Birbirinin aynısı tasarımlar ve yenilikçilik yerine marka imajına sığınan bir strateji. Audi’nin son yılları ışıltılı olmaktan çok uzak. Dahası bu durumu yenmek adına pek bir hareket de gözlenmiyor. Kim bilir, belki yeni nesil A1 bunu değiştirir.
Dış tasarım açısından bakıldığında işlerin iyi olduğu söylenebilir. 4,03 metrelik otomobil olduğundan daha dolgun ve kaslı görünüyor. Bu haliyle küçük bir A3 yakıştırması çok sıradan ve güncel nesiller açısından biraz zorlama olacaktır ama yeni nesli tanıtıldığında A3 için büyütülmüş bir A1 diyeceğimize neredeyse eminiz. İç mekan Polo ve Ibiza’dan tanıdık görsel öğelerin Audi genetiğiyle buluşmasını sergiliyor. VW tarafından dünyanın en değerli ve az bulunur gösterge tablosu olarak konumlandırılan dijital ekran, ilginç bir şekilde A1’in standart donanım listesinde yer alacak. Bunun yanında MMI artık sadece arayüz olarak A1’de kullanılacak. Kullanım içinse dokunmatik ekran tercih edilmiş. İç mekandaki öğelerde bolca kişiselleştirme seçeneği olacak ama bunların ülkemiz için geçerli olmayacağını öngörebiliriz. 335 litrelik bagajı A1’in kullanışlılığı için çok iyi haber, bu değer Polo ve Ibiza’nın gerisinde kalsa da sınıf ortalamasının bir hayli üzerinde.
Motor bölmesinde sürpriz yok. 1,0 litrelik TFSI (TSI’ın Audi’deki adı) ve onun 95 HP güç üreten versiyonu başlangıç seviyesini oluşturacak ve yol 200 HP güç üreten TFSI motora kadar uzanacak. Audi’nin evlere şenlik yeni isimlendirme yönteminde, örneğin 1,5 litrelik TFSI motor A1 35 TFSI adıyla anılacak, 2,0 litrelik TFSI motorsa A1 40 TFSI olarak anılacak. Benzinli motorların tamamı partikül filtresine sahip ve Euro 6d emisyon normlarını karşılıyor.
Yeni nesil A1 Sportback’in sonbahar aylarından itibaren satışa sunulması bekleniyor.