Toyota’nın en şahlı modellerinden biri Hilux. Üstelik o şanını görüntüsü ya da kağıt üzerindeki verileriyle değil, dünyanın en zorlu coğrafyalarında verdiği zorlu sınavlarla elde etti. Hilux, pek çokları tarafından “yok edilemez” olarak tanımlanan bir pikap. Bu tabii ki abartılı ama dayanıklılığını betimlemek için de iyi bir tanımlama. Son nesilse bu zorlu sınavlara aslında pikaba hiç ihtiyaç duymamasına rağmen arazi aracı kontenjanından pikap müşterisi olan bir kitleyi memnun etmeyi de ekledi. Peki Hilux şehre ne kadar uygun?

2016 toyota hilux

1- Nedir?

Toyota’nın yaşarken efsane olmuş pikabı. Dayanıklılığı ve yetenekleri sayesinde her türlü ihtiyaca (şantiyeler, madenler, gayr-i resmi ordular vs…) cevap verebilen bir hizmet aracı. Yeni neslin boyu 5,33 metre ve aks mesafesi de 3,08 metre. Anlayacağınız rakipleri gibi kocaman bir araçtan bahsediyoruz.

2016 toyota hilux

2- İç mekanı nasıl?

Buradaki konuğumuz High Cruiser isimli en üst donanım versiyonu ve aslında tam bir SUV ikamesi olarak geliştirilmiş bir Hilux türevi. İç mekanında lake kaplamalar, büyük bir dokunmatik ekran ve deri kaplamalar gibi bir pikap için lüks sayılabilecek detaylar bulunuyor. Bu haliyle Hilux Land Cruiser’a olabildiğince yaklaşıyor. Fakat lakelerin etrafını saran sert plastik, elinizin altıda olmasa da pikap ruhunu ele veriyor. Arka koltuk sırası da benzer şekilde fark yaratmaktan uzak. İniş-biniş yerden yüksekliğin fazla olmasıyla ilintili olarak biraz zor ve arka koltuk sırtlığı da çok dik.

2016 toyota hilux

3- Sürüşü nasıl?

Hilux’ın 2 motor seçeneği var: 2,3 litrelik 150 HP güç ve 400 Nm tork üreten motor neredeyse tüm ürün gamında kullanılıyor. High Cruiser ise 2,8 litrelik hacimden 177 HP güç ve 450 Nm tork üreten bir motor, 4 tekerlekten çekiş ve 6 vitesli otomatik şanzımana sahip olmasıyla diğer Hiluxlar’dan ayrılıyor. Motorun 2,2 ton civarındaki ağırlıkla kolayca başettiğini söylemek zor. Aslında Hilux’ın genel halinin atak olduğunu söylemek de bir hayli zor. Bunun yerine ağırkanlı ve konforlu olmaya çalışıyor. Motorun gaz pedalına cevapları gecikmeli geliyor ama şanzıman bu konuda büyük yardımcı. Hızlı vites geçişleriyle doğru devrin yakalanmasını ve istenilen hızlanmasının elde edilmesini sağlıyor. Ön aksı eskisine göre biraz daha sert ayarlanmış ve bu sayede arka akstaki yaprak yayların neden olduğu sallantılar ön kısımda fırtına yaratmıyor. Direksiyon sisteminin ağırlığı ve çok turlu yapısı arazi sürüşleri için iyi olsa da şehir kullanımında faydadan çok zorluk yaratıyor.

4- Konforlu mu?

Sessizliği genel olarak etkileyici, sadece ani hızlanmalarda motor sesinin yoğun bir şekilde iç mekana sızması dikkat çekiyor. Sabit hızlı sürüşlerdeyse iç mekana huzur havası hakim. Süspansiyon sisteminin konfor rezervi sınırlı ama Hilux o rezervi sonuna kadar kullanıyor.

5- Şehre uygun mu?

Hayır, değil. Aşırı büyük, hantal ve ticari araç olmasının verdiği kısıtlamalarla en azında İstanbul’da dertli. Fakat görüntüsünün yarattığı etki yaşanması gereken bir durum. Hilux hiç olmadığı kadar karizmatik ve dikkat çeken bir araç haline gelmiş.

6- Fiyatı nasıl?

2,3 litrelik motora sahip versiyonlar normal pikap pazarı ortalamasında fiyatlara sahip. High Cruiser ise donanımlı rakipleriyle benzer fiyata sahip fakat aynı fiyat seviyesinde orta sınıf bir sedan almak da ilginç olmasa da kullanışlı bir alternatif olacaktır.

Toyota Hilux fiyat listesi için tıklayın.

7- Sonuç

Toyota Hilux ile pikap sınıfına yepyeni bir soluk getirmeye çalışıyor. En üst donanım seviyesinin iç mekan konsepti bu iddiayı destekliyor ama bunların hiçbiri bedelsiz gelmiyor.

Bonus- Toyota Hilux mı VW Amarok mu?

Bunun cevabını çok yakında alabileceksiniz…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2016 toyota hilux 2016 toyota hilux 2016 toyota hilux 2016 toyota hilux 2016 toyota hilux