VW güne uyum sağlamakta sazı zorluklar yakalıyor. Elektrikli modelleri beklenen başarıyı elde edemedi ve bilindik modeller de ağır eleştiriler alıyor. Yine de böyle bir durumdaki köklü bir markada görüleceği gibi saldırganlık eğilimine girmek yerine soğukkanlılığını koruyor. Hatta belki biraz fazla soğukkanlı olduğu bile söylenebilir. Zira Passat Variant’ın ardından tanıttığı Tiguan’ın yeni nesli de pek öyle heyecanlı bir model değil. VW’ni olduğu gibi sevenler bu konudaki kararı verecek olanlar, bizse bekleyip göreceğiz.

Yeni nesil boyutları açısından selefinin izinde kalmış. Tüm rakipleri büyüme eğilimindeyken sadece içten yanmalı motorla üretileceği için olsa gerek Tiguan için VW böyle bir ihtiyaca sahip değil. MQB’den MQB Evo altyapıya geçmiş olmasına rağmen 2,68 metrelik aks mesafesi selefiyle birebir aynı. Neyse ki tasarımı belirgin bir şekilde farklı. Burun tasarımı sanki I.D. modellerinden alınmış gibi sivri ve farları da kapalı ızgarasıyla aynı düzlemde. Tamponun alt tarafı tamamen hava girişine ayrılmış ve R-Line ile normal versiyonlar arasında ciddi farklar var. Profili oldukça sade, tavan çizgisi önceki nesille neredeyse aynı ve arka kısım da son dönem VW SUV imzası haline gelen boydan boya ışık imzasına ve ince stoplara sahip.

İç mekandaysa daha büyük yenilikler var. Bunların en büyüğüyse 15 inch’in üzerinde bir bilgi-eğlence sistemi ekranı. Tüm araç ayarları buradan yapılabildiği için Tiguan kokpiti fiziki düğmelerden neredeyse tamamen arındırılmış. Havalı ambiyans aydınlatması ve aydınlatılmış dekorlar yüksek kokpitin sıradanlığını kırmak için kullanılmış. Vites kolu direksiyon kolonunun sağ tarafına taşınmış (silecek kumandaları da sinyal koluna yerleştirilmiş) ve bu sayede vites konsolunda bolca kullanım alanı artaya çıkmış. Bu bölümdeyse çok işlevli bir çevirmeli düğme yer alıyor. Kokpit son dönemin bütün modalarını takip etmiş denilebilir. Bilgi-eğlence sistemi yazılımı yenilenmiş ve alışma zorluğu oluşturan kimi köşeleri törpülenmiş. Bunun dışında Golf 8’den tanıdık iklimlendirme sliderları (parmak ucunuzu sürterek hızlı ayarlar yapabildiğiniz dokunmatik alanlar) olması gerektiği gibi aydınlatılmış. Bir başka düzenlemeyse kullanıcılardan bolca şikayet alan dokunmatik direksiyon düğmelerinden vazgeçilmesi olmuş.

Teknik kısımdaysa ancak düzenlemeler bulunuyor. Bizim için önemli kısım, 1,5 litrelik benzinli motorun DSG şanzımanla birlikte sunulmaya devam etmesi. Bir yenilik olarak artık eTSI adını taşıyan motor, mild hibrit sisteme sahip. 2,0 litrelik TDI dizel motor da yine varlığını sürüdürüyor ve bizim ürün gamımızda da bulunacak. Bunun dışında prizden şarj edilebilir hibrit sistem için önemli bir yenilik olarak DC’den hızlı şarj imkanı sayılabilir. 100 kW’a kadar hızlı şarj desteği, şehirde sadece elektrikli kullanım isteyenler için ilginç bir çözüm olacaktır.

Otomobilin süspansiyon sistemi tamamen yenilenmese de ciddi anlamda değiştirilmiş. Geometri hafifçe değişirken sistemin sürücüyü yola daha fazla bağlaması amaçlanmış. Bunun dışında isteğe bağlı sunulacak olan sertliği ayarlanabilir amortisörleri de içeren bir sürüş paketiyle Tiguan’ın Golf GTI’dan alınan şasi elektroniğinin yardımını alacağı da atlanmalı. Böylece Tiguan’ın hiç olmadığı kadar keskin ve sürücü dostu bir karaktere sahip olacağı iddia ediliyor.

Yeni nesil VW Tiguan’ın 2024’ün ilk yarısında Türkiye’de satışa sunulması bekleniyor.