Honda Jazz’ın gönlümüzde ayrı bir yeri var. Otomobilin sadece kullanıcısı için geliştirilmiş bir formu olan Jazz, küçük boyutuna büyük kullanışlılık sığdırması ve temel fonksiyonlarında herhangi bir eksiğe sahip olmamasıyla yıllardır pazarda kendine yer edindi. Üstelik bu başarısını kimi zaman pazardan kaybolmasına rağmen sürdürmeyi başardı. Nesil değişimlerinde yaşanan bu küçük boşluklar Jazz fanatiklerini yıldırmadı ve yine yeniden yeni Jazz modellerini satın almayı sürdürdüler. Şimdiyse Jazz değiştirme mevsimi yaklaşıyor.
Detaylara geçmeden önce son haberleri paylaşalım: Yeni Honda Jazz Türkiye’de satışa sunuldu. Sadece Executive isimli zengin donanım seviyesiyle satışa sunulan küçük sınıf vanın fiyatı normal versiyon için 310.000 TL ve yerden yükseltilmiş Crosstar versiyonu için 320.000 TL olarak belirlenmiş. Arka yan, orta ve sürücü diz havayastığını kapsayan 10 havayastığı, Honda Sense paketi dahilindeki otomatik fren yapabilen çarpışma önleme sistemi gibi güvenlik donanımlarının yanında kablosuz telefon yansıtma gibi konfor donanımlarının da standart olarak sunulması bu fiyat seviyesini haklı çıkartabilir.
Yeni nesil Jazz, öncelikle bilinenleri korumaya devam edecek. Bu merakla beklenen bir haber ve kimileri Honda’nın genele uyacağı ya da Jazz Type R gibi garip bir hevesin peşinden koşacağı günün kabuslarını görüyor. Muhtemelen bu asla olmayacak. Zira Honda, Jazz’ı tüm ürün gamının hibrit motordan oluşan ilk modeli olarak konumlandıracak. 1,5 litrelik benzinli motora sahip olan Jazz e-HEV, daha önce CR-V’de tanıtılan ilginç hibrit konseptine sahip olacak. Bu sistemde benzinli motor (98 HP güç ve 131 Nm tork) hayatının çoğunu jeneratör olarak sürdürüyor. Özellikle şehir kullanımında temel işlevi, ona doğrudan bağlı olan küçük bir elektrik motoru üzerinden 1 kW/s’ten daha az kapasiteye sahip pili beslemek. Bu pil paketi de 109 HP güç ve 253 Nm tork üreten ana elektrik motorunu besliyor. Honda’nın amacı, elektrikli menzili uzatırken kullanılması gereken yüksek kapasiteli pilin maliyetinden kaçınmak. Büyük bir pil yerine de benzinli motorun bazı hallerde menzil arttırıcı olarak kullanılması seçilmiş. Sonuçta, düşük ve orta hız ortalamalarıyla Honda Jazz e-HEV aslında menzil artırıcılı bir elektrikli araca dönüşebilecek. Otoyol kullanımında ise benzinli motor görevi devralacak ve muhtemelen pek de etkileyici olmayan otoyol sürüşleri sağlayacak.
Bu o kadar baskın ve önemli bir karar ki Honda yeni nesil Jazz’ın diğer özellikleri üzerine pek kafa yormamış. Boyutlarında bir değişim yok ve boyutuna göre devasa kullanışlılığa sahip bagaj ya da sihirli olarak anılan zemini yukarı kaldırılabilen arka koltuklar gibi özellikler de değişmeden kalmış. Tek sorun bolca yer kaplayan yürüyen aksam elemanları nedeniyle 354 litrelik bagaj hacmi 298 litreye gerilemiş. Kokpitte dijitalleşme dikkat çekiyor, düne kadar likit kristal ekrandan fazlasına sahip olamayan Jazz, yeni nesille LED gösterge tablosuna ve büyük merkezi ekrana sahip olacak. Bolca küçük eşya saklama gözü ve minimalist tasarım kokpitin diğer özellikleri.
Bu arada Jazz’ın Crosstar ismi verilen ikinci bir versiyonu daha tanıtıldı. Arttırılmış sürüş yüksekliği, plastik gövde eklentileri, tavan rayları ve suya dayanıklı iç kaplamalar gibi detaylarla crossover akımını ucundan da olsa kapılmayı hedefleyen versiyon normal Jazz’la aynı teknik özellikleri paylaşacak.
Sonuç olarak Jazz hibrit olması dışında modernize edilmiş bir Jazz olarak hayatını sürdürmeye devam edecek ki aslında bunu da modernizasyonun bir parçası olarak görmek pek tabii ki mümkün.