Pikap pazarı ilginç bir şekilde hızlı büyüyor. Aslında çok büyük bir pazar değil ama bütün markalar var olmak için çalışıyor. Nissan ise bu pazarın yaratıcıları arasında. Aslında Türkiye pazarı söz konusuyken tam olarak yaratıcısı demek daha doğru olur. Zamanında Skystar gibi pikaplar sayesinde lüks pikap tanımı hayatımıza girdi ve bu yük araçlarını şehre davet etmiş olduk. Bugünse pikaplar lüks yarışı içinde ve her yeni model sınıfına başka bir yenilikle geliyor. İlk gerçek lüks pikap olan Navara ise 3 yıllık yokluğunun ardından bıraktığı yerden, yani zirveden devam etme niyetinde. Peki bunun için yeterince donanımlı mı?
1- Nedir?
Nissan’ın pikabı. Boyu 5,3 metre ve aks mesafesi 3,15 metre. Anlayacağınız tam bir dev ama sınıfı için boyutları ortalama. Önceki neslin tarzı arazi efsanesi Pathfinder’dan ödünç alınmıştı. Ne yazık ki Pathfinder artık arazi efsanesi yerine lazer epilasyon müridi gibi görünüyor. Bu nedenle de Navara kendi yolunu çizmiş ve kendi yüzüne sahip olmuş. Havalı yüzü kadar ilginç bir kanat gibi görünen kasa kapağı da pikap dünyasında fark yaratmak için geldiğini belli ediyor.
2- İç mekanı nasıl?
Bir pikap için seçkin, bir otomobil için ortalama. Bu araçlar ne olursa olsun kökenlerini inkar edemez, çünkü ilksatın alanlar onları şehirde kullansa da uzun ömürleri içinde yolları bir gün şantiyeye düşebilir. Bu nedenle de yumuşak ama narin malzemeler yerine sert plastikler olağan bir seçim. Gösterge tablosu, orta konsol ya da koltuklar gibi bölümler gayet iyi görünüyor. Orta konsoldaki ekranlar biraz silik, buna karşılık marş düğmesinin üzerindeki ışık da gereğinden çok daha güçlü. Silik ekranlar gündüz, güçlü düğme ışığıysa gece rahatsızlık veriyor. Arka koltukları normalden daha yatık tasarlanmış ve bu sayede de pikapların rahatsız oturma pozisyonundan çok daha iyi misafir ağırlıyorlar. Bir binek araç kullanıcısının gözünde taşıma kapasitesi sonsuz, kasası devasa (1,58 metrelik uzunluk ve 1,56 metrelik genişliğe sahip) ve 1 tonluk yük taşıma kapasitesi de marketi eve taşımanıza yeter. Ne yazık ki bu bölümün üstü açık, yani marketten aldığınız bir tekerlek kaşarı ilk trafik sıkışıklığında kaptırma olasılığınız var. Bu sorunun çözümü için aksesuar listesine göz atmanız gerekli.
3- Motor/şanzımanı nasıl?
Nissan Navara için 2,3 litrelik dizel motorun iki güç versiyonu sunuluyor. 163 HP güç üreten versiyon sadece 6 vitesli manuel şanzımanla ama ister arkadan ister 4 tekerlekten çekişli olarak alınabiliyor. Otomatik şanzıman için bu motorun çift turbo ile aşırı beslenmiş versiyonuna terfi etmeniz gerekli. Bu haliyle 190 HP güç ve 450 Nm tork üreten motor 2 tonluk Navara’yı garip bir canlılıkla ilerletiyor. Eğer araç boşsa, gaz pedalını zemine yapıştırdığınızda bir önceki nesil V6 motorlu büyük SUV’ları hatırlatan bir hızlanma eğrisine sahip. Motorun en ilginç verisi tüketimle ilgili. Bizim karma parkurumuzda 100 km’de 8,4 litre ile tamamladı ki bu ağırlığı ve yüksekliği göz önüne alındığında iyi sayılabilir. İlginç olansa sabit hızlı uzun sürüşlerde tüketimin 6,4 litre/100 km’ye kadar gerileyebilmiş olması. Bu değer oldukça iyi.
