Fiat’ın küçük otomobilleri ne kadar boşladığı ortada. İtalyan üretici son 10 yılını küçük retrosu 500’ü daha geniş kitlelere satma hayalleriyle geçirdi. Dahası aynı sınıfta daha ulaşılabilir bir model olarak Panda da üzerine titrenen modellerden bir tanesi oldu. Buna karşın en ciddi rekabet ortamlarından bir tanesi olan ve karlılık anlamında da farklı pazarlara açılma potansiyeli anlamında da daha yüksek şansı olan Punto, uzatılmış üretim süresinin ardından koltuğunu boş bırakarak emekli edildi. Dürüst olmak gerekirse Fiat’ın çatısı altında bulunduğu FCA’in Avrupa operasyonları, büyük başarı elde eden Egea/Tipo projesi ve iki başarısız Alfa modelinden öte bir hacim denemesi bile yapmadı. Bu durum yakın zamanda değişmeli.

Değişimin kaynağı çatısı altında Peugeot, Citroen, Opel ve DS’i barındıran PSA ile Fiat, Chrysler, Dodge ve Alfa Romeo gibi markaları barındıran FCA’in 2020 sonunda tamamlanması beklenen birleşmesi. Bu birleşme sonunda doğacak olan otomotiv devi Stallantis olarak anılacak. Ve Stallantis maliyetlerin düşmesi için üretim adetlerini en üst seviyeye çekmeye şimdiden kendisini adamış durumda.

Birleşme sonrasında küçük sınıftaki modeller açısından PSA çok daha iyi bir konumda olacak. Bu durumda FCA için şanslı bir dönem başlıyor diyebiliriz. Bundan sonraki dönemde mini sınıftan uzaklaşıp kar marjlarının daha yüksek olduğu üst sınıflara yönelecek olan FCA, tedarikçilerine B sınıfı ve daha altındaki modellerle ilgili tüm geliştirme çalışmalarını durdurulması talimatı vermiş. Bunun anlamı gayet net: Yeni geliştirilecek FCA modelleri, PSA’nın küçük sınıf altyapısı üzerinde yükselecek. Bugün Peugeot 208, 2008, DS 3 Crossback ve Opel Corsa gibi modellerde kullanılan CMP ya da EMP1 isimli altyapı, geleceğin Fiat Punto’su için de kullanılacak. Hatta bu altyapı bahsi geçen modellerden çok daha büyük olan yeni nesil Citroen C4 ve yeni nesil Opel Mokka gibi modellerde de kullanıldığına göre, Egea’nın bir sonraki nesli de bu altyapı üzerinde yükselebilir. EMP1 altyapının en önemli özelliği hafif üretim teknolojisiyle elektrikli araçlara hazır kurulumu bir arada sunabilmesi.

Altyapı ortaklığının neredeyse kesin bir sonucu olarak Fiat küçüklerinde PSA markalarından tanıdık motorları görmemiz de mümkün olacak. Önümüzde hala uzunca bir süre olduğu için mevcut motorların nasıl değişim göstereceğini söylemek zor ama bir sonraki Fiat Punto türevinin elektrikli versiyonu olacağına kesin gözüyle bakabiliriz.