modellerini kıskandıran çizgilerinden eser yok ama yine de büyük ilerleme sözkonusu. En önemlisi, artık Vito küçük eşyalarınız için bir kaç saklama alanına sahip.
Daha büyük eşyalarınız için Vito eskiden beri çok daha hazırlıklıydı. Van, yine 3 farklı karoser tipiyle üretilecek. Bunların tamamı yerini aldıkları modelden 14 cm daha uzun. Normal şartlarda bu uzama için abartılı tanımı yapılabilirdi ama uzama yaya koruma normlarını desteklemek için değişen burun tasarımı kaynaklı. Zaten kısa Vito’nun 4,89 metrelik boyunu, 5,14 metrelik ve 5,37 metrelik versiyonlar takip ederken 3,20 metrelik ve 3,43 metrelik aks mesafeleri değişmeden kalmış.
Vanın altyapısı baştan aşağı yenilenmiş. Sonuçta artık karşınızda eskisinden de fazla seçeneğe sahip bir van bulunuyor. Hatta Mercedes için seçenek sayısı konusunu abartmış bile diyebiliriz. 3 uzunluk, 2 aks mesafesi ve 3 karoser seçeneğinin yanında, Vito’yu 2 farklı dizel motor ve önden, arkadan ya da 4 tekerlekten çekişli olarak satın alabileceksiniz. Baz dizel motor, Renault’dan alınan 1,6 litrelik motor olacak ve sadece önden çekişle satılacak. Mercedes bu motor ve çekiş sistemiyle hafif ticarilere hem fiyat hem de yükleme kapasitesi bakımından rakip olmayı hedefliyor. Tabii en önemli rakiibi olan VW Transporter’ın da önden çekişli olduğunu atlamayalım. 1,6 litrelik dizel motor Vito’da 88 HP güç ve 230 Nm tork ve 114 HP güç ve 270 Nm tork üreten versiyonlarıyla kullanılacak ve sadece 6 vitesli manuel şanzımanla satılacak.
2,1 litrelik dizel motor, 136 HP güç ve 330 Nm tork, 163 HP güç ve 380 Nm tork ve 190 HP güç ve 440 Nm tork üreten versiyonlara sahip olacak. Bu motor, arkadan itişli ya da 4 tekerlekten çekişli tercih edilebildiği gibi 6 vitesli manuel şanzımanın yanında 7 vitesli otomatik şanzımanla da donatılabilecek.
Vito’nun yolcu taşımak için geliştirilmiş modelleri bundan böyle Tourer adıyla anılacak ve Base, Pro ve Select olmak üzere 3 farklı donanım seviyesine sahip olacak. Bu versiyonlarda sunulacak yardımcı güvenlik sistemleri binek Mercedes modelleriyle aynı olacak. Select versiyonunda 8 tane havayastığı standart olarak gelecek ve versiyonlara göre standart ya da isteğe bağlı olarak otomatik park yapabilen aktif park yardımcısı, yönlendirmeye müdahale edebilen yan rüzgar destek sistemi ya da lastik basınç sensörü gibi donanımlar alınabilecek.