Teknik olarak günümüzde kullanılan yerleştirmeler tamamen mantıksız. Binek araç kullanıcıları nispeten az zaman geçirdikleri kokpitlerin kalitesi için bir sürü para döküyor, neredeyse hayatlarını araçlarında geçiren ticari araç kullanıcıları içinse neredeyse hiçbir ilginç özellik sunulmuyor. Tabii bu günümüzde yavaş yavaş değişmeye başlayan bir durum. Mercedes de bunun farkında.
İşte tam bu nedenle yeni nesil Sprinter’in kokpiti binek araçlardan çok da farklı görünmüyor. aracın dışı için yapılabilecek çok fazla yenilik yok. Yeni nesil Mercedeslerin ince farlı yüzü, kutu şekilli karoserin tek heyecan noktası olmaya devam edecek. 1700’ün üzerinde versiyonu olan, devasa bir ticari araçtan bahsederken de farklı bir gelişim beklemek zor olur. Fakat tasarımdaki sıradanlık Sprinter’in değişmeyen tek özelliği olarak kayda geçiyor. Geri kalan neredeyse her şey değişmiş.
Örneğin bu 1700 versiyondan kimileri ilk defa önden çekişli olarak üretilecek. Önden çekiş Sprinter gibi büyük vanlarda aslında yaygın olarak kullanılıyor. Sprinter ise bu kuruluma giriş seviyesi versiyonlarında yer verecek. Bu kurulumun pek çok farklı kazanımı var. Örneğin arka kısımda diferansiyelden boşalan alan sayesinde yükleme zemini 80 mm alçaltılmış. Bu hem yüklerin taşınması sırasında kolaylık sağlayacak hem de fabrikasyon dışı üstyapı kullanacaklar için büyük avantaj yaratacak.
Bunun dışında Sprinter’in tekerlek yuvalarının üzerine de artık yük yüklenebilecek. Tekerlek yuvalarından bahsetmişken, süper tekli arka lastikler artık 5 tonluk ağırlığa kadar çift lastikler yerine kullanılabilecek.
Spinter’in kabini son dönem Mercedes modellerinden izler taşıyor. Baz donanımda normal bir müzik sistemi olsa da yukarılarda hava daha ılıman. Donanım seviyesine göre 7 ya da 10,2 inçlik dokunmatik ekranlar üzerinden Mercedes’in yeni arayüzü MBUX kullanılabilecek. 3 boyutlu navigasyon sistemi ya da sesli komut sistemleri de bu arayüzle birlikte gelecek. MBUX dışında Spinter tamamen bağlantılı bir araç haline getirilebilecek ki bunun faydasını da filo yönetimi yapan kullanıcıların göreceğini düşünüyoruz. Tabii bu servislerin Türkiye’de kullanılıp kullanılmayacağını öğrenmek için biraz daha beklememiz gerekiyor.
Sprinter’in kaputu altında 2,1 litrelik motor yaygın olarak kullanılmaya devam edecek, onun alternatifiyse V6 silindirli 3,0 litrelik bir motor olacak. 2,1 litrelik motor önden çekişle 114 HP, 143 HP ve 177 HP güç çıkışına sahip olacak. Arkadan çekiyle güç çıkışlarındaki tek fark güçlü versiyonun 163 HP üretmesi olacak. Bu arada önden çekişli versiyonlar isteğe bağlı olarak 9 vitesli 9G-Tronic otomatik şanzımanla satın alınabilecek. Arkadan çekişli versiyonlarsa 7 vitesli 7G-Tronic şanzımanı kullanacak.