Crossoverlar değer kazandıkça tüm üreticilerin ilgisini çekiyor. Audi ise yerden yüksek araçlara nispeten geç tepki veren üreticilerden biri olsa da bu akımı ürün gamına yayma konusunda büyük bir isteklilik gösterdi. Bu sayede kompakt crossoverı ikinci nesline ulaşan az sayıdaki üreticiden biri de Audi oldu. Q3, ikinci nesliyle daha fazla Audi gibi hissettirmeye hazır.
Detaylara geçmeden önce son haberi paylaşalım; Audi Q3’ün yeni nesli Türkiye’de batışa sunuldu. 1,5 litre hacimli ve turbo beslemeli benzinli motor, öden çekiş ve S tronic çift kavramalı şanzımanla satışa sunulan Q3 35 TFSI versiyonu, Advanced isimli baz donanım seviyesiyle 638 bin TL’lik başlangıç fiyatına sahip. S line donanım seviyesiyleyse fiyat 659 bin TL’nin üzerine çıkıyor.
Yeni Audi Q3 fiyat listesi için tıklayın.
Yeni neslin ebatlarında önemli değişiklikler var. 4,48 metrelik boyu selefinden neredeyse 10 cm daha uzun. Aracın yüksekliği azalırken (-0,5 cm) genişliği artmış (+2,5 cm). Bu rakamların yaratması beklenen farklılık, ilk nesil Q3’ün leylek bacaklı görüntüsü yerine daha dolgun bir araç gibi algılanması. 2,68 metrelik aks mesafesi hem selefinden 7,7 cm daha fazla hem de sınıf ortalamalarını tutturmuş. Bu sayede arka koltuk yolcuları için daha fazla alan sunulabilir. Q3’ün bagaj hacmi 530 litre.
Q3’ün kokpiti bir önceki nesil A3’ten geliyordu ve büyük bir şanssızlık eseri bu kokpit yapısı da güne uygunluk konusunda en kötü Audi kokpitiydi. Zira A3, Q3 piyasaya sürüldüğünde sonbaharını yaşıyordu. Yeni nesil bu tür sorunlara sahip değil. A3 yine sonbaharında bir model ama bu sefer Q3’ün kokpiti ondan alınmak yerine A1’le ve A6’yla tanıtılan yeni Audi stiline uygun olarak sıfırdan tasarlanmış. Muhtemelen gelecek nesil A3 de aynı kokpiti kullanacaktır. Yeni kokpit yapısı donanım listesine göre bir çok teknolojik detayla donatılabiliyor. Baz versiyon 8,8 inçlik MMI ekranıyla gelirken opsiyonel olarak gösterge tablosu da LCD ekranla değiştirilebiliyor. Üst versiyonlarda 10,2 inçlik MMI ekranı ve 12 inçlik gösterge tablosuyla oldukça modern bir görünüm sunuluyor. Sorun şu ki bu tarz büyük ekranlar ve dijital gösterge tabloları artık gereğinden fazla yaygın ama VW Grup hala bulunmaz hint kumaşı muamelesi yapmayı sürdürüyor.
Motor seçenekleri konusunda önemli bir yenilik ya da sürpriz yok. 1,5 litrelik yeni TSI ya da Audi’deki adıyla TFSI motor 1,4 litrelik motorun yerine baz motor olarak kullanılacak. 150 HP güç üreten bu motorun DSG çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla birlikte sunulması büyük ihtilam ama sadece önden çekişli olacağı da kesinleşmiş gibi. Diğer motor seçenekleriyse 2,0 litrelik hacme sahip TFSI ve TDI makineler olacak ve ilk etapta tamamı 4 tekerlekten çekişli olarak satılacak.