Önce günümüz için iyi bir haber, Doğuş Otomotiv’in de açıkladığı gibi VW’nin dizel motorları ülkemiz kanunlarına uygun ve kullanımında güvenlik ya da güvenilirlik açısından bir sorun yok. Gelecek ise daha karanlık; vergi sistemimiz nedeniyle çok sevdiğimiz 1,6 litrelik dizel muhtemelen tarihe karışacak. Çünkü anlaşılan o ki, 2,0 litrelik motorların önemli bir kısmı bir dizi değişiklikle emisyon normlarına uyumlu hale getirilebiliyor ama 1,6 litrelik dizel motorlar için bu süreç çok daha sancılı olacak. VW’nin küçük hacimli dizelle ilgili nasıl bir hareket planı izleyeceği henüz belirsiz.
Peki belirginleşen ayrıntılar arasında neler var? Öncelikle ABD’de dizel motorlu VW Grup müşterileri için bir sadakat ödemesi yapılacak. Fakat bu nakit olarak değil, dizel motorlu otomobillerini başka bir VW modeliyle değiştirenler için yapılacak indirimlerle sağlanacak. Bu indirimlerin modellere göre 2000 ile 4000 Dolar arasında olması planlanıyor. Bunun dışında 2016 yılının Ocak ayından itibaren hileli yazılıma sahip araçlar servise çağrılacak ve yıl sonuna kadar tüm dünyadaki 11 milyon aracın bu yazılımdan arındırılması sağlanacak. Bu servis ziyaretlerinde 2,0 litrelik motorun satıldığı yer ve üretim yılına göre enjeksiyon sistemi, katalizörü ve yazılımı hep beraber ya da tek tek değiştirilebilecek, kimi ülkelerdeyse motor tamamen değiştirilecek. 1,6 litrelik motorlarla ilgili sorun burada baş gösteriyor; zira yeni yazılım ve donanım değişiklikleri sonrasında motorun çok güçsüz düşmesi ve rekabet şansını kaybetmesi söz konusu olabilir ve kimi pazarlar için motorun değiştirilmesi bil yeterli olmayacak gibi görünüyor. Bu noktada VW’nin ülkemizdeki emisyon normlarına uyumlu ama kötü niyetli yazılıma sahip motorlar için nasıl bir çözüm yolu izleyeceğine bakmamız gerekiyor. Çünkü sadece yazılımın silinmesi bile motorun güç üretim karakterini etkileyecek.
Kötü haberler bununla sınırlı değil. VW bu hatasını telefi etmek için 6,5 milyar Euro’luk bir bütçe ayırmış durumda ama şimdiki hesaplamalar iyi durumda bile kasasından 50 milyar Euro kadar paranın çıkacağı yönünde. Bu da gelecek planlarını derinden etkiliyor. Muhtemelen yeni nesil Phaeton ve Golf R400 gibi modeller çoktan masadan kalktı. Bugatti’nin geliştirme çalışmalarına başladığı ve Veyron’un yerini alacak modeli olan Chiron da rafa kaldırılması muhtemel modeller arasına katılacak. Bunun dışında tüm grubun üretim dışı tüm aktiviteleri de mercek altında; motorsporları, futbol sponsorlukları gibi harcamalar için de kasaya bir süre yeterli nakit girmeyecek.