4- Sürüşü nasıl?
Malumunuz Navara sınıfında bir ilk olarak bağımsız, hatta çok kollu arka aks bağlantılarına sahip. Bu sayede de sürüşün pikapların tüm rahatsız ediciliğinden uzak olacağı iddiasında. Bu iddianın yarıdan fazlası doğru. Süspansiyon sisteminin 1 tonu aşkın yük kapasitesine rağmen sunduğu konfor çok etkileyici. Buna bir de sıradışı izolasyon başarısı ekleniyor ve Navara’nın sürüşü sınıfını bir anda aşıyor. Ne yorgun hissettiren bir motor uğultusu ne de arka kısımdan altınıza doğru kroşe indiren yaprak yaylar söz konusu. Fakat sürüşün bir otomobil gibi ya da en azından bir SUV gibi olduğunu söylemek de imkansız. Direksiyonunu ağırlığı sayesinde spor salonu ödemesinden tasarruf edebilirsiniz. Özellikle şehir kullanımında ve dar alanlarda direksiyonla boğuşmak ciddi yorgunluk yaratabiliyor. Bunun dışında Navara 235/60 R18 ebatlı balonu andıran lastikler üzerinde yol alıyor ve virajlarda biraz zorlarsanız süspansiyonu üzerinde olmasa da lastik yanakları üzerinde salınıma girebiliyor. Laf virajlardan açılmışken; uzun zamandır limitlerini görmek için bu kadar ecel teri döktüğümüz bir araçla karşılaşmamıştık. Navara’nın tutunma kabiliyeti sürüşün yaydığı hislerin belki de iki kat üzerinde bozuluyor.
5- Donanımı nasıl?
Nissan bu konuyu sizin için kolaylaştırmış: Eğer bütün şehirli pikap kullanıcıları gibi otomatik şanzıman istiyorsanız Platinum isimli en üst donanım seviyesinden başka şansınız yok. Bu versiyonun fiyatı biraz tuzlu ama sundukları da oldukça tatmin edici. Örneğin 360 derece kamera sistemi ve 7 inçlik dokunmatik ekran, çift bölgeli otomatik klima, sürücü tarafı elektrikli deri kaplı koltuklar ve eller serbest anahtar gibi donanımlar standart olarak sunuluyor. Bunlara ihtiyacım yok diyorsanız sol ayak/sağ el bileklerine kuvvet vites değiştiriyorsunuz.
6- Fiyatı nasıl?
Genel liste rakipleriyle benzer. Tek fark otomatik şanzımanlı bir pikabı daha uygun fiyata alabiliyor oluşunuz.
Nissan Navara fiyat listesi için tıklayın.
7- Rakipleri neler?
Mitsubishi L200, Toyota Hilux, VW Amarok ve Isuzu D-Max ilk akla gelenler. L200’ün Fiat logolu versiyonu Fullback daha yeni piyasaya girdi, Ford’un Ranger’ı da makyajlanarak satışa sunuldu. Navara’nın kisa süre önce Renault logolu versiyonu tanıtıldı ama Alaskan’ın ülkemizde satılıp satılmayacağı belirsiz. Son olaraksa yine Navara bazını kullanan bir Mercedes pikabı yakın zaman içinde tanıtılacak. İşte bu çok sıkı bir haber çünkü Navara ile Nissan, Mercedes gibi bir detay uzmanına kimi detaylarında sorunlar olan ama temelde çok başarılı bir silah vermiş oldu.
8- Sonuç
Navara’nın pikap tanımını değiştirme iddiası büyük oranda gerçeği yansıtıyor. Fakat önemli zaafları olduğu da bir gerçek. Ürün gamının eksikleri gibi sorunlar muhtemelen kısa sürede hallolur ama rekabetin kızgınlığı da unutulmamalı.