BMW ve Mercedes’in rekabeti bir taraftan gerçekten etkileyici ama bir taraftan da temelsiz. Zira iki üretici binek araçlar konusunda yaşadıkları örtüşme kadar birbirinden de farklı. BMW işe uçaklarla başlamış ve bugün motosiklet ve otomobil üretiyor. Mercedes ise neredeyse tekerlekli her taşıt aracını üretiyor; otomobil, otobüs, minibüs, kamyon, hafif ticari araç, pikap, kısacası aklınıza ne gelirse. Hal böyle olunca da ikilinin rekabeti aslında genel tablonun küçük bir kısmını gösteriyor. Yine de rekabet rekabettir, rekabet candır. Şimdiyse rakip olma değil güçleri birleştirme zamanı.

Bu güç birleştirmenin gayet iyi bir nedeni var: İki üretici de değişen trendlerin tehdidi altında ve iki üretici de geçtiğimiz yılı düşen karlılık grafikleriyle tamamlamak üzere. Bunun bir sonucu olarak da bir şeylerin değişmesi gerekli ama değişim pahalıdır.

Güç birleştirme BMW ve Mercedes için yeni bir kavram değil. Daha önce kimi parçaları satın alımı için ortaklık yapan firmalar, geçtiğimiz  yıl da Nokia’nın öksüz kalan harita uygulaması HERE’ı Audi’ye de pay vererek satın aldı. Tabii bunlar nispeten basit uygulamalar. Ortaklığın asıl temeliniyse araç paylaşım uygulamalarının birleştirilmesi oluşturacak. BMW’nin DriveNow ve Mercedes’in Car2Go isimli uygulamaları dünyanın pek çok bölgesinde anlık araç kiralama sektöründe faaliyet gösteriyor ve ikisinin de finansal tabloları çok iyi değil. Fakat yakın zamanda trendler arasına girmesi beklenen satın almak yerine kiralamak konsepti için altyapıyı kuracak olan da bu uygulamalar. Sonuçta yok olmak için fazla büyük ve devam etmek için de fazla pahalılar ama ikisi bir arada olunca zarar da yarıyarıya düşebilir.

Sonuçta bu uygulamaların birleşmesi yeni bir kapının açılmasını sağlayabilir. Ne BMW ne de Mercedes bu ortak çalışma gücünün bir ittifaka dönüşmesi niyetinde değil. Bunun yerine sadece markalara özel olmayan kimi teknolojiler üzerinde ortak çalışma yapılacak. Bunların en öncelikleri muhtemelen otonom sürüş ve batarya geliştirme üzerine olacaktır. Sonuç olarak güçlerin birleşmesi maliyetleri düşürür, maliyetlerin düşmesi de biz müşterilerin cebindeki delikleri küçültür. Yani sevinebiliriz.