Touareg VW’nin büyük otomobiller denemesinin bir ayağıydı. Onun kardeşi olan Phaeton ne yazık ki ilk neslinden sonra en azından Avrupa’da tarihe karıştı ama Touareg 3. nesle ulaşmayı başardı. Bunda tabii ki SUV akımının önlenemez yükselişi etkili oldu. Lüks sınıf bir VW’e hazır değildi ama büyük bir VW SUV’u sevgiyle karşılandı. Touareg, ilk günden bu yana Porsche Cayenne’le ayrı yumurta ikizi, onlara sonradan Audi Q7 eklendi. Bugünse bu ikilinin yanında Bentley Bentayga ve Lamborghini Urus gibi iki ilginç kardeşe daha sahip. Bu da Touareg’in etkilenme yelpazesini bir hayli geliştiriyor.
Touareg’in görüntüsünün devrimsel olduğunu söylemek zor. Burun tasarımında Arteon’un şişirilmiş bir versiyonu gibi görünürken arka tasarımı da Cayenne’in yeniden yorumlanıp biraz Audi baharatı katılmış hali gibi. Tabii tasarım tasarıma benzer, zevkler ve renkler de tartışılmaz. Yani bu konuyu burada kapatabiliriz.
Tasarımın aksine ebatlar tartışmaya açık bir konu. Ne yazık ki büyük SUV’lar açısından tartışılacak pek bir şey de yok. Touareg’in ikinci nesli iri bir otomobildi ve 3. nesil de bunu bir adım ileri taşımış: Boyu 4,87 metre ile selefinden 7,7 cm daha uzunken genişliği de 1,98 metre ile selefinden 4,4 cm daha geniş. Aks mesafesi ise 2,89 metre ile değişmeden kalmış. İç mekanda sunulan alandan kimsenin şikayet ettiğini duymadık ki bu ebatlarla en azından aynı kalmış olması muhtemel, artan boyu sayesinde Touareg’in bagaj hacminin 697 litreden 810 litreye büyümüş olmasına sevinenler illa ki olacaktır.
Touareg’in iç mekanı ise son dönem trendlerinin sömürülmesinin neye benzeyeceğini gösteriyor. Büyük ekranları seviyorsunuz değil mi? Touareg 12 inçlik dijital gösterge tablosu sunuyor ki bu artık çok ilginç değil. Multimedya ekranıysa tam 15 inç genişliğe sahip. 15 inç, 38 cm’den biraz daha fazlasına denk geliyor, bekar evinde ya da mutfağında 37 ekran televizyondan program izlemiş olanlar bundan çok daha fazla etkilenecektir.
Ekranın büyüklüğü Tesla ya da Volvo ya da Renault modellerinde de karşımıza çıkıyor. Buradaki fark ekranın yatay konumlu olması. Yani bu saydığımız örneklerdeki gibi dar kenarı yukarıya bakacak şekilde kokpitin ortasında durmak yerine geniş kenarı yukarıya bakacak şekilde duruyor. Bu yerleşim, örneğin geri görüş kamerası gibi uygulamaların çok daha verimli kullanılmasını sağlayabilir. VW’nin iddiasına göre sistemin arayüzü herhangi bir düğme ya da kontrol birimi kullanmadan tüm ayarlamaları yapacak kadar etkili ve kişiselleştirme özellikleriyle de alışma süresini en aza indirecek. Bu büyük ekranın üst donanım seviyesiyle veya isteğe bağlı donanım olarak geleceğini tahmin etmek zor değil.
Bentlen Bentayga ile akrabalığı sayesinde Touareg 48V elektrik sistemine sahip olacak. Bu da beraberinde bolca ilginç yardımcı donanımın kullanılmasını getiriyor. Örneğin daha kıvrak bir sürüş için yönlendirilebilir arka aks ya da asfaltla arazi arasında en iyi adaptasyonun sağlanması için aktif takla demirleri gibi donanımlar Touareg’in listesine eklenebiliyor. Bunlara ek olarak güncel teknoloji sözlüğünde aklınıza gelebilecek tüm yardımcı sistemler de Touareg’in bünyesinde kendine yer bulabiliyor.
Touareg yaz aylarında piyasaya sürüldüğünde kaputunun altında öncelikli olarak V6 silindirli motorlar yer alacak. 3,0 litrelik hacimden 231 HP (500 Nm tork) ve 286 HP (600 Nm tork) güç üreten iki dizel motoru 340 HP güç üreten bir benzinli motor takip edecek. 2,0 litrelik bir motorun Touareg ürün gamına girmesi olası, sonuçta yüzde 48’e varan alüminyum ve geri kalan kısımlarda kullanılan yüksek dayanımlı çelik sayesinde yeni neslin ağırlığı ortalama 100 kg kadar düşmüş. Bu da daha düşük hacimli motorların, tıpkı Audi Q7’de olduğu gibi menzile girebileceği anlamına geliyor